Ole K. Hovde sa nei til flere titalls millioner da han valgte å ikke selge bedriften sin, Foraas Områdesikring AS. Hvorfor takket han ikke ja? Her er forklaringen.
Noen ganger er det riktig å ikke selge bedriften
Ole K. Hovde, daglig leder i Foraas Områdesikring AS, har vært med å bygge opp firmaet siden åttitallet. Da han fikk et lukrativt tilbud om å selge gikk han for magefølelsen.
I Fossegrenda i Trondheim ligger det i dag et stort anlegg med gjerder, gitter og noen rondeller av metall på taket. Dette tilhører Foraas Områdesikring AS, som ble etablert i 1985.
Mye har skjedd for bedriften siden åttitallet
Den gangen var det rundt fem stykker som jobbet på området. I dag har de vokst seg til å bli 30 stykker - og omsetter for over 70 millioner kroner i året. De leverer produkter som beskytter folk og som forhindrer uvedkommende med å komme seg steder de ikke skal være.
- Det er mye som har utviklet seg på 30 år. I gamle dager kunne nesten hvem som helst gå inn på en byggeplass, men nå er det mye strengere krav til sikring over alt. Nå er vi Midt-Norges ledende firma innen fysisk- og elektronisk sikring, sier Ole K. Hovde, som er daglig leder.
Les også: Markedets beste avkastning på innskuddspensjon
Vill vekst og enorm økning i omsetning
I starten delte Foraas Områdesikring lokaler med et annet firma. Hovde mener det ga en god start for bedriften.
- Det ga oss et bredt miljø som vi kunne lene oss på og en større kundemasse enn vi hadde klart å oppdrive på egenhånd, sier Hovde.
Etter hvert som årene gikk kunne de trygt stå på egne ben. Veksten fortsatte jevnt og trutt, helt til det eksploderte på starten av 2000-tallet. Terrorangrepene i New York førte til at sikkerhetskravene ble høyere. Og Foraas Områdesikring fikk mye å holde på med i årene etter.
- Det var en vill vekst. Omsetningen økte med 130 prosent fra 2003 og til 2004. Vi trodde vi skulle omsette for mindre i 2005, men vi fikk en økning da og. Og det har bare fortsatt å øke jevnt og trutt fram til i dag, sier Hovde.
Kjøpte ut partneren fra bedriften
Mens bedriften vokste og vokste, ble det aktuelt for Hovde å kjøpe ut partneren fra bedriften. I forbindelse med denne prosessen hadde han behov for å snakke med banken, for å få gode råd og noen som kunne gi han gode råd, og hjelpe ham med å finansiere kjøpet.
- For å gjøre dette på en ryddig måte trengte jeg en tett dialog med banken. Det gikk opp for meg at jeg trengte en bank som var lett å snakke med og som jeg følte ville det samme som meg – at bedriften fortsetter å gjøre det bra, sier Hovde.
Etter noen runder med sin tidligere bank, valgte Hovde å bytte til SpareBank 1.
- De hadde troa på meg, og kom med gode råd i forbindelse med denne prosessen. Jeg er veldig glad for at jeg tok det valget. I dag har jeg en god relasjon med flere av dem som jobber der, og det trenger man i et moderne næringsliv, legger han til.
Les også: Har du lyst til å bruke tiden din på andre ting enn regnskap?
Samarbeid ledet til lukurativt tilbud om oppkjøp
Med mer trykk og flere leveranser bestemte Foraas Områdesikring og seks andre firmaer om å samarbeide og se hva de kunne gjøre for å utvikle seg videre. Resultatet var etableringen av OSN-gruppen.
Etter det gikk det bare én vei. Oppdragene ble flere og omsetningen bare fortsatte å øke. Det førte til at flere begynte å fatte interesse for selskapene. I 2016 fikk alle selskapene i OSN-gruppen et konkret tilbud på bordet.
Les også: Slik setter du fart på vekstfasen for bedriften
Magefølelsen sa han ikke burde selge
- Det ble lagt frem noen vanvittige beløp, men magefølelsen min sa at jeg ikke burde selge. Det følte jeg egentlig veldig tidlig i prosessen, sier han.
Han forteller at det føltes feil å skulle gi seg nå, på grunn av at det skjer mye spennende ting i bransjen og at han hadde et stort ønske om å være på reisen videre. Men den viktigste grunnen var de ansatte ved bedriften.
- Jeg tok en runde med dem og hørte deres tanker om et eventuelt oppkjøp. De fleste av dem var veldig skeptisk til forslaget. For det andre, så følte jeg meg ikke ferdig med jobben her. Det er nå det virkelig begynner å skje ting, og den reisen ville jeg være med på, sier legger Hovde til.
Les også: Ansette flere folk? Dette må du vite
Angrer ikke på avgjørelsen om å ikke selge bedriften
Tre år senere er han ikke i tvil. Denne gangen var det helt rett å følge magefølelsen og ikke la seg blende av en stor sekk med penger.
- I dag er jeg hundre prosent sikker på at jeg tok det riktige valget. Og det er en god følelse, svarer han.
Her er Ole Hovde i Foraas Områdesikring AS sine tre beste tips til de som vil starte og opprettholde en bedrift med stabil og god vekst.
- Finn de rette ansatte - og hold på dem. Aldri undervurder suksessen man kan oppnå med riktige folk. De vi ser etter er folk som er positive, lærevillige og har lyst til å bli god. Vi gir nyansatte korte frister på å vise hvem de er, deretter vil det gode miljøet som allerede er på plass her forme dem. Det er fort gjort å miste veldig gode ansatte. Da er det viktig å gjøre arbeidsplassen attraktiv med gode vilkår og skape en trygghet rundt at de har mye å si for vår suksess sammen.
- By på deg selv som leder! Det handler i stor grad om at det skal være høyt under taket, god informasjonsflyt og at de ansatte føler eierskap til det de holder på med. Åpenhet og troverdighet er nøkkelen til gode ansatte og et godt miljø. Fellesnevneren for en god leder er ofte at man byr på seg selv, er ærlig og transparent.
- Vær sulten! Hvis du vil få bedriften til å vokse på en god måte, er det viktig å hele tiden tenke fremover. Er det noe som kan gjøres bedre? Kommer det noen store forandringer i bransjen? Trenger man flere folk? Du må ha en sterk indre drive for det du holder på med og samtidig legge opp en strategi for vekst.
Enkel og trygg hverdag for bedriften
For at du skal kunne bruke tid på de riktige tingene, og for at selskapet skal kunne holde på gode ansatte, så er det en del tinmg som bare må fungere eller være på plass. Her er det vi anbefaler.