Utfordringer i økonomien?

Har du mistet oversikten over egen økonomi, glipper på regninger eller sliter du med å få hverdagen til å gå rundt? Å være åpen om at du sliter økonomisk er det første skrittet du bør ta.


For deg som trenger noen enkle tips

Har du god oversikt over egen økonomi, betaler regninger ved forfall, og opplever at det stort sett går rundt, selv om det kanskje er litt trangt rett før lønning?
Da anbefaler vi våre tips for en enda bedre hverdagsøkonomi.


For deg som trenger å ta grep

Merker du at regningsbunken vokser, og at kontoen er tom før lønningsdagen? Har du mistet deler av inntekten på grunn av arbeidsledighet, sykdom eller samlivsbrudd? Her får du gode råd for å få orden på økonomien.

Skaff deg oversikt

 • Sett opp et budsjett, slik at du får full oversikt over alt av inntekter og utgifter. 
 • Du kan bruke referansebudsjettet på SIFO.no for å danne deg et bilde av om forbruket ditt er på nivå med et nøkternt normalforbruk, eller om du har potensial for innsparinger.
 • Lag en kontostruktur som gjør det lettere å ha kontroll over ulike deler av økonomien. 
 • Snakk om økonomien med kjæresten, samboeren eller ektefellen. Det kan også lønne seg å være tydelig overfor venner og familie om at økonomien er utfordrende. 

Ikke bruk penger du ikke har

 • Hvis du må bruke kredittkort eller kortsiktig lån, ha en konkret plan og tidsfrist for tilbakebetaling. 
 • Sett opp en plan for å kvitte deg med eksisterende kredittkortgjeld og dyre forbrukslån. Har du flere kredittkort og forbrukslån, kan det være smart å samle gjelda på ett sted.
 • Få oversikt over din forbruksgjeld på gjeldsregisteret eller norskgjeld.
 • Ved bortfall av inntekt på grunn av arbeidsledighet, sykdom, samlivsbrudd eller annet, må utgifter og forbruk nedjusteres til dagens situasjon. 
 • Slik går du frem for å samle smålån

Tilpass forbruket ditt

 • De små lommetyvene, som kjøpekaffe, vann på flaske og mat i kantina, utgjør fort tusenvis av kroner i løpet av et år. 
 • Gjør du daglige innkjøp, blir det fort mye dyrere enn om du handler én gang i uka. Gå over til ukeshandling, og bruk handleliste. 
 • Har du ting du ikke trenger, og kan selge? Det kan være alt fra klær og utstyr, til bil nummer to. Her kan det være penger å tjene. 
 • Du kan også vurdere hvilke muligheter du har til å øke inntektene dine.

Kuttekalkulator

Mange av oss bruker mye penger på ting som kino, kaffe, snus, takeaway, brus og lignende. Her kan du prøve selv og se hva du kan spare.

Vi er her for å hjelpe!

Det er alltid en god idé å kontakte oss så fort du merker at du får problemer med økonomien. Vi vil, i likhet med deg, gjøre alt for å finne en god løsning for deg.

Merker du at du får problemer med å betale et forfall på lånet ditt hos oss, er vi alltid villig til å se på en endring i betalingsplanen - så lenge du kontakter oss før forfall. Da kan du søke om en endring i betalingsplanen for å få et pusterom. 

Med tidlig dialog og en betalingsavtale du holder, vil vi ikke sende kravet videre til inkasso, og du vil få rimelig tid til å komme tilbake på en ordinær betalingsplan. Du betaler da kun renten, slik at lånet ikke blir høyere. Venter du for lenge med å betale tilbake alt du skylder, blir det en inkassosak.


For deg som har et gjeldsproblem

Har du havnet i alvorlig økonomisk uføre, og opplever at inkassosakene hoper seg opp, eller sliter med å betale de faste utgiftene og lånene dine? Se våre råd for å komme deg ut av problemene.

Bestem deg for å ta tak i situasjonen

 • Skal du lykkes med å komme deg ut av det økonomiske uføret, må du erkjenne at du har et problem og bestemme deg for å gjøre noe med det. 
 • Skaff deg så god oversikt over situasjonen som mulig. Jo mer du vet, jo lettere er det å ta tak. 
 • Vær åpen overfor familien. Hemmelighold gjør ofte situasjonen vanskeligere.
 • Gjør det vanskelig for deg selv å ta opp lån på impuls ved å registrere en frivillig kredittsperre for å kunne ta opp usikrede lån på impuls via kredittopplysningsbyrå. Du kan selv fjerne denne frivilige kredittsperren når du ønsker.

Kontakt NAV for økonomisk rådgivning

 • NAV tilbyr gratis økonomisk rådgivning basert på ditt behov. 
 • Du kan blant annet ringe 800 GJELD (tlf 80045353) for å få veiledning over telefonen, dersom du føler at du står fast. 
 • Du kan få hjelp til å lage en oversikt over den økonomiske situasjonen din, og sette opp et realistisk budsjett.
 • Du kan også få hjelp til å gjøre avtaler med dem du skylder penger, skrive søknad om utsettelse av betaling, med mer. 

