Aksjesparekonto

Slik utnytter du aksjesparekonto til det fulle

Aksjesparekonto er mer enn bare skattefordeler. Slik får du mest ut av kontoen.

Aksjesparekonto gjør det enklere og mer gunstig for deg å spare i aksjer og fond. Alt samles på ett sted, og du får full oversikt og kontroll over sparepengene dine.

Tanken bak aksjesparekonto er ikke bare å gjøre det mer attraktivt for nordmenn å spare i aksjer og fond. Målet er at flere skal velge å spare langsiktig særlig i aksjer, som igjen vil være med på å øke eierskapet blant vanlige folk til næringslivet vårt.

- Det har ikke vært tradisjoner for nordmenn å spare i fond, og sammenlignet med for eksempel Sverige sparer svenskene både mer og lenger enn oss. Jeg tror grunnen til dette er at en del av oss har litt lite kunnskap og erfaring rundt det å spare i fond, samtidig som det er andre ønsker og behov enn sparing man heller ønsker å bruke pengene sine på, forteller Una Mathisen, leder for sparing i SpareBank 1.

Les også: Fordeler og ulemper med aksjesparekonto

Et oversiktlig spareprodukt

Det er gratis å opprette aksjesparekonto, og du oppretter den enkelt på bare et par minutter. Kontoen er tilgjengelig i både mobilbank og nettbank, og du vil hele tiden ha full oversikt og mulighet til å følge med på hvordan det går med sparepengene dine.

- Aksjesparekontoen din er egentlig som et kinderegg – den består av tre elementer. En vanlig bankkonto for penger du enda ikke har investert, en VPS-konto som aksjene står på og en fondskonto som du har fond på. Men for at du skal slippe å trykke deg rundt i nettbanken eller mobilbanken, og finne ut hva du har hvor, har vi samlet alt for deg på ett sted. 

Det er opp til deg hvor enkelt eller hvor detaljert du ønsker følge med til enhver tid. Du kan enkelt trykke deg ned på transaksjonsnivå om du ønsker det, eller bare se på den samlede oversikten hvor alt du har av sparepenger er slått sammen til én sum.

Les også: Slik får du mest ut av sparepengene dine

Fleksibiliteten med aksjesparekonto

Aksjesparekonto er et fleksibelt spareprodukt. Mulighetene er større enn på tradisjonelle fond eller aksjekontoer. I aksjesparekontoen får du mulighet til å tilpasse og fordele sparingen din på ulike fond og aksjer med fulle allokeringsmuligheter når du vil – uten at dette får noen skattemessig konsekvens. Du kan også ta ut det du opprinnelig har satt inn på konto uten å skatte.

Du kan flytte, selge og kjøpe når du vil mellom fond, aksjer og bankkonto uten å skatte underveis. Når du oppnår gevinst, slipper du å skatte av den så lenge den blir stående på aksjesparekontoen din, og du kan reinvestere gevinsten “gratis”. Da slår rentes rente-effekten inn, hvor du får renter på dine allerede opptjente renter, og du får mer for pengene dine. 

Har du aksjer og fond du ikke lenger er fornøyd med, kan aksjesparekonto være en “ny start”. Dette fordi du nå kan selge det du har fra før, reinvestere skattefritt og starte med blanke ark.

SpareBank 1 har et av de beste fondsutvalgene i markedet, som gir deg alt du trenger på ett sted. Er du ute etter langsiktig spareløsning med gode skattefordeler, er aksjesparekonto noe for deg. 

Aksjesparekonto er en konto for deg som vil spare i aksjer og aksjefond. Les mer om dette passer for deg.

Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer