Boliglån uten egenkapital

Når du skal søke om boliglån er hovedregelen at du må ha minst 15 % egenkapital. Dette er ikke alltid så enkelt, men heldigvis finnes det alternativer.

Hva er egenkapital?

Egenkapital er penger du har spart selv. Hovedregelen når du skal kjøpe bolig, er at du kan låne inntil 85 % av det boligen koster. Det betyr at du må ha spart 15 % selv, pluss at du må betale alle omkostninger ved boligkjøpet. Omkostninger er for eksempel dokumentavgift til staten, som utgjør 2,5 % av kjøpesummen på selveierboliger. Oversikt over omkostninger står alltid i prospektet på boligen.

Et regneeksempel:
Dersom du skal kjøpe en bolig til 2 millioner kroner, kan du låne inntil 1,7 millioner kroner (85 %). Det betyr at du må ha 300.000 kroner (15 %) selv. I tillegg kommer dokumentavgift på 50.000 kroner (2,5 % av 2 millioner), som også må dekkes av egenkapitalen. I sum betyr det at du må ha spart 350.000 kroner for å kjøpe en bolig til 2 millioner kroner.

 

Hvilke alternativer finnes?

Har du ikke nok egenkapital, kan det likevel finnes løsninger.

En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.

For unge som skal kjøpe bolig for første gang, kan kausjon være en god løsning for å få det lånet de har behov for. Kausjonisten bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en kausjonsavtale. Her kan du lese mer om hva det innebærer å være kausjonist. 

For enkelte kan det passe for deg og familien at du får forskudd på arv, eller hvis det blir arveoppgjør etter at noen du sto nær dessverre har gått bort. 

Det kan være vanskelig å snakke om arv. Derfor anbefaler vi at du ser gjennom "Slik går du frem i et arveoppgjør" for videre veiledning.

Det er ofte lettere å kjøpe bolig med noen andre, enten det er kjæreste, venner eller familie. Da kan dere dele på kostnadene og som regel få et høyere boliglån.

For å få en mest mulig rettferdig fordeling anbefaler vi for eksempel å skrive en samboerkontrakt. Vi har en egen side som går gjennom det å flytte sammen som kan være nyttig for deg. 

Hvis du er i en situasjon der det er vanskelig med både sparing og kausjonist kan du høre med din kommune om startlån.

Et startlån er når du har hatt langvarige problemer med å få lån eller tilstrekkelig lånebeløp i en privat bank. Den letteste måten å få mer informasjon om dette er å enten kontakte din lokale kommune eller søke etter informasjon på kommunens nettside.

Ikon, sparegris

BSU og egenkapital

Hvis du er under 34 år anbefaler vi å spare et fast månedlig beløp i BSU for å legge deg opp nok egenkapital. Da får du vår beste rente på sparepengene, og inntil 5500 kroner i skattefradrag hvert år.

Kontakt oss om boliglån uten egenkapital

Selv om du mangler egenkapital, betyr ikke det at det er håpløst å få lån. Har du foreldre som kan stille som kausjonister for eksempel, hjelper det mye. 

For at vi skal kunne vurdere saken din, må du sende oss en lånesøknad. Skriv gjerne i søknaden at du ikke har nok egenkapital, om du har kausjonist og annet som kan være relevant for oss å vite.