Omstilling, avvikling eller konkurs
Når markedet endrer seg kan normalt sunne bedrifter få problemer med økonomien. Da er det viktig å skaffe seg full oversikt over situasjonen, slik at dere kan treffe gode beslutninger. Her er noen tips og råd på veien.
Ta grep så tidlig som mulig
Dersom bedriften får problemer med økonomien, er det viktig å ta grep så tidlig som mulig. Søk gjerne råd hos banken, eller hos regnskapsfører.
Fire tips til omstilling av bedriften:
- Se på inntektene: Dekker inntektene bedriftens kostnader? Er svaret nei må dere planlegge grep som forbedrer situasjonen. Hvilke muligheter har dere for å øke inntjeningen? Ekspansjon mot nye markeder, salg av andre typer varer og tjenester.
- Se på kostnadene: Ta en gjennomgang av alle kostnader. Start med de største kostnadspostene. Hva kan dere redusere og endre? Kan du selge eiendeler, varelager og utstyr?
- Se på finansieringen: Hvordan er selskapet finansiert? Kan du forlenge eller omstrukturerer bedriftens gjeld?
- Øke egenkapitalen: Kan eierne gå inn med frisk kapital i selskapet, eller kan du få inn andre på eiersiden?
Avvikling
Å avvikle er ikke det samme som å gå konkurs. Det kan være mange grunner til at man velger å legge ned bedriften, for eksempel at markedet endrer seg, at eiere ønsker å trekke seg ut, eller at innholdet i bedriften er solgt til andre. For å avvikle må bedriften kunne betale alt av gjeld og regninger.
Nedenfor kan du lese mer om hvordan du avvikler et aksjeselskap. Prosessen beskrives i større detalj på altinn.no.
Fire steg til avvikling av aksjesselskap
Generalforsamlingen må vedta at bedriften oppløses. Beslutningen meldes til Brønnøysundregistrene gjennom samordnet registermelding. Protokoll fra generalforsamlingen må legges ved. Hvis det velges nye styremedlemmer i forbindelse med avviklingen, må dette også meldes inn.
Når vedtak om oppløsning er publisert på Brønnøysundregistrenes kunngjøringssider, starter avviklingsperioden. Denne kan ikke vare kortere enn kreditorfristen på 6 uker, og bør normalt ikke løpe lenger enn 12 måneder. I denne perioden skal styret utarbeide en fortegnelse over eiendeler, rettigheter og forpliktelser, og deretter gjøre opp en balanse med tanke på avviklingen.
Bedriften må kreve forhåndsfastsetting, via skattemeldingen. Skattemeldingen sendes inn når avviklingen er ferdigstilt, altså når alle forpliktelser er gjort opp, alle eiendeler er realisert og gevinst og tap er redegjort for.
Når generalforsamlingen har godkjent det endelige og reviderte avviklingsregnskapet, må det meldes sletting til Brønnøysungregistrene via samordnet registermelding. Protokoll fra generalforsamlingen må legges ved. Husk at regnskapsdokumenter skal oppbevares i fem år etter sletting.
Går det mot konkurs?
Er det ikke penger nok til regningene, eller overstiger gjelden inntektene og eiendelene til bedriften?
En av hovedoppgavene til styret og ledelsen i bedriften er å passe på at man har en forsvarlig egenkapital og likviditet. Dersom bedriften ikke klarer å betale utgiftene etter hvert som de forfaller, og verdiene og inntektene ikke er tilstrekkelig for å dekke gjelden (insolvens) har styret handlingsplikt.
Konkurs meldes til tingretten, og det kalles å begjære oppbud om dere selv melder fra. Styret har ansvaret for økonomien i aksjeselskap, og kan være erstatningsansvarlig om de ikke følger opp dette. Går selskapet konkurs blir andre påført tap, siden selskapet ikke kan gjøre opp for seg.
Verdt å vite om konkurs
Ved en konkurs mister man retten til å disponere over selskapets eiendeler. Styremedlemmer og daglig leder mister også sine verv. Tingretten vil opprette en bobestyrer (advokat) som krever inn utestående gjeld, og kan selge selskapets eiendeler slik at kreditorene får dekket kravene sine.
Leverandører, ansatte og skattemyndigheter som har penger til gode, og som kan vise til at bedriften er pengelens kan be tingretten om at det åpnes konkurs. Dette skjer ved en konkursbegjæring.
Tingretten vil avgjøre om det skal åpnes konkurs. De vil også oppnevne en bobestyrer som har som hovedoppgave å skaffe penger til å dekke krav fra leverandører, bank, ansatte osv.
Ved en konkurs vil det bli tatt en gjennomgang av bedriftens økonomi for å få oversikt over eiendeler i selskapet og gjeld. Bobestyrer vil hente informasjon fra ledelsen i bedriften, regnskapsfører, revisor, offentlige registre, og sørge for en riktig fordeling av midlene i boet mellom kreditorene.