Få mer igjen på skatten – gjør dette før 29. desember

29. desember er en viktig dato for deg som ønsker å få mest mulig igjen for sparingen din. Det er flere ting du kan gjøre for å få et bedre skatteoppgjør i 2018. 

- Fyller du opp BSU eller setter penger inn på den nye pensjonskontoen med skattefordel (IPS) før årsskiftet får du mer igjen mer på skatten neste år, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

Du kan fylle opp BSU-kontoen maksimalt med 25 000 kroner. Da får du 5000 kroner igjen på skatten i juni neste år. 

- Ingen spareordning er så gunstig som BSU. For hver tusenlapp du sparer, gir staten deg to hundre kroner igjen på skatten, sier Gundersen.

 

Nytt produkt for pensjonssparing

1. november ble et nytt spareprodukt som belønner deg for å spare til pensjon lansert. Uansett hvilket beløp du sparer får du 24 prosent av sparebeløpet igjen på skatten. Skatt utsettes til du tar ut pensjon og sparingen er bundet til pensjon.

- Du bestemmer selv hvor mye du vil spare, men du kan spare inntil 40 000 kroner i året. Det vil si at hvis du sparer 40 000 kroner i år, vil du få tilbake 9 600 kroner neste år. Setter du av en tusenlapp i måneden får du tilbake 2880 kroner, sier Gundersen som har en klar oppfordring:

- Sett det du får igjen på skatten inn på samme pensjonssparing. Det er da du får best effekt av skattefordelen og den potensielt gode avkastningen i IPS.

Husk at pengene må være inne på kontoen innen fristen.

- I disse dager får vi nordmenn lønn med halv skatt. Når julemat og alle gavene er handlet inn er det fint å sette av litt til langsiktig sparing, sier Gundersen.

 

Aksjesparekonto gjelder ut 2018

1. september ble aksjesparekonto lansert. Hensikten med aksjesparekonto er å gjøre det lettere for folk flest å bytte, eie, kjøpe og selge aksjer og fond.

- Du kan flytte fond og aksjer helt frem til kl 23:59 på nyttårsaften om du vil ha det skattemessig ført inn i aksjesparekonto (ASK) i år, sier spareekspert Jan Arild Grødal i SpareBank 1 Nordvest.

Fristen for å flytte aksjer og fond inn i en nyopprettet aksjesparekonto UTEN å skatte av den eventuelle gevinsten du har blir sannsynligvis forlenget ut 2018. Dette bestemmes endelig når statsbudsjettet vedtas den 20. desember.

- Det er viktig å huske på at du ikke får fritak for skatt på gevinst i ASK, du utsetter bare betaling av skatt til du tar gevinsten helt ut av kontoen, sier Grødal.