Etablererpakken

For deg som skal inn på boligmarkedet for aller første gang. Din egen rådgiver hjelper deg å planlegge boligdrømmen.
Ring oss på 915 02002 (07 - 24), eller 

Som førstegangsetablerer får du mange fordeler hos oss

Første lån = ekstra lav rente

En fordel for deg som skal kjøpe din aller første bolig

Din egen rådgiver

Støtter deg hele veien fram til boligkjøpet.

Halv pris på digital samboerkontrakt

Gyldig samboerkontrakt kvalitetssikret av advokat. 495,- (990,- ordinær pris)

Priseksempel Førstehjemslån: Nominell rente 2,34%, effektiv rente 2,44%, 2 mill o/30 år, kostnad: 810 977,- totalt: 2 810 977,-

Snakk med en rådgiver

Spør oss gjerne om egenandel, finansieringsbevis, kausjonist, fellesgjeld og andre ting du lurer på i chat’en vår. Vi kan mye om dette!

Ønsker du videre hjelp og støtte setter vi deg i kontakt med en rådgiver som følger deg gjennom hele prosessen, fra sparing, til lån og boligkjøp.

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere!

Så mye kan du låne

Utlånsforskriften legger føringer på hvor mye du kan få i boliglån. Som for eksempel at du må ha minst 15% egenkapital, og at du kan låne maks 5 x inntekten din.

Dine muligheter og hvor mye du kan få i lån er noe du finner ut sammen med rågiveren din. Er du nysgjerrig akkurat nå kan du teste lånekalkulatoren vår. Den gir deg en pekepinn på hvor mye du kan låne.

 • Hver måned betaler du renter og avdrag på lånet ditt. Renter er det lånet koster deg og avdrag er det du betaler ned på lånet.

  Hvis du låner 1 000 000 kroner og rentesatsen er 2%, koster lånet deg cirka 1 700 kroner per måned (20 000 kroner i året).

   


Egenkapital

Egenkapital er det du selv sparer til egen bolig. Når du låner penger i banken til å kjøpe deg bolig, kan du låne maks 85% av det boligen koster. Resten må du spare opp til selv på forhånd.

I tillegg til egenkapitalen må du selv dekke omkostningene når du kjøper bolig. Hvor mye du må betale i omkostninger, er avhengig av hvilken type bolig du kjøper.

 • Dersom du mangler hele eller deler av egenkapitalen, betyr ikke det automatisk at du ikke kan få lån i banken til å kjøpe bolig. Det er mulig å finne gode løsninger:

  • En vanlig måte å løse dette på er at foreldre stiller som realkausjonister, det vil si at banken får tilleggssikkerhet for ditt boliglån i dine foreldres bolig.

  • Dersom du er nyutdannet eller over tid har vist at du har god evne til å spare, så kan dette også gjøre at vi kan gi deg lån selv om du ikke har egenkapitalen.

  Kontakt oss, så kan rådgiveren din se på hvordan dette kan løses for akkurat deg.

 • Er du under 34 år er Boligsparing for ungdom (BSU) en smart måte å spare opp egenkapital på. Du kan også bruke andre oppsparte midler (fra sparekonto, fond, aksjer eller lignende). 

  Du kan også få hjelp av familien, ved å få arv eller gaver som kan brukes til egenkapital.

  Ta en prat med en av oss i banken og vi hjelper deg i gang med sparing til bolig.


Kausjonist

En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig. 

Les mer om kausjon

 


Selveier og borettslag - viktigste forskjeller

Med tanke på totalpris og hvor mye du kan låne er det noen viktige forskjeller på selveier og borettslag.

Selveier: Du eier boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan for eksempel pantsette den, leie ut eller pusse opp uten å innhente tillatelse fra noen.

Borettslag: Et borettslag er et selskap som eies av de som bor der. Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. En del av kjøpesummen i et borettslag vil være et felleslån, som betales av deg og de andre beboerne. Fellesgjelden er din del av dette lånet.

 • Totalprisen for en selveierbolig = Prisantydning + Fellesutgifter

  Kjøper du en selveierbolig til 3 millioner kroner, må du altså ha 450 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale omkostninger på cirka 75 000 kroner. Omkostningene er 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, pluss et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.

 • Totalprisen for en borettslagsbolig = Prisantydning + Fellesgjeld

  Når du kjøper bolig i et borettslag er det viktig å også se på fellesgjelden. Denne vil påvirke både hvor stort lån du kan få og hvor mye egenkapital du må ha. 

  Kjøper du en borettslagsleilighet til 2 000 000 kroner med fellesgjeld på 1 000 000, blir totalen 3 millioner kroner. Du må da ha 450 000 kroner i egenkapital, som er 15 % av totalen på 3 millioner kroner.

  En fordel med borettslag er at du slipper å betale dokumentavgift til staten på 2,5% av kjøpesummen, og omkostningene er betydelig lavere, cirka 5000 kroner.

  Særlig hvis du ser for deg at du bare skal bo et par år i en leilighet, kan borettslag være å foretrekke framfor sameie. I en kort tidshorisont kan dokumentavgiften ofte blir et rent tap.


Video placeholder image

Nyttig eske til alle som skal på visning

Når du treffer rådgiveren din får du en eske med nyttige ting som kan komme godt med når du skal ta fatt på boligjakten. Esken er en del av Etablererpakken og vi håper at du liker den like godt som vi gjør. Å gå på visning er superspennende og her er noen tips om du vil lese deg opp i forkant.


Veien fram til første boliglån

Vi har verktøy som spare- og lånekalkulator som kan være nyttige når du planlegger ditt første boligkjøp. Du kan fint starte med å sende oss en lånesøknad - da kontakter vi deg etterpå. Men vi skjønner godt om du vil prate med en rådgiver først. De fleste vil det og det gir oss en enda bedre sjanse til å bli godt kjent med deg og din økonomi. Så legger vi en plan sammen.

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere!

eller ring 915 02002 (07 - 24)


STEG 1
Sparekalkulator

Har du ikke så mye egenkapital ennå, så kan det være lurt å sette seg et mål og lage en plan for sparingen.

Sparekalkulatoren gir deg svar på hvor mye du må spare i måneden, og vi hjelper deg med å finne spareformen som passer best.

Test ut sparekalkulatoren

STEG 2
Lånekalkulator

Lurer du på hvor mye du kan få i lån gir lånekalkulatoren vår en pekepinn på det.

Kalkulatoren gir ikke et absolutt svar - kontakt oss og en rådgiver hjelper deg med å legge en plan for hvordan du kan oppfylle boligdrømmen.

Test ut lånekalkulatoren

STEG 3
Finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken som viser hvor mye du kan få i lån. I grove trekk er søknaden for finansieringsbevis den samme som for lånesøknad, og det kan være lurt å snakke med en rådgiver før du går i gang med den.

Det er gratis å få finansieringsbevis.

Søk om finansieringsbevis

STEG 4
Lånesøknad

En lånesøknad er omfattende, og før du skal fylle ut en lånesøknad for første gang anbefaler vi at du tar kontakt med en rådgiver hos oss.

Etter at du har sendt inn en søknad vil rådgiveren kontakte deg og gå gjennom søknaden sammen med deg.

Det er uforpliktende å søke lån hos oss.

Søk om lån

Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no