Les mer på nav.no

Vi anbefaler at du alltid bruker det offentlige tilbudet om gjeldsrådgiving. Kundene som har knyttet seg til ulike private gjeldsrådgivere har blandet erfaring med dette, og slik hjelp kan vise seg å bli kostbar.

Kontakt Hjelpelinjen ved spillavhengighet

 • Er du spilleavhengig eller pårørende til en som har et spilleproblem? Da kan du kontakte Hjelpelinjen for å få hjelp. 
 • Du kan ringe Hjelpelinjen anonymt (gratis fra fasttelefon), eller kontakte dem per e-post.
 • Hjelpelinjen er organisert som et samarbeid mellom Lotteritilsynet og Sykehuset Innlandet HF Sanderud.

Les mer og kontakt Hjelpelinjen

Se etter muligheter til å spare

 • Du kan bruke referansebudsjettet på SIFO.no for å danne deg et bilde av om forbruket ditt er på nivå med et nøkternt normalforbruk, eller om du har potensial for innsparinger.
 • Du kan også vurdere hvilke muligheter du har til å øke inntektene dine. I en slik gjennomgang må du først se på rene forbruksutgifter, og deretter også vurdere om du har råd til å ha forpliktelser som husleie og bil på samme nivå som i dag.

Vær åpen med alle kreditorene

Det er viktig at du så raskt som mulig kontakter kreditorene dine for å vise at du jobber med en løsning, og for å hindre at det påløper unødige kostnader i den perioden du trenger for å komme frem til en totalløsning.

Start på tvers av alle kreditorene; ikke prioriter løsninger for de kreditorene som er hissigst i krav, uten at du ser at det er mulig å finne en totalløsning på tvers av alle kreditorene. Husk at alle kreditorer må behandles likt, med samme rente, og få samme informasjon av deg. 

Har du en oversikt over din betalingsevne (inntekten din minus forbruksutgifter og boligutgifter) per måned, eller mulighet til å få fristilt penger i for eksempel en bil eller andre verdisaker, er de fleste kreditorer villig til å inngå betalingsavtaler med deg. Vær åpen om hva du har å rutte med, og send alle kreditorer et brev hvor du viser månedsøkonomien din og totallisten over kreditorer.

Vær også konkret i forslaget på hvilke delbetaling du kan gjøre på gjelden fremover. Vår erfaring er at de fleste kreditorer som ikke har pant i bil eller bolig, strekker seg langt for å finne en betalingsordning med deg.

Magnes 5 beste sparetips

Luksusfelle-eksperten Magne Gundersen har mange gode råd til deg som sliter med å spare penger. Nedenfor har han valgt ut de fem sparetipsene han liker best.

Gjør det lett for deg selv! Spar noen kroner fast hver måned eller hver gang du får inn lønn. Fast sparing ordner du selv i mobilbanken eller nettbanken. Med en fast overføring til sparekontoen, aksjefondet eller ekstra nedbetaling på boliglånet, går sparingen helt automatisk. Enklere blir det ikke.

Det er mye lettere å lykkes med sparingen om du setter deg konkrete sparemål: Hva med å spare til nytt kjøkken neste år? Eller drømmereisen med din kjære? Eller kanskje litt ekstra til pensjon? Det er veldig motiverende å se sparekontoen vokse og vite at du hver måned kommer nærmere målet.

En lønnsom måte å spare på er å nedbetale gjeld. Start med å betale ned den dyreste gjelda først. Renta på kredittkort og andre kreditter er gjerne 25 – 35 prosent. Bruk sparepengene til å betale ned saldoen på kortene og kredittene. Da sparer du store renteutgifter.

Noen ganger får du uventede penger inn på konto – er du kjempeheldig har du kanskje vunnet den store gevinsten. Men også andre ekstrapenger, som skattepenger, feriepenger, arv, eller bonus kommer godt med. Mitt tips er å kose seg med en del av pengene, og så sparer du resten.

Det er både trygt og lønnsomt å spre sparingen. Banksparing er bra for å ha penger lett tilgjengelig. Nedbetaling av boliglån gjør huset litt mer ditt hver måned og gjør deg mindre sårbar om rentene skulle stige. Og langsiktig pensjonssparing i aksjefond gir deg muligheten for en ekstra god avkastning.

Er det smartest å spare i bolig, bank eller fond? 

Sparemåter

Ikon, sparegris

Fast beløp hver måned

Spar f.eks 1000 kr i måneden. Pengene overføres til sparekonto på samme tid hver måned.

Når du har litt til overs

Spar f.eks alt over 1000 kroner på lønnskontoen den 14. i hver måned. Beløpet flyttes automatisk til sparekontoen.

Ikon, kort med kr og pil ut

Når du bruker kortet

Spar et bestemt beløp, en prosentandel av det du handler for eller et avrundet beløp hver gang du bruker kortet.