Har du planer om å reise utenlands? Da er det et og annet du bør vite om smart kortbruk. Dette er kortvettreglene som gjelder på reise, året rundt – og verden rundt.
Kortvettregler på reise
1. Husk kort og (kom)pass
Første bud er å huske å ta med kredittkortet. På reise bør det være et like selvsagt reisefølge som passet. Det er blant annet fordi du er bedre sikret mot svindel, og står sterkere om du må klage på noe du har betalt for.
2. Dra ikke med ett kort alene
Ett kort er ikke nok om du ønsker å være trygg, så du gjørlurt i å ha med to: Kredittkortet og ditt vanlige bankkort. Men i motsetning til det de fleste tror, er det bankkortet du bør oppbevare i hotellsafen, og kredittkortet det du bruker til å betale for alt fra overnatting og opplevelser til måltider og shopping.
3. Ha med kredittkort, selv på korte turer
Om reisen er kort eller lang, spiller ingen rolle. Tur er tur. Betaler du for togreisen til nabokommunen med kredittkort, er du nemlig dekket av reiseforsikring på lik linje med lengre reiser, så lenge det er en reise med en overnatting. Og skal du leie bil, er det greit å notere at du får gratis egenandelsforsikring på leiebil når du betaler leieforholdet med SpareBank 1 Kredittkort.
4. Sperr i tide – det er ingen skam å snu
Har du mistet eller blitt frastjålet et kort – eller mistenker at det kan ha skjedd – bør du sperre det fortere enn svint. Det samme hvis du tror at noen har fått tak i koden din. Finner du ut at kortet ligger nederst i veska, låser vi opp sperren for deg. Du har med andre ord ingenting å tape på å være på den sikre siden.
Ring 02130, fra utlandet: +47 915 02130.
5. Legg ikke ut på langtur uten dekning
Før du reiser, finn ut hvor mye dekning du har på konto og kredittkort. Det er alltid kjekt å ha litt ekstra, i tilfelle nød. Kanskje bagasjen forsvinner eller du må booke et tidligere fly hjem, eller det som oftere slår til – gode shoppingmuligheter og for mange fristelser.
6. Meld fra hvor du går med regionsperre
Med regionsperre øker du sikkerheten fordi du begrenser hvor i verden kortet ditt kan brukes – og misbrukes. Regionsperre reduserer faren for «skimming», som er den type svindel som skjer når et kort kopieres. Du kan endre sperren så ofte du vil ved å logge deg inn i nettbanken. Før du skal ut på reise, sperr kortet i områdene du helt sikkert ikke skal til, og pass på at det er åpnet for området du planlegger å feriere i. Det er kjedelig å stå klar for jungelsafari, men uten å kunne betale for en plass i jeepen.
7. Vis respekt for vær og valuta
Om du ikke vil kaste penger ut av vinduet, lønner det seg alltid å velge lokal valuta. Det gjelder uansett om du betaler i euro, dollar, cubanske pesos eller svenske kroner. Velger du å betale i norske kroner, er det nemlig restauranten eller butikken som bestemmer vekslingskursen.
Valutapåslaget kan fort utgjøre et par prosent ekstra.
8. Spar på PIN-koden og gjem deg om nødvendig
Okei, kanskje ikke gjemme deg, men skjul alltid PIN-koden når du taster den. Og hva enn du gjør, ikke oppbevar den i lommeboka. Det beste er om du lærer den utenat.
9. Lytt til erfarne bankfolk
Noen av våre beste råd har du nettopp lest, men vi har flere på lager. Og om du har spørsmål om kortbruk og personlig økonomi, svarer vi gladelig på dem.