Når bør barnet få eget bankkort?

Ingen barn og ingen foreldre er like. Derfor finnes det heller ikke noe fasitsvar på når barnet ditt bør få eget bankkort. Når du skal veie for og i mot, kan vi hjelpe deg med gode råd. 

Mobilbank-appen for barn og unge, Spink

I mobilbank-appen Spink kan barnet selv se hvor mye penger som er på kortet, betale og overføre penger til venner og familie. 

Bankkort er den vanligste og mest foretrukne betalingsformen i Norge. Derfor er det viktig at barna ikke bare lærer å håndtere kontanter, men også digitale penger, allerede fra tidlig alder. Det mener Anne Gundersen, konseptansvarlig for familie i SpareBank 1.

- Det er selvsagt foreldrene som kjenner sitt barn best, og som vet når det er klar for det. Men en tommelfingerregel er at dersom man mener at barnet er gammelt nok til å gå rundt med kontanter, så er det sannsynligvis også gammelt nok til å ha eget bankkort, sier Gundersen.

Les mer om bankkort for barn

Bruker du kort eller kontant selv?

I en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1, sier 40 prosent av foreldrene at de mener at barna kan få eget bankkort før de er 13 år. Undersøkelsen viser også at nærmere ni av ti 14- og 15-åringer allerede har eget bankkort.

Gundersen mener det kan være flere grunner til at de eldre barna allerede har eget bankkort. Først og fremst fordi de er mer modne enn de yngre barna, men også fordi det er praktisk for foreldrene - særlig når mange foreldre selv opererer uten kontanter i dagliglivet.

- Vi voksne bruker stort sett alltid digitale løsninger, og for mange er det lettere å overføre eller Vippse penger enn å ta ut kontanter. I tillegg kan det oppleves som tryggere at barna ikke har fysiske penger som de kan miste eller bli frastjålet, sier Gundersen.

Fordelen med bankkort er at tapet dekkes dersom barnet skulle miste det, mens med kontanter er pengene tapt hvis barnet er så uheldig å miste de på veien. 

Les også: Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna

En digital generasjon

Barn som vokser opp i dag har et helt annet forhold til den digitale verden enn sine foreldre. De er oppvokst med internett og lærer allerede i barnehagealder om virtuelle produkter og netthandel. Det betyr at de er nødt til å lære seg den abstrakte verdien av penger tidligere enn før, mener Anne Gundersen.

- Selv om barn ofte har en sparegris med mynter i, ser de stadig sjeldnere foreldrene bruke kontanter som betalingsmiddel. Når mor eller far handler for eksempel matvarer på nett, i stedet for med sedler i kassa på butikken, gjør det noe med barns forståelse av penger og verdi, sier Gundersen

Ved å gi barna bankkort gir du de muligheten til å lære seg trygg kortbruk tidlig, samtidig som dere foreldre kan følge med på transaksjonene.

Andre sider for deg

Snakk med barna om penger
3 tips til hvordan lære barn om økonomi.
Hvor kommer pengene fra?
Mange barn tror at bankkort er en utømmelig kilde til penger.
God læring i lommepenger
Barn lærer gjennom praktisk øving. Hva med å innføre lommepenger?
Skal barn tenke på penger?
Penger er en del av hverdagen, det kan du utnytte for jevnlig læring.
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }