6 grunner til at alle lag, klubber, foreninger og foreldreråd bør bli bankkunde

Dere får blant annet Vipps Bedrift og egen nettbank.

tilskuere serverer kaffe

En klubb, en forening, et idrettsråd eller foreldreråd i skolen (FAU) er nødt til å ha gode, trygge ordninger i hverdagen. Dette kan løses ved å være bedriftskunde i banken, som gjør at dere blant annet får tryggere rammer rundt økonomien, enkel oversikt i nettbank og mobilbank og kan benytte dere av Vipps Bedrift.

– Vi fikk en sikkerhet ved at vi nå kan ha to personer med tilgang til samme kontoinformasjon, og vi slipper å bruke en privatpersons konto, forteller Marianne Trondrud Lauritzen, økonomisk ansvarlig i FAU ved Våk Skole. 

De valgte å bli bedriftskunde i fjor, etter at de hadde registrert seg i Brønnøysundregistrene som «forening/lag» og fikk organisasjonsnummer. Det er et krav for å bli bedriftskunde, og dere kan enkelt gjøre det her.


En enkel og brukervennlig prosess

Ifølge Marianne handlet ønsket om å bli bankkunde i SpareBank 1 om både sikkerhet og det å følge med i tiden. 

– I tillegg kunne ta i bruk Vipps, som er smart med tanke på alle arrangementene vi har i løpet av et år. Vi ser jo at kontanter er på vei ut. Vi følte også det var et riktig og viktig steg og signere en Vipps bedriftsavtale for å følge med i tiden. Det var en enkel og brukervennlig prosess å bli bedriftskunde, sier hun. 

Selv om gratisprinsippet eksisterer i norsk skole, er det likevel behov for FAU til å samle inn midler og disponere egen økonomi – til det beste for elevene ved skolen. 

– Da er det fint å gjøre dette på en måte som både er ryddig og gir god kontroll over økonomien. Det løser vi ved å ha et kundeforhold med banken, forteller Marianne. 

Seks grunner til å bli bankkunde

Det finnes en rekke fordeler ved å være bankkunde hos oss i SpareBank 1. Her får du seks gode grunner: 


1. For å få Vipps Bedrift
Som kunde kan dere benytte dere av tjenesten Vipps Bedrift. Dere får deres eget Vippsnummer, som alle kan betale til via Vipps-appen sin. Da kan dere ta betalt hvor som helst, når som helst og uten bruk av betalingsterminal. Med Vipps Bedrift er det også raskt oppgjør, med penger på konto dagen etter. 

– Vi slipper å håndtere så mye kontanter etter arrangementer, fordi pengene går rett inn på konto via Vipps. Det blir mindre risiko for «svinn». Vi kan også opprette egne prislister på vår egen Vipps til ulike arrangementer, og får brukermateriell som vi kan henge opp når vi har kiosksalg, sier Marianne. 

2. Trygghet og ordnede forhold av økonomien

Økonomien deres blir tryggere, fordi det vil ikke lenger være en privatperson som bruker sin egen konto. Akkurat det kan være uheldig i mange situasjoner, og kanskje spesielt i tilfeller der penger blir borte. Da kan privatpersonen fort bli utpekt som den mistenkte. 

– To personer har alltid kontrollfunksjon mot hverandre. Vi har satt det opp slik at alle betalinger skal godkjennes av to brukere, for mest mulig sikkerhet. Alle transaksjoner kan spores tilbake av de som har brukertilgang til kontoen, sier Marianne. 

3. Enkel oversikt og administrering i nettbank og mobilbank

Nettbank Bedrift er oversiktlig og enkel å bruke, og det er lett å gi tilganger og lete seg fram. 

– En annen fordel med egen nettbank og mobilbank er at nå slipper privatpersoner å betale skatt av pengene som tidligere har stått midlertidig på en konto i deres navn. 

4. Grasrotandel

Grasrotandelen er en ordning der de som spiller hos Norsk Tipping kan gi bort en andel av innsatsen sin til et godt formål hver gang de spiller. Kulturdepartementet bestemmer hvem som kan motta grasrotmidler. 

– Via Grasrotandelen får vi utbetalinger tre ganger i året, rett inn på konto. Husk at hvis ditt lag eller forening skal motta midler fra Grasrotandelen, må det være registrert i Frivillighetsregisteret, som er en del av Brønnøysundregisteret, og være godkjent som grasrotmottaker, forteller Marianne. 
Her kan du lese mer om Grasrotandelen


5. Kan sette inn egne beløp

Ved å være bedriftskunde i SpareBank 1, kan klassen, laget, foreningen eller klubben samle inn penger og oppbevare de trygt i nettbanken. 

– Klassene våre kan sette inn beløp som skal spares til klasseturer – store beløp til slike formål bør ikke stå på privatkontoer. Så passer vi i FAU på pengene til klassen reiser, sier Marianne. 


6. Enkelt for nytt styre å ta over

En registrering som forening, klubb eller lag får økonomien inn i ordnede former. For selv om det leder eller kasserer skiftes ut, er pengene knyttet opp til foreningen og ikke personene. 

– Man sletter enkelt tilganger og gir nye representanter i FAU tilgang til bankkonto, og endrer styret i Brønnøysundregisteret. Dettegjør det enkelt og ryddig når det skjer endringer i styret, sier Marianne. 
Her kan du lese mer om hvordan dere registrer klubben, laget, foreningen eller FAU som bedriftskunde.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }