Din første bolig

Det er spennende, og litt skummelt, å kjøpe sin første leilighet eller hus. Hva er lurt å tenke på før, under og etter kjøp?


Hvordan foregår egentlig et boligkjøp?

1. Se etter bolig

Å lete etter din første bolig kan være tidkrevende. Vær realistisk og se etter et sted å bo som passer din økonomi. Svært få har råd til "drømmeboligen" som førstegangskjøper.

2. Hva er egenkapital og hvor mye må jeg ha?

Du trenger egenkapital på 15 % av det boligen koster, inkludert omkostninger. Det er fordi Finanstilsynet anbefaler oss å låne ut maks 85 % av kjøpesummen.  Det betyr at hvis du skal kjøpe en leilighet til 2 millioner, trenger du 300.000 i egenkapital. Da kan du låne 1.7 millioner. Har du ikke spart opp nok egenkapital, må du vente noen år og spare mer, eller spørre familien om hjelp. En av tre sier at de har fått hjelp av foreldrene for å komme inn på boligmarkedet.

3. Finn ut hvor mye du kan kjøpe for

Før du begynner å lete etter et sted å bo må du vite hvor langt du kan gå i en eventuell budrunde. For å finne ut av dette kan du kan enten søke om finansieringsbevis eller snakke med en av våre rådgivere.

4.  Gå på visninger

Gå på så mange visninger du klarer, for her gjelder det å få et overblikk over hva du kan få til hvilken pris. Sjekk prospektet nøye og gå grundig gjennom boligen når du først er på visning. Kjøper har en mye større undersøkelsesplikt enn de fleste er klar over! På denne måten slipper du sure overraskelser i etterkant. Her finner du gode råd til hva du bør tenke på visning

Les deg gjerne opp på forhånd hvordan budrunden fungerer.

Psst! Ikke vis finansieringsbeviset ditt til megleren, da har du avslørt hvor langt du kan gå i budrunden.

5. Legge inn bud

Finansieringsbeviset er i boks, du har vært på visning og du har bestemt deg for å legge inn bud på boligen. Sett deg en personlig grense for hvor langt du er villig til å gå i budrunden, det er fort gjort å bli revet med og by over evne. Ikke mist motet om du taper budrunden – det er flere fisker i havet!

6. Jippi du vant!

Aksepterte selgeren budet ditt? Gratulerer - nå er du straks eier av ditt nye hjem! Neste steg i prosessen er å undertegne lånedokumenter.

7. Signering og overtagelse

Både du og selgeren blir invitert til kontraktsmøte hos eiendomsmegleren, hvor dere signerer og går igjennom kontrakten. Husk å ta med det bankkort med bilde, førerkort eller pass til legitimasjon. Les mer om hva skal på plass ved overtagelse av ny bolig.

8. Du står med nøkkelen i hånda - hva nå?

Husk å endre adressen i Folkeregisteret så snart du har flyttet, dette kan du enkelt gjøre via Skatteetaten sine nettsider.

Nå som du eier ditt eget sted er det viktig at du har forsikringer på plass. Flytter du til leilighet må du skaffe deg innboforsikring. Har du kjøpt eget hus, må du ha husforsikring.

Som ung med ansvar for et boliglån er ofte budsjettet stramt. Vær smart og let etter gode tilbud både når det gjelder mat, strøm, TV/internett og strømmetjenester. Sørg for å få stålkontroll på økonomien.


Boliglånskalkulator

Lurer du på hvor mye lånet koster, eller hvor mye du kan låne? Med lånekalkulatoren vår får du raskt en god indikasjon på hvor stort boliglån du kan ha.


Andre ting som teller når du søker om boliglån

  • Kan du betale lånet? Vi ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renta øker. 
  • Sparepenger - i beregningen tar vi med hvor mye du har spart og eiendeler som for eksempel bil.  
  • Har du samboer eller barn? Familiesituasjonen har ofte en del å si for økonomien din.
  • Andre lån - har du andre store lån, vil det påvirke hvor mye du kan betale ned på boliglånet.
  • Tenkt på å leie ut? Kjøper du en bolig med to eller flere soverom, kan du leie ut det du ikke bruker. Da er du sikret hjelp til å betale på lånet. Leier du ut mindre enn halvparten av boligens totale areal, betaler du ikke skatt av husleien.
  • Stå på-vilje er alltid bra. Kan du vise at du både kan tjene og spare penger, kan det til og med påvirke hvor mye du kan låne.

Oops! Kostnader som kan dukke opp når du skal kjøpe bolig.

Tinglysningsgebyr

Når du kjøper bolig må du registrere hvem som har lånt deg penger og at det er tatt sikkerhet i eiendommen. Dette kalles tinglysning av pant og koster 525 kroner for fast eiendom og 430 kroner hvis du har kjøpt andel i borettslag.

Dokumentavgift

Hvis du kjøper selveier, må du betale dokumentavgift på 2,5 % av det du kjøper boligen for. Det kan fort bli mye penger selv om det ikke høres sånn ut. Koster boligen 2.000.000,- må du altså betale 50.000,- i dokumentavgift. Hvis du kjøper en borettslagsbolig, aksjeleilighet, eller hvis salget skjer mellom ektefeller eller registrerte partnere, slipper du dokumentavgiften.

Fellesgjeld

Hvis du skal kjøpe deg inn i et borettslag eller aksjeleilighet, bør du sjekke fellesgjelda – hvor høy er den og hva dekker den? Driftskostnader? Boligens andel av renter og avdrag på fellesgjeld? Oppvarming, strøm, kabel-TV, Internett? Dette må med i budsjettet når du vurderer om du har råd til kjøpe deg inn.