Din første jobb

Din første jobb er en erfaring du aldri vil glemme. Nedenfor kan du lese om hvilke jobbmuligheter som finnes for deg, og hvordan du får dem.

Voksende sparekonto gjør drømmer til virkelighet

Kanskje du drømmer om bil når du fyller 18, eller et år i utlandet? Din første jobb er kanskje ikke den mest spennende, men har du et mål i horisonten, har du ekstra motivasjon på de kjedelige dagene. 

Oppretter du en egen sparekonto til det du drømmer om, er det spennende å se at du nærmer deg målet for hver dag som går.


Hva er de vanligste jobbene?

Det finnes mange ulike førstegangsjobber som er vanlige å skaffe seg - også for deg som er under 18 år.

1. Gå med avis eller reklamer
Klassikeren fra du er 13 år. Fint for helsa er det også!

2. Barnepass 
Foreldre liker å ha en alenekveld sammen i ny og ne. Kanskje er det noen småbarnsforeldre i ditt nabolag?

3. Småjobber
Eller kanskje noen av naboene dine heller trenger hagehjelp eller dyrepass?

4. Jobb i ferier, helger og på helligdager 
Akkurat når du har fri fra skolen, har mange bedrifter behov for ekstrahjelp. Kanskje du vet om et sykehjem som trenger pleieassistenter? Du kan tjene mye i løpet av en sommerferie.  

5. Jobb i butikk eller café
Er du under 18 år, er du dessverre for ung til å stå i kassen. Men du kan fint jobbe i en butikk eller café for det. Det trengs alltids hjelp på lageret, varer må pakkes ut og settes i butikkhyllen, eller bordene på cafeen må ryddes.

6. Rengjøring
Det må gjøres rent overalt. Mange familier kan bruke en vaskehjelp. Store selskap har egne rengjøringsfirma, så du har større sjanse for å finne en vaskejobb i mindre lokale bedrifter.

NB! Tenker du å jobbe nattevakt?
Vil du for eksempel jobbe nattevakt på et sykehjem, må du vente til du er 18 år for å kunne gjøre det. 


Hvor finner jeg disse jobbene?

Faktisk får de fleste den første jobben sin gjennom familie og venner. Kanskje de selv har en jobb til deg, eller tenker på deg når de hører om en jobb? Folk flest liker å hjelpe, så ikke vær redd for å spørre – bruk nettverket ditt! 

Mange småjobber oppstår først i det øyeblikket du spør – og noen ser et behov som enkelt kan dekkes. Møt derfor opp i bedriften du ønsker å jobbe for, eller ta en runde i ditt lokale senter eller bykjernen.

Sjekk også industriområdet for hagesentre og byggevarehandler. Når du dukker opp uanmeldt, så spør gjerne etter daglig leder, og husk å ha med CV-en din. Da er det større sjanse for at han eller hun vil huske deg. Deretter følger du opp kontakten, og viser frem ditt sanne jeg: En som er villig til å svette litt for jobben! 

Følg med i butikkvinduer, på oppslagstavler, lyktestolper, i busskuret og rubrikkannonsene i lokalavisene. Det er mye som også kan komme frem muntlig, så spiss også ørene for mulige jobbforespørsler. 

Det finnes mange jobber på finn.no og nav.no. Men husk at stillingene er synlige for alle – og ofte populære. Det kan være mange søkere om jobben, så vær parat til å gjøre noe ekstra for å skille deg ut fra mengden. Ta en prat på telefonen, eller stikk innom.

Viktigst av alt er å tenke kreativt rundt hele jobbjaktprosessen, og vise at du virkelig vil ha en jobb. Summen av alle tipsene taler for seg: Ingenting er mer motiverende for en arbeidsgiver enn å snakke med en potensiell arbeidstaker som viser at han eller hun virkelig vil ha jobben!

Lykke til med jobbjakten!