Hvordan får jeg gode rutiner og vaner for regnskapet?

 Her finner du tips til gode rutiner og vaner som gjør hverdagen med egen bedrift enklere. Med gode rutiner bruker du mindre tid på regnskapet.

 1. Ikke bland din private økonomi med bedriftens økonomi
  Det er mange fordeler med å holde din private økonomi adskilt fra bedriftens. Bankavstemming blir enklere, du kan sette opp kobling mellom bedriftskontoen og regnskapet for en mer effektiv hverdag, du slipper å sortere private og bedriftens inn og utbetalinger.

  Vi anbefaler at bedriften din har egen konto, kort og nettbank for bedrifter. Bedriftskontoen bruker du til å betale utgifter og motta inntekter. Med eget bedriftskort er det enklere å registrere kjøp, og du slipper å tilbakebetale kjøp som ansatte gjør. Med nettbank bedrift får du full oversikt i nettbanken og unngår å bruke feil konto. Du får også bedre oversikt over de som trenger tilgang til kontoen og slipper at de skal se din private kontoinformasjon. 
 2. Ta deg tid til å gjøre det ordentlig
  Det er bedre å ta seg tid til å gjøre ting riktig første gang. Er du usikker på hvilken kostnadskonto du skal bruke, så ta deg tid til å søke. Sjekk at du legger det inn på riktig dato, med riktig beløp og kunde eller leverandør. Det koster deg mer tid og penger å måtte rette det opp igjen senere. Trenger du hjelp med regnskapet ditt, kan du kontakte oss på 915 03900.
 3. Sett deg inn i frister
  Forskjellige selskap og selskapsformer har forskjellige frister for ting i regnskapet Sett deg inn i de offentlige fristene som gjelder for bedriften din. Dette hjelper deg med å planlegge og å sette opp en fast rutine.
 4. Lag deg en fast rutine
  Alt i regnskapet må ikke gjøres hver dag eller hver uke, men det er greit å følge det opp jevnlig for å være ajour. Start i god tid hvis det er leveringsfrist på det du skal gjøre. Tips til gode vaner:
  - Gjør MVA-rapportering annen hver måned.
  - Gjør bankavstemming hver måned.
  - Avstem regnskapet ditt hver måned (sjekk at du ikke har åpne poster eller manglende føringer).
  - Send inn A-meldinger hver måned.
  - Send fakturaer fortløpende
  - Registrer og betal regninger fortløpende.
 5. Fakturering
  Lag og send faktura fortløpende. Drøyer du med å sende en faktura til en kunde så kan du motta inntekten senere, men du kan også risikere å glemme å fakturere kunden. Det beste er å fakturere sammen dagen som salget/leveringen.
 6. Regninger
  Hvis du ikke har gjort det, sett på at selskapet ditt kan motta faktura i EHF format. Da vil regningene fra leverandørene dine gå rett til regnskapet. Hvis leverandøren ikke kan sende faktura i EHF format, be dem om å sende faktura rett til innboksen din. Bokfør de og legg til de til utbetaling. Da er du sikker på at de blir betalt i tide og du får et godt rykte hos leverandørene.
 7. Avstem banken
  Du bør avstemme banken din hver måned. Da kan du sjekke at du har fått bokført alle inn- og utbetalinger på kontoen.
 8. Avstemme regnskap
  Avstemming av regnskapet er en kontroll for å se at hele regnskapet stemmer. Postene under er de mest vanlige og bør avstemmes månedlig. Mva kan avstemmes annenhver måned, og avskrivninger er mer varierende.
  - Bankkonto
  - Kundereskontro
  - Leverandørreskontro
  - Mva (hvis mva-registrert)
  - Lønn
  - Avskrivninger
 9. Samarbeid med regnskapsfører
  Noen ganger trenger du kanskje hjelp av den regnskapsfører. Spesielt i starten kan det være nyttig hvis du er usikker. Vi står klare for å hjelpe deg med stort og smått. 
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }