Lynkurs for ferske kredittkorteiere

Når du takker ja til et kredittkort, åpner du døren for større øknomisk fleksibilitet i hverdagen. Det er bra, men det forplikter også. Her er tre ting du bør være klar over.

1. Forskjellen på bankkort og kredittkort 

Et vanlig bankkort kan du bruke så lenge det er penger på konto. Når du bruker bankkortet i butikken blir pengene trukket automatisk fra bankkontoen din. De forsvinner altså umiddelbart, og du betaler med en gang.

Kredittkortet er ikke koblet til noen konto, men gir deg tilgang til en ekstra sum du kan låne. Når du trekker kredittkortet, låner du penger, og det kan du gjøre inntil grensen på kortet er nådd. Når du har betalt ned alt eller deler av summen, kan du igjen låne opptil grensen.

2. Legg opp til fornuftig bruk og betal tilbake ved forfall

I motsetning til bankkort, hvor pengene forsvinner fra kontoen med en gang, betales kredittkort på etterskudd. En gang i måneden får du en faktura på det du har brukt på kredittkortet. Betaler du ned alt du har lånt innen forfallsdatoen som står på fakturaen, koster det deg ingenting å bruke kredittkortet. Du kan altså låne rentefritt i inntil 45 dager. Velger du å utsette betalingen og kun betale det månedlige minstebeløpet, blir det lagt til renter på lånet til summen er betalt ned.

3. Velger du å utsette tilbakebetaling, vær klar over hva det koster

Velger du å utsette betalingen, sjekk hva det koster i ekstra renter med kalkulatoren i din nett- og mobilbank. Du kan ikke utsette betalingen av hele beløpet, du må uansett betale et minstebløp. Grunnen til at du må betale minstebeløpet er satt for at lånet ikke skal øke for mye og for at banken skal forstå at du gjør en vurdering, at du har tenkt å betale, men velger å ikke betale alt med en gang.


Betaler du regningen til forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen, betaler du renter. Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Samlet kredittbeløp 16.518 kr.