Bunaden dekkes ikke av den vanlige forsikringen

Nordmenn har bunader for over 30 milliarder kroner, men vi forsikrer dem ikke. 

Det kan bli en dyr opplevelse.Tilsammen toger hele 2.5 millioner nordmenn rundt i bunad til en samlet verdi  på mer enn 30 milliarder kroner på 17. mai. Men selv om bunaden er det dyreste plagget vi eier, er det bare et fåtall som har skaffet seg nødvendig forsikringsdekning for bunaden.

Får seg en overraskelse

Mange er nemlig ikke klar over at vanlig innboforsikring og reiseforsikring ikke er nok. Innboforsikringen gjelder først og fremst hjemme i boligen, og dekker i hovedsak bare de alvorlige skadeartene brann, vann og tyveri. Innboforsikringen har i tillegg begrenset erstatningssum for spesielle verdigjenstander så som bunad.

Reiseforsikringen dekker også de de korte utferdene i lokalsamfunnet, men har på samme måte som innboforsikringen uansett for lav forsikringssum til å dekke den kostbare bunaden.

Lag avtale om spesiell verdisaksforsikring allerede før årets feiring. Selskapet trenger informasjon om hvilken bunad det er snakk om og verdien på denne for gi deg et tilbud på verdisaksforsikring. Husk at å være uten slik spesiell verdisaksforsikring på bunaden fort kan bli en dyr opplevelse.

Hvert eneste år opplever vi at folk har fått ødelagt bunaden med skjemmende flekker på forkleet, rift i skjorten eller hull i stakken. Det meldes også om tyveri av bunad fra garderobe, bil og hotellrom.

En gjennomsnittlig bunad koster 40 000 kroner. Legger du til bunadssølv og annet tilbehør kommer du fort opp i 60-70 000 kroner. Dette er en stor investering, og et uhell med bunaden kan bli dyr å reparere uten forsikring. Skulle bunaden bli stjålet blir tapet enda større.

Egen bunadforsikring

Du må ha en egen verdisakforsikring på bunaden med forsikringssum lik kostnaden for å kjøpe ny bunad hvis du skal være helt trygg. Da er du forsikret mot nesten alle typer skader på bunaden. Forsikringen gjelder også om du mister bunaden eller den blir ødelagt når du er på reise.