Få stålkontroll på økonomien

Her får du våre beste tips til hvordan du skaffer deg oversikt over økonomien din. Få kontroll på hva du kan bruke og hvor mye du skal betale.

Full kontroll på penger inn og ut

Føler du at lønningen tar slutt overraskende fort? Et budsjett kan hjelpe deg med å planlegge økonomien og få et mer bevisst forhold til hva du bruker penger på. Her finner du et forslag til budsjett du kan bruke.

Med Min økonomi i nettbanken og mobilbanken får du virkelig oversikt over hvordan du bruker pengene dine. Alt du bruker blir delt opp i kategorier, og det er enkelt å se hvor mye du bruker på restauranter, bolig, eller sparing i løpet av en måned. 

Under hver kategori kan du også se hva du har betalt for og hvor mye. En gyllen mulighet til å finne ut om du er fornøyd med hvordan du bruker pengene dine, eller om du kan spare noen kroner her og der.

Her finner du Min økonomi:
  1. Logg inn i nettbanken eller mobilbanken
  2. Velg en konto
  3. Velg fanen Min økonomi

Unner du deg ofte småting som kjøpekaffe, sjokolade, vann på flaske, mat i kantina og lignende? Til sammen utgjør disse lommetyvene tusenvis av kroner i løpet av et år. Ved å kutte litt på forbruket kan du få råd til andre ting du drømmer om. Prøv selv i sløsekalkulatoren

Lag flere kontoer for å organisere økonomien din. Lønnskonto, brukskonto, bufferkonto, sparekonto og regningskonto. Hva du trenger er opp til deg og det er lett å ordne i nettbanken og mobilbanken.

  • Sett opp fast overføring fra lønnskontoen til regningskontoen på det du gjennomsnittlig betaler på dine faste regninger hver måned, slik at du alltid har penger til faste regninger.
  • Sett opp eFaktura på alle dine faste regninger.
  • Sett opp avtalegiro på de regningene du ikke trenger å sjekke.

Da kan det være lurt med en felles regningskonto for alle felles regninger. Det kan også være lurt med en felles brukskonto for felles mat, og hvis dere sparer til noe dere skal kjøpe eller gjøre sammen, er en felles sparekonto greit å ha. 

Du kan gi andre tilgang til din konto hvis du vil, for eksempel samboer eller ektefelle. Du legger selv til disponenter til kontoene dine i nettbanken. 

Du kan også invitere noen som bruker en annen bank til å se dine kontoer hos oss. Du velger selvsagt selv hvilke kontoer du ønsker å dele, og med hvem. Den du ønsker å dele konto med vil kun få se saldo og bevegelsene på konto. Denne muligheten gjelder kun på bruks- og sparekontoer.

Flere gode tips

Er du en av de som har studielån i Lånekassen, men ikke har helt oversikt over hvor mye du har igjen å betale? Nå kan du se studielånet ditt i nettbanken og mobilbanken, og få oversikt over samlet gjeld, renter og gebyrer. Smart hva?

Les mer om hvordan dette fungerer

  • Saldo: Få varsel når det begynner å bli lite penger igjen på konto, eller på et fast tidspunkt i uka.
  • Betalinger: Få varsel hvis en betaling blir stoppet. Da kan du ordne opp før du får purringer og gebyr. Du kan også få varsel når eFaktura er klar til godkjenning. Disse kan du godkjenne på SMS.
  • Penger inn på konto: Få varsel når lønn, trygd eller beløp over en størrelse du selv velger kommer inn på konto.

Du kan skjule kontoen fra oversikten din under kontoinnstillinger i nettbank og mobilbank. Da er det lettere å ikke bli fristet til å overføre fra sparepengene dine.

Kontoer i flere banker? Ikke noe problem! Nå kan du enkelt legge til og betale med kontoer fra andre banker i mobilbanken og nettbanken. På denne måten slipper du å logge inn flere steder for å få full oversikt.

Les mer om å samle og betale med konto fra annen bank.

Har du flere forbrukslån eller kredittkortgjeld kan det lønne seg å samle disse. Det gir færre gebyrer og bedre oversikt. 

Sett opp en plan for å kvitte deg med eksisterende kredittkortgjeld og dyre forbrukslån. Du betaler mindre hver måned når du samler alt i ett lån og du ser lånet ditt i nettbanken og mobilbanken, da vet du alltid hvor mye du skylder.

Det er helt uforpliktende å søke om refinansiering. Når du får tilbud fra banken, kan du sammenligne og sjekke hvor mye du sparer opp mot det du har i dag, og på bakgrunn av dette vurdere om du vil akseptere tilbudet.

Les mer og sjekk om du bør refinansiere

Trenger du hjelp til å skaffe deg bedre oversikt over hverdagsøkonomien? Ta en prat med en av våre dyktige rådgivere.

Enkel tilgang til banken overalt - både hjemme og på farten

Mobilbanken er lett å bruke, og den raskeste måten å gjøre de mest vanlige banktingene på. Med mobilbanken har du alltid full kontroll og oversikt.

PST! Visste du at du kan sjekke saldo på 3 sekunder fra mobilen, med fingeravtrykk? Du trenger ikke passord, koder eller dingser når du bare skal ha en kjapp oversikt over økonomien!

Full oversikt over kredittkortet ditt

Med mobilbanken har du både full oversikt og kontroll over ditt Mastercard – hvor enn du er i verden.

Her kan du blant annet:


Sørg for å ha penger i reserve

Noen ganger skjer det uforutsette ting; bilen må på reparasjon eller vaskemaskinen slutter å virke. Derfor er det viktig med en bufferkonto til uforutsette utgifter. Vi anbefaler at du har en buffer tilsvarende 1 månedslønn.


La sparingen gå av seg selv

Fast beløp hver måned

Spar f.eks. 1000 kr i måneden. Pengene overføres til sparekonto på samme tid hver måned.

penger
Når du har litt til overs

Spar f.eks. alt over 1000 kroner på lønnskontoen den 14. i hver måned. Beløpet flyttes automatisk til sparekontoen.

kort
Mikrosparing

Vil du la sparingen gå helt av seg selv? Spar når du bruker kortet! Da sparer du nesten helt uten du legger merke til det.