5 tips til pensjonssparing

Det er mange spørsmål rundt pensjon og pensjonssparing. En ting som er helt sikkert er at alle bør spare selv. Her finner du smarte tips og verktøy om hvorfor og hvordan du kan spare til pensjon. 

5 tips til pensjonssparing

1. Spar selv
Det viktigste du gjør er å spare selv. Jo tidligere du starter, jo bedre økonomi får du når du går av med pensjon

2. Betal ned på lån
Nedbetaling av boliglån eller dyre forbrukslån er den beste og tryggeste sparingen. Mindre gjeld betyr mer penger til for eksempel reiser og opplevelser. Betale lån eller spare?

3. Jobb så lenge du kan
Jo flere år du arbeider, desto høyere pensjon får du fra Folketrygden og arbeidsgiver. I det offentlige bør du jobbe til du er 67 år, hvis du ikke går av med AFP når du er 62. Les mer om AFP og uttak av pensjon.

4. Samle pensjonskapitalbevis
Hver gang du bytter jobb får du et pensjonskapitalbevis med oppspart pensjon fra arbeidsgiver. Ved å samle alle bevisene ett sted får du lavere pris, bedre oversikt og en samlet utbetaling ved pensjonsalder. Og det beste av alt – det koster ikke noe å flytte bevisene.

Fra 1. januar 2021 vil tidligere opptjent pensjon automatisk samles på din egen pensjonskonto med mindre du reserverer deg. Les mer om egen pensjonskonto

5. Øk aksjeandelen på pensjonssparingen
Hvis du har innskuddspensjon eller hybridpensjon med investringsvalg, kan du selv velge andelen aksjer i sparingen. Er du ung kan det lønne seg å ha flere aksjer, som kan gi høyere avkastning. Når du passerer 40 år bør du vurdere en mindre andel aksjer, for å minske risiko for tap.

Hvor i livet er du?

Din pensjon er pengene du skal leve av i fremtiden. Å spare smart kan gi deg en bedre hverdag som pensjonist. Velg den livsfasen du er i, så hjelper vi deg i gang.


Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no