par som ligger i sofa og ser på en mac. foto.

TIPS OG RÅD

Veien til å kjøpe din første bolig

Det er spennende, og kanskje litt skummelt, å skulle kjøpe sin første bolig. For hva er det egentlig lurt å tenke på før, under og etter du signerer kontrakten?


dame som står med signert kontrakt. illustrasjon.

Boligkjøpet – steg for steg

Å lete etter din første bolig kan være tidkrevende. Husk å være realistisk, og se etter et sted å bo som passer din økonomi. Start med å finne ut hva som er viktigst for deg:

  • Tenker du at det er greit med et oppussingsobjekt, eller vil du flytte rett inn? 
  • Er det viktig for deg at boligen er i nærheten av jobben, barnehage/skole eller butikken? 
  • Må du bo sentralt, eller kan du velge å flytte litt mindre sentralt hvor prisnivået er lavere? 

Husk at det er viktig å tenke fremover. Det er få som har råd til «drømmeboligen» som førstegangskjøper.

Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 15 % av kjøpesummen når du skal kjøpe bolig. Dette kalles egenkapital.

I tillegg må du dekke kostnadene i forbindelse med boligkjøpet

Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har noen, som oftest et familiemedlem, som kan stille som kausjonister

Hvis du har en BSU-konto kan du bruke disse pengene som egenkapital. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.

Se også:
Hva er forskjellen på selveier og borettslag?
Hva kan BSU-kontoen brukes til?

Før du begynner å lete etter et sted å bo, må du ha et finansieringsbevis. Dette ordner du enkelt og uforpliktende ved å enten søke om finansieringsbevis eller snakke med en av våre rådgivere først.

Nysgjerrig på hvor mye du kan låne akkurat nå? Prøv lånekalkulatoren vår, så får du en pekepinn. 

Det kan være fristende å kjøpe den første og beste boligen du finner. Vi anbefaler å gå på så mange visninger du klarer, for her gjelder det å få et overblikk over hva du kan få til hvilken pris.

Sjekk salgsoppgaven nøye, og gå grundig gjennom boligen når du først er på visning. Du som kjøper har nemlig større undersøkelsesplikt enn du kanskje er klar over.

Psst! Ikke vis finansieringsbeviset ditt til megleren, da har du avslørt hvor langt du kan gå i budrunden.

Se også: 
Gode råd til visningen

Da er vi i gang! Finansieringsbeviset er i boks, du har vært på visning og du har bestemt deg for å legge inn bud på boligen.

Sett deg en personlig grense for hvor langt du er villig til å gå i budrunden, det er fort gjort å bli revet med. Ikke mist motet om du taper budrunden – det er flere fisker i havet!

Se også: 
Budrunde

Aksepterte selgeren budet ditt? Gratulerer, nå er du straks eier av ditt nye hjem! Neste steg i prosessen er å skrive under på lånedokumentene.

Se også: 
Signering av kontrakt og lånepapirer

Både du og selgeren blir invitert til kontraktsmøte hos eiendomsmegleren, hvor dere signerer og går gjennom kontrakten.

Husk å ta med bankkort med bilde, førerkort eller pass til legitimasjon.

Se også: 
Oppgjør og overtakelse

Nå som du eier ditt eget sted er det viktig at du har forsikringene på plass. Innboforsikring er viktig, og har du kjøpt hus må du ha husforsikring.

Nå som du har ansvar for et boliglån kan budsjettet bli stramt, spesielt hvis du er ung. Vær prissmart og se etter gode tilbud på mat, strøm, internett og strømmetjenester. 

Husk å endre adressen i Folkeregisteret så snart du har flyttet, dette kan du enkelt gjøre via nettsidene til Skatteetaten.

Se også: 
Slik får du stålkontroll på økonomien

Hva er banken opptatt av når du søker lån?

Kan du betale lånet? Vi ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renten øker. 

Sparepenger – hvor mye har du spart og har du eiendeler, som for eksempel bil? 

Har du samboer eller barn? Familiesituasjonen har ofte en del å si for økonomien din.

Andre lån? Har du lån fra før vil det påvirke hvor mye du kan betale ned på boliglånet.

Tenkt på å leie ut? Med leieinntekter er du sikret hjelp til å betale på lånet. Leier du ut mindre enn halvparten av boligens totale areal, betaler du ikke skatt av husleien.

Stå på-vilje! Det er alltid bra. Kan du vise at du både kan tjene og spare penger, kan det til og med påvirke hvor mye du kan låne.


Hva koster et boligkjøp? 

Med tanke på totalpris og hvor mye du kan låne er det viktig å merke seg at det kommer flere kostnader med et boligkjøp, og at det er forskjell på selveier og borettslag. 

  • Tinglysning: Når du kjøper bolig må du registrere hvem som har lånt deg penger og at det er tatt sikkerhet i eiendommen. Dette kalles tinglysning av pant og koster 525 kroner for fast eiendom og 430 kroner hvis du har kjøpt andel i borettslag.
  • Dokumentavgift: Hvis du kjøper selveier, må du betale dokumentavgift på 2,5 % av det du kjøper boligen for. Hvis du kjøper en borettslagsbolig, aksjeleilighet, eller hvis salget skjer mellom ektefeller eller registrerte partnere, slipper du dokumentavgiften.
  • Fellesgjeld: Hvis du skal kjøpe deg inn i et borettslag eller aksjeleilighet, bør du sjekke fellesgjelda – hvor høy er den og hva dekker den? Dette må med i budsjettet når du vurderer om du har råd til kjøpe deg inn.

Hva lurer andre på?


Vi hjelper deg inn på boligmarkedet

Drømmer du om egen bolig, men vet ikke helt hvordan du skal gå frem? Som førstegangskjøper mellom 18 og 34 år får du en egen rådgiver som følger deg hele veien fra drøm til virkelighet.

Dette lurer andre på


{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }