Hjelpesider SpareBank 1 Regnskap
Lurer du på hvordan du gjør ting selv i regnskapsprogrammet vårt? Her finner du hjelpeartikler til de ulike funksjonene.
Ofte stilte spørsmål
En av de store fordelene med SpareBank 1 Regnskap, er at det enkelt kan kobles sammen med banken. Regnskapsprogrammet oppdateres da med alle banktransaksjoner, slik at du får full oversikt over økonomien uten å måtte logge inn andre steder.
Merk at oppdateringen mot bank skjer en gang i døgnet. Oppdatert saldo er dermed tilgjengelig i regnskapsprogrammet dagen etter at en transaksjon er utført.
Før du starter sammenkoblingen
Sjekk at navn og telefonnummer ligger inne på brukeren din. Det gjør du ved å klikke på Min profil oppe til høyre og velge Brukerinnstillinger. Du må også ha aktivert tofaktor pålogging.
Slik gjør du sammenkoblingen
1. Start veiviseren
Klikk på Bank og velg Utbetalinger eller Innbetalinger. Da starter en veiviser for å koble banken til regnskapsprogrammet.
Trykk deg gjennom steg 1 og 2 i veiviseren og godta avtalevilkårene.
I steg 3 skal du velge hvordan du vil godkjenne betalinger. Vi anbefaler regnskapsgodkjente betalinger, som vil si at du kan betale regninger fra regnskapsprogrammet uten å måtte ettergodkjenne dem i nettbanken.

2. Legg inn kontoinformasjon
I de siste stegene i veiviseren må du legge inn informasjon om bankkontoene dine. Dersom du allerede har lagt inn bankkontoene under Innstillinger, henter systemet automatisk frem forslag.
I steget for Driftskonto legger du inn informasjon om bedriftens ordinære driftskonto. Dersom du ønsker at lønnsutbetalinger skal gå fra en annen bankkonto enn driftskontoen, kan du legge inn en egen bankkonto for dette i steget Lønnskonto. Dette er valgfritt, og det vanligste er å bruke driftskontoen også for lønnsutbetalinger. Dersom du har lønn må du legge inn informasjon om skattetrekkskontoen i siste steg før veiviseren er ferdig.
Disse feltene må du fylle ut:
- Navn: Velg kallenavn for eget bruk.
- Type: Velg mellom drift, skatt eller lønn.
- Kontonummer: Legg inn kontonummer. Navn på bank og IBAN fylles da ut automatisk.
- Hovedbokskonto: For driftskonto er det vanlig å velge hovedbokskonto 1920 og skattetrekkskonto 1950.
- Standard driftskonto: Sett hake på denne hvis regnskapsprogrammet automatisk skal velge kontoen som betalingskonto.
Merk: Når sammenkoblingen er gjennomført, vil saldo på bankkonto stå som 0 på førstesiden. Oppdatert saldo vises første virkedag etter at banken er koblet opp. Vær også oppmerksom på at du må vente én virkedag før du kan betale regninger fra regnskapsprogrammet, uansett hvilken godkjenningsmetode du velger.
For å sende a-melding, mva-oppgave og hente elektroniske skattekort, må regnskapsprogrammet være koblet til Altinn. Du må ha nødvendige rettigheter i Altinn for å lage denne koblingen. Ta kontakt med Altinn brukerstøtte hvis du har problemer med tilgangen.
1. Logg inn i Altinn
- Gå til Altinn og logg inn. Velg aktuelt selskap.
- Klikk på profil i toppmenyen og velg Avanserte innstillinger.
2. Registrer datasystem
- Gi koblingen en beskrivelse, for eksempel regnskapsprogram eller SpareBank 1 Regnskap.
- Velg SpareBank 1 Regnskap under Type datasystem.
- Lag et passord (må ha store og små bokstaver og tall, men ikke spesialtegn). Klikk Legg til.
Når du har registrert datasystemet, får du oppgitt en ID. Noter deg både passord og ID, dette skal du legge inn i SpareBank 1 Regnskap i neste steg.
3. Legg Altinn-innstillingene inn i regnskapsprogrammet
- Gå til Altinn i venstremenyen og velg Innstillinger.
- Legg inn passord og ID fra Altinn.
- Sett foretrukket språk og klikk på Test innlogging.
Vær oppmerksom på at systemet kun sjekker om dette er en gyldig ID. Du må selv sjekke at SystemID og passord er gyldig for aktuelt selskap.
1. Gå til Salg og Faktura i menyen. Velg så Ny faktura.

