Tenker du digital sikkerhet når du er ute og reiser?

Vi er opplært til å passe litt ekstra godt på lommeboka når vi er ute og reiser. Men tenker du på din digitale sikkerhet når du er ute på tur? 

Vi er mer utsatt for enkelte typer farer og trusler når vi er ute og reiser, enn når vi sitter hjemme. Mange av oss passer nok ekstra på veska med verdisaker, men det er ikke bare fysisk du bør passe på mobilen, nettbrettet eller PC-en – det er også viktig å være OBS på den digitale sikkerheten. 

- Digital sikkerhet er minst like viktig som fysisk sikkerhet når du er ute på reise. Det aller viktigste er å forstå, og akseptere, at du faktisk kan være et mål for kriminalitet eller forsøk på det. Derfor er det viktig at du reduserer risikoen for dette både før, under og etter reisen – uavhengig om du er på privat- eller jobbreise, sier leder for sikkerhet i SpareBank 1 Utvikling Ole Jørgen Eiterå. 

 

Pass deg for trådløse nettverk

Siden dataroaming kan bli en dyr affære, er det praktisk å kunne benytte seg av trådløse nettverk på tur. Du bør imidlertid være kritisk til hva slags nett du kobler deg opp til. 

- Hvem som helst kan sette opp et «lokkenettverk» med et troverdig navn, og dermed overvåke trafikken din eller det du foretar deg på enhetene du har med. Det tryggeste alternativet er å bruke mobilnettet, råder Ole Jørgen Eitrå.

 
Her er sikkerhetssjefens anbefalinger for digital trygghet – før, under og etter reisen:

 Før avreise

  • Sørg for at enhetene dine har de siste sikkerhetsoppdateringene før du reiser.
  • Tenk på hva slags utstyr du faktisk har behov for på reisen. Er det for eksempel nødvendig å ta med jobb-PC på ferie i utlandet?
  • En god huskeregel, uansett reisens formål, er at du skal ta med så lite sensitiv informasjon som mulig. 

Under reisen

  • Vær forsiktig ved bruk av trådløse nettverk.
  • Sett heller opp delt internett («hotspot-funksjon»), slik at du kan koble PC-en eller nettbrettet til mobilnettet.
  • Unngå bruk av blåtann.
  • Unngå å installere oppdateringer under reisen.

Etter reisen

  • Ta hensyn til at enhetene dine har vært i utlandet – følg derfor nøye med på alle aktiviteter.
  • Det er ekstra viktig at du endrer passord dersom du mistenker at kan ha kommet på avveie. 

 

God tur! :)