Bør du anbefale kredittkort til ungdommen din?

Mastercard gir økonomisk frihet og fleksibilitet. Men du er kanskje redd for at ungdommen din skal få gjeld han ikke kan håndtere? 

men with a laptop

Ungene våre vokser opp i et kontantløst samfunn hvor penger er noe abstrakt som strømmer inn og ut av plastkort. Lommebøkene har ikke sedler og mynt, men flere og flere betalingskort. Når de fyller atten år får de tilbud om Mastercard. Skal du råde dem til å søke eller å la være?

Foregrip begivenhetenes gang

I SpareBank1 mener vi at foreldre bør lære barna å beherske kortbruk tidlig. All forskning viser nemlig at kunnskap om personlig økonomi fra ung alder forebygger overforbruk senere i livet. Derfor anbefaler vi at foreldre lar barna få bankkort fra de er 13 år. Når de har lært seg å bruke bankkortet og skjønner verdien av penger, har gode rutiner på å følge med på mobilbank og er gamle nok, ser vi ingen grunn til at du ikke skal la dem prøve seg med eget Mastercard.

Mange fordeler med Mastercard for unge

Unge handler mye på nett. Noe av det viktigste de kan gjøre for å unngå å bli svindlet er å betale med Mastercard. Da har de ekstra vern gjennom Finansavtaleloven som regulerer kredittkjøp. Har du kjøpt en vare som viser seg å ha feil eller mangler, kan vi hjelpe deg å reklamere på kjøpet.

Global valuta og trygghet på reisen

Integrert i Mastercard er det reiseforsikring. Det vil si at hvis minst 50 % av reisen betales med Mastercard, har du automatisk forsikring for avbestilling ved sykdom, skader som oppstår på reisen og tapt bagasje. Siden Mastercard stort sett fungerer over hele verden er man sikret problemfri betaling overalt. Det er selvfølgelig også greit å ha et kort i reserve om man skulle miste et annet.

Økonomisk fleksibilitet og handlefrihet

En av de største fordelene med Mastercard er at du kan handle selv om du ikke har penger på konto. Det kan være praktisk i perioder av livet hvor likviditeten varierer. For eksempel i studietiden. La oss si at attenåringen din ikke kan betale husleien for desember fordi hun må vente på det nye studielånet som kommer i januar. Hvis hun betaler med Mastercard unngår hun problemer og betaler tilbake pengene rentefritt på nyåret, fordi det er innenfor den rentefrie perioden. Å ha penger tilgjengelig ved uforutsette hendelser som tannlegeregninger, knust telefon og lignende gir også ekstra trygghet.

Kort sagt

Som foreldre har vi ansvar for å lære barna våre hva god privatøkonomi innebærer. Et Mastercard med fornuftig kredittgrense og god oppfølging fra foreldre og bank er både nødvendig i den nye, digitale økonomien og et godt verktøy for å lære unge mennesker til å bli voksne, kritiske forbrukere.
 


Betales regningen til forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Ved utsettelse, betales renter. Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %. Låner du 15.000 over 12 måneder, koster det 1.518, og du betaler totalt 16.518 kroner.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }