Sparebanden i SpareBank 1. illustrasjon.

TIPS OG RÅD

Sparebanden

Møt Sparebanden! De har en viktig jobb, nemlig å lære barn og voksne om noe enormt viktig – penger og økonomi for barn. 

Sparebanden er på et viktig oppdrag

Penger kan være vanskelig å forstå, selv for voksne. Hvordan kan det da være enkelt for barn? Å involvere barna i familiens økonomi gjør at de føler større ansvar og får økt forståelse for hva ting koster. Det vil de tjene på senere i livet. 

Sparebanden skal gi familier støtte og hjelp til å danne gode pengevaner. Vi lover ikke et liv fullt av rikdom, men hjelp til å forstå mer om penger og økonomi i en verden i stadig endring.

Hils på Spare, Bruke, Dele og Skape.

Sammen skal vi hjelpe barna med å få gode pengevaner.

Illustrasjon av Spare i Sparebanden

Jeg er Spare

«Hvis jeg sparer litt og litt, så får jeg til slutt råd til det jeg ønsker meg!»

Du kan si at jeg er rolig og fornuftig. En ryddig og ordentlig type.

Jeg er god til å planlegge og legge gode spareplaner.

Jeg synes det er viktig å vente med å kjøpe til jeg har tenkt meg litt om. Gjerrig? Nei, men jeg liker å ha en plan for det jeg gjør.

Illustrasjon av Bruke i Sparebanden

Jeg er Bruke

«Å, den var fin! Kan vi vær så snill kjøpe den? Da blir jeg kjempeglad!»

Her er jeg! Hoppende glad, impulsiv og med glimt i øyet.

Jeg er kanskje ikke den mest seriøse av oss, men elsker å motivere, spre glede og finne gode grunner til å bruke litt penger.

Å bruke er vanskeligere enn det ser ut som. Derfor søker jeg ofte råd hos de andre for hvordan jeg kan få det jeg ønsker meg.

Illustrasjon av Dele i Sparebanden

Jeg er Dele

«Å dele gjør meg superglad! Det føles så mye bedre enn å kjøpe noe til meg selv.»

Det viktigste for meg er ikke å ha mye penger selv, men å gjøre ting sammen.

Jeg er opptatt av rettferdighet og er veldig omsorgsfull. Jeg blir glad av å både tenke på og dele med andre.

Jeg vil gjerne ha penger og ting selv, men jeg trenger ikke å ha mer enn andre. 

Illustrasjon av Skape i Sparebanden

Jeg er Skape

«Å bruke penger på en idé synes jeg er spennende? Ja, gjerne!»

Jeg er oppfinnsom, leken, nysgjerrig og energisk.

Jeg ser alltid etter muligheter og løsninger, og hjelper Spare, Bruke og Dele. Sammen kan vi få til hva som helst.

Gode idéer får meg til å slå hjul og jeg elsker å tjene penger på noe ingen har tjent penger på før.


Tips og råd fra Sparebanden

  • Lær barna hvor penger kommer fra, ikke bare hva de kan brukes på eller spares til.
  • Ta med barna i butikken. Snakk om tingene dere kjøper og hvorfor dere må velge en ting fremfor en annen. Og ja – det er lov å velge en dyrere ting hvis grunnen er god! 
  • Hva med å ta en runde i garasjen, finne litt ting og se om dere kan selge dem for en slant? Se hvordan det fysiske blir til digital valuta.
  • Lommepenger er en super måte å lære om økonomi på. Da lærer barna at de kan tjene penger, men at det også er grenser for bruk. De må spare for å nå sine mål.
  • Går noe i stykker? Reparer det eller lag noe nytt av det, sammen med barna. Gøy og økonomisk fornuftig.
  • Lær barna å spare tidlig. Lag 3 sparebøsser og marker dem med «spare», «dele» og «bruke» og la barna selv velge hvor de vil plassere pengene sine. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }