For deg under 34 år:

Det lønner seg å starte sparing til pensjon tidlig

Starter du med pensjonssparing når du er ung har du tiden på din side. Sparepengene vokser mer jo lengre du sparer, et par hundrelapper i måneden vil utgjøre store forskjeller! 

Råd for din livsfase

Før du starter med pensjonssparing bør du ha en bufferkonto og ha startet sparing i BSU.

En bufferkonto er en sparekonto som deg gir økonomisk trygghet. Hvis det skjer noe uforutsett har du penger til rådighet. Plutselig kan vaskemaskinen gå i stykker eller bilen trenger en reparasjon. 

Drømmer du om å kjøpe egen bolig er det smart å spare i BSU – Boligsparing for ungdom. BSU er for deg under 34 år, du får bankens beste rente, skattefradrag og egenkapital til fremtidig boligkjøp.

Sett opp trekk på faste utgifter og spareavtaler den dagen lønna kommer inn. Da vet du at det som står igjen på konto er det du kan bruke til hva du vil, samtidig som sparingen er ivaretatt.

Jobber du i en bedrift med innskuddspensjon får du egen pensjonskonto. Der får du samlet all innskuddspensjon du har opparbeidet deg fra du startet å jobbe. Du får automatisk egen pensjonskonto der din arbeidsgiver sparer til pensjon, men du kan selv velge å flytte pensjonen din til en annen leverandør.

Egen pensjonskonto gjør det enklere for deg å få oversikt over pensjonen din.

Jobber du i offentlig sektor, eller har hybrid- eller ytelsespensjon gjelder ikke egen pensjonskonto deg.

Vet du hvor god pensjonsordning du har gjennom arbeidsgiver?

Det er store forskjeller på hvor mye arbeidsgivere sparer i pensjon til sine ansatte. Arbeidsgiver er pliktig til å spare minst 2 % av din årlige lønn mellom 1 og 12 G. Sparer arbeidsgiveren din 2 %, har du en minimumsordning. I de beste ordningene kan arbeidsgiver spare 7 % av lønnen inntil 7,1 G, og inntil 18,1 % ekstra for lønn over 7,1 G. Beløpet trekkes ikke fra lønnen og utbetales først når du pensjonerer deg. I dag tilsvarer 1G= 111.477

Vi anbefaler at du sjekker hva din arbeidsgiver faktisk sparer for deg og hvordan disse sparepengene er plassert. Forskjellen på en minimumsordning og en maksimumsordning vil ha stor betydning for deg og din fremtidige pensjon, og det vil også ha innvirkning på hvor mye du bør spare selv.

Les mer om pensjon fra arbeidsgiver.

Jobber du i offentlig sektor?

Er du født etter 1962 får du din pensjon beregnet etter hvor mange år du har jobbet i offentlig virksomhet før 2020 og hvor mange år du jobber etter 2020.

For de fleste av oss er det vanskelig å tenke at det er viktig å sette av penger til noe som er så langt frem i tid. Hvordan skal du klare å spare til alderdommen, når det er så mye annet å bruke pengene på?

Finn din motivasjon for sparingen. Husk at sparing kan bety at du har en økonomisk sikkerhet i hverdagen og at du kan gjøre ting du drømmer om.

De fleste ønsker et aktivt liv som pensjonist, men mange vil oppleve at samlet pensjon blir lavere enn de hadde sett for seg. Starter du pensjonssparingen tidlig, vil du få bedre mulighet til å leve det livet du ønsker deg som pensjonist.

Pensjonskapitalbevis er et "bevis" på pensjonspenger du har opparbeidet deg i tidligere jobber du har hatt. Beviset blir opprettet hver gang du slutter i en bedrift som har innskuddsbasert pensjonsordning. 

Fra 1. februar 2021 vil tidligere opptjent pensjon automatisk samles på din egen pensjonskonto med mindre du reserverer deg. Les mer om egen pensjonskonto. 

Dersom egen pensjonskonto ikke gjelder for deg, og du fortsatt har flere pensjonskapitalbevis kan du samle dem hos oss. Da får du lavere gebyrer, bedre oversikt og det blir mer i pensjon til deg. 

Hva sparer andre på din alder?

Sjekk hvor mye andre på din alder sparer til pensjon, og se hvor mye en liten sum i måneden utgjør for pensjonen din i pensjonskalkulatoren.

Hvorfor bør jeg begynne allerede som ung og lovende? Jo, fordi dagens pensjonsordning gjør at ansvaret for egen sparing er større enn noen gang. Jo tidligere du starter, jo større blir pengesekken – både fordi du sparer over lengre tid, og fordi avkastningen kan bli høyere.


Full kontroll og oversikt i mobilbanken

Med mobilbanken har du både full oversikt og kontroll over sparingen din.

  • Lett å bruke, og raskt å gjøre vanlige bankting.
  • Se din pensjonsoversikt, både fra jobben og din private sparing.
  • Følg med på verdiendringen på din spareavtale, om du vil. 
  • Tilgang til dine kontoer i andre banker.

Superenkelt å starte, superenkelt å spare

Å spare til pensjon er mye enklere enn du tror. Det er alderen din som avgjør hvordan pengene investeres. 

Slik er pensjonen bygd opp, kort forklart

Video placeholder image

Fra Folketrygden (NAV)

Video placeholder image

Fra arbeidsgiver (tjenestepensjon)

Video placeholder image

Egen sparing (privat)


Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no