2. Legg inn detaljer om fakturaen. Trykk på forstørrelsesglasset i Kunde-feltet for å hente frem kunde. Du kan velge mellom å hente frem eksisterende kunde eller opprette ny kunde fra fakturaen. Trykk Legg til flere for å legge til flere kunder. Les mer om massefakturering.
3. Trykk Velg produkt i kolonnen Produkt for å legge til produkt(er). Merk at hvis produkt og kunde er omfattet av en prisavtale vil dette merkes med et info-ikon i kolonnen Pris eks. mva ved siden av den gjeldende prisen for prisavtalen.
4. Legg til tekst som skal fremkomme på fakturaen i Fritekst-feltet.
5. Forfallsdato styres etter kredittdager som er angitt på selskapet eller på en spesifikk kunde. Du kan overskrive foreslått forfallsdato etter eget ønske. Du styrer betingelser, registrerer selgere og legger til dokumenter under de ulike fanene. Les mer om de ulike fanene i faktura.
6. Når du har lagt inn informasjon om fakturaen trykker du Fakturer og send. Du kan også forhåndsvise den ved å trykke på øye-ikonet, eller trykke Lagre kladd dersom du ønsker å gjøre flere tilleggsvalg før du fakturerer.
Når fakturaen faktureres og sendes vil den legge seg i utsendingskø og bli bokført av programmet. Les mer om utsending av faktura og utsendelsesplan.
7. Når fakturaen er opprettet er det flere funksjoner du kan bruke ved å trykke på pila ved den grønne knappen. Du kan også bruke chatfunksjonen for å legge til interne kommentarer ved å trykke på tekstboble-ikonet.
1. Gå til Salg og Kunder i menyen
2. Trykk på den grønne knappen Ny kunde. Du kan søke i Brønnøysund/1880 eller legge inn informasjon selv.

3. Legg inn mer informasjon om kunden hvis du vil og trykk Lagre oppe til høyre.
4. I kundekortet har du oversikt over blant annet åpne poster, sendte fakturaer, ordre og tilbud.
1. I menyen velger du Bank og Bankavstemming. Til venstre ser du inn- og utbetalinger på kontoer fra nettbanken. På høyre side ser du hva du har ført på bank i regnskapet.
2. Velg bankkonto i nedtrekksmenyen oppe til venstre.
3. Du kan gjøre bankavstemmingen på tre måter:
- Manuelt
Regnskapsprogrammet foreslår hvilke poster som passer sammen, eller du kan velge poster manuelt. Når du har valgt poster klikker du på Bokfør. Du kan også velge flere poster fra regnskapet som hører sammen med én inn- eller utbetaling fra banken.

- Automatisk
Klikk på Avstem automatisk. Velg hvor mange dager det kan være mellom inn- og utbetalingene på konto og i regnskapet. Du kan også velge hvor store forskjeller det kan være i beløpet. Trykk på Kjør automatisk kobling.
- Bokfør rett fra bankavstemming
Merk posten og klikk Bokfør transaksjon. Konto legges riktig på debet eller kredit, og du kan legge inn riktig motpost, og laste opp vedlegg hvis du trenger.
Når du kommer tilbake til bankavstemmingen må du koble postene sammen. Har du ført noe feil i regnskapet, kan du trykke på bilaget og de tre prikkene til høyre på linjen for å rette det.
Trenger du hjelp?
Da kan du snakke med flinke regnskapsførere og rådgivere hos oss.
Ring 915 03900 eller send inn et av skjemaene under.
Regnskapsguiden
Syns du regnskap er vanskelig? Fortvil ikke! Vi forklarer ord og uttrykk du bør ha et forhold til hvis du skal føre eller forstå regnskapet i bedriften din.