TIPS OG RÅD
Hvilke avtaler trenger jeg som er enslig?
Behovet for juridiske avtaler endrer seg gjennom livet. Her får du tips til hvilke avtaler du bør ha hvis du er enslig.
TIPS OG RÅD
Behovet for juridiske avtaler endrer seg gjennom livet. Her får du tips til hvilke avtaler du bør ha hvis du er enslig.
Som enslig uten barn har man stor frihet til å fordele arven etter seg. Med et testament sikrer du at verdiene dine fordeles slik du selv vil, for eksempel til venner, en veldedig organisasjon eller andre du står nær. Dette gir deg full kontroll og forhindrer uønsket arvefordeling
Har du barn?
Uten et testament går arven direkte til barna, og dersom de er mindreårige, vil Statsforvalteren administrere pengene på en konto. I et testament kan du bestemme at arven heller kan forvaltes av en du stoler på til barna er 18-25 år, for eksempel i fond.
Sykdom kan ramme når du minst venter det. Unngå offentlig vergemål som følge av sykdom ved å lage fremtidsfullmakt. Velg selv hvem som skal ivareta dine interesser hvis du blir alvorlig syk. Uten en fremtidsfullmakt må slike saker tas via Statsforvalteren, noe som kan være tidkrevende og begrensende
Lag gavebrev hvis du skal gi gaver eller forskudd på arv. Det er særlig viktig hvis gavemottaker også skal arve verdier fra deg.
Hvis du eier bolig med en venn, søsken eller en annen person, er det viktig å ha sameiekontrakten på plass.
Et testament gir deg muligheten til å selv bestemme over hva som skal skje med det du eier etter at du har gått bort.
En fremtidsfullmakt gjør at du, mens du er frisk, kan bestemme hvem du vil skal ivareta dine interesser, den dagen du ikke klarer det selv.
Ønsker du å gi bort større gaver eller forskudd på arv? Her kan du dokumentere gaver og forskudd på arv på en trygg og ryddig måte.
Med en fullmakt kan du gi utvalgte personer myndighet til å handle på dine vegne. Fullmakten deles automatisk med den du gir den til.
Har du tenkt på hva som skjer hvis du skulle dø eller blir alvorlig syk? Hvem vil forvalte økonomien din? Har du spesifikke ønsker om hvem som skal arve deg eller hvordan midlene dine skal fordeles?
Svar på noen få enkle spørsmål og få en gratis behovsanalyse på under 2 minutter.
I et testament kan du selv velge hvem som skal motta arv etter din død, enten det er familie, venner eller en organisasjon. Hvis du har barn, har de rett på en viss andel av det du etterlater deg. Du kan også bestemme hvem som skal forvalte arven hvis den går til mindreårige mottakere. Hvis du vil at arv skal bli mottakers særeie må det bestemmes i et testament.
En fremtidsfullmakt er et dokument du lager mens du fortsatt er i stand til å ivareta egne interesser. Du bestemmer selv hvem som skal ta viktige beslutninger på dine vegne hvis du en dag mister denne evnen. Slik unngår du at offentlige myndigheter må oppnevne en verge for deg.
Det viktigste er at den du velger som fullmektig må være en du stoler på. Mange velger et eller flere av barna sine, eller andre personer som står seg nær. Det er også mulig å velge at noen skal være hovedfullmektig, og at noen skal være reserver som først trer inn hvis den med førsteprioritet ikke lengre kan være fullmektig.
En vanlig gave gjør ikke at mottakeren får mindre i arv etter din død. Forskudd på arv blir derimot sett på som en del av den fremtidige arven, slik at beløpet skal avkortes i det endelige arveoppgjøret. Mottakere av forskudd på arv må akseptere at overføringen er arveforskudd, og det kan du dokumentere i et gavebrev som signeres av mottaker.
Vi hjelper deg å dokumentere gaver og forskudd på arv på en trygg og ryddig måte.
Hva hvis det verst tenkelige skulle skje, eller du eller noen av dine nærmeste blir utsatt for en ulykke? Da er det godt å vite at du har forsikringene i orden.
Tjenesten er utviklet av Justify AS, og tilbys til SpareBank 1 Sør-Norge sine kunder. Justify AS og søsterselskapet Justify Advokatfirma AS er ansvarlig for tjenesten. For support og andre henvendelser vedrørende denne tjenesten, vennligst chat med Justify AS på www.justify.no.