Pusse opp boligen

Oppussing starter gjerne med store drømmer og mange planer, men kan fort bli stress. Hvordan setter dere planene ut i livet?


Hvilke muligheter har dere?

Det kan være bra å få en oversikt over hvilke muligheter dere har mens dere fremdeles er tidlig i prosessen. Ved å ta en gjennomgang av økonomien kan dere få en avklaring på hva det er realistisk at dere kan spare selv, og hvilke muligheter dere har for eventuelt å låne noe i tillegg.

  • Kan dere spare intensivt i perioder? 
  • Hvor lang tid vil det ta om dere sparer opp alt og gjør mesteparten av jobben selv? 
  • Eller vil dere bare bli fort ferdige og betale folk for å gjøre jobben – med de ekstra utgiftene det innebærer? 

Vi hjelper dere mer enn gjerne med å få oversikt i denne prosessen.
Ta gjerne en runde på planer og utgifter i forkant – jo mer dere har kartlagt behovet, desto lettere kan vi sammen finne den beste løsning for dere.
 


Hva vil det koste å pusse opp?

For å finne ut hvor mye penger dere har behov for, er det lurt å sette opp et estimat på alle kostnadene.

Deler dere opp prosjektet i faser er det enklere å huske på alt av små og store utgifter. Setter dere i tillegg opp en tidsplan, får dere en oversikt over når dere trenger pengene til hver av fasene. 

Slik kan dere redusere utgiftene:

  • Hent inn tilbud fra flere håndverkere. Da har dere et godt sammenligningsgrunnlag.
  • Finn ut hvilke materialer dere trenger, og be om et tilbud. Det er mye å hente ved å samle materialene i en større ordre.
  • Tegn flere løsninger, slik at dere er sikre på at dere har funnet den rette løsningen før dere setter i gang. Endrer du planen midt i arbeidet, blir det fort dyrt.
Nå vet dere hvor mye penger dere trenger til oppussingen. Så hvor mye klarer dere å spare opp? Og trenger dere lån i tillegg?

Hvor mye kan dere spare?

Med store utgifter over lengre tid, er fast månedlig sparing det mest forutsigbare. Det viktigste er å legge en spareplan dere kan holde i lengden. Da kan dere spare ekstra når dere er skikkelig motiverte for å nå neste mål.

Sett opp en egen konto til formålet, slik at dere har full oversikt over hva dere har tilgjengelig og pengene ikke blir brukt til andre ting.


Trenger dere lån til oppussingen?

Kanskje sparepengene ikke strekker til? Se hvilke lån som passer best til deres behov.

Kortsiktig lån

Skal dere pusse opp et enkelt rom, kan et kortsiktig lån være tilstrekkelig. Her kan du låne opptil 200.000 kr. Kortsiktig lån er den dyreste løsningen, men det kan være en fin mulighet om dere ikke kan bake lånet inn i et eksisterende lån. Fordi renten er høy, bør du være innstilt på å betale ned lånet raskt - ellers blir det fort veldig dyrt. 

Mer om kortsiktig lån

Øke boliglånet 

Har dere et boliglån fra før? Da kan den enkleste og rimeligste løsningen være å øke det eksisterende lånet. Lånet må imidlertid fremdeles være innenfor rammen av de 85 prosent av husets verdi. Har huset steget i verdi siden dere tok opp lånet, kan det lurt å få en ny verdivurdering, så dere kan låne mer. 

Søk om refinansiering av ditt boliglån

Flexilån (rammelån)

Går dere med flere planer? Da kan flexilån, eller rammelån som det også kalles,  være beste løsningen. I stedet for å måtte øke lånet hver gang dere vil noe nytt, kan dere benytte fleksibliteten flere ganger. En kan imidlertid kun ha fleksilån på opp til 60 prosent av boligens verdi, så dette er sannsynligvis en løsning for deg som har hatt bolig en stund.

Mer om flexilån

Byggelån

Skal dere totalrenovere et helt hus? Byggelån har høyere rente enn vanlig boliglån, så her er det snakk om en intensiv byggefase på noen år. Til gjengjeld betaler dere bare rente på akkurat det dere har brukt, og øker lånet i takt med at byggingen skrider frem. For å kunne låne nok penger, kan dere prioritere det som bidrar til høyest verdiøkning først.

Mer om byggelån