Bekymret for økonomien?

TIPS OG RÅD

Bekymret for økonomien?

Flere av oss kjenner på strammere økonomi med høye strømpriser, økte renter og priser generelt.

Bruk litt tid på å få oversikt over utgiftene dine, og se hvilke grep du kan ta. Er du fortsatt bekymret, ta gjerne kontakt med oss.

Sparetips i hverdagen

Dette kan du gjøre selv

Få oversikt over hva du bruker pengene på i dag, og hvilke inntekter du har.

Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen gir deg enkle tips til hvordan du får oversikt over økonomien din.

Video placeholder image

Sett opp kontoene dine slik at du skiller daglig forbruk, regninger og sparing.

Når utgiftene øker er det viktigere enn noen gang å planlegge, slik at du ikke tømmer bufferkontoen. Om du får stram økonomi er det viktig å fortsette småsparingen til bufferkontoen. Selv hvor vanskelig det føles kan det dukke opp nye utgiftsposter. 

Har du en regningskonto kan det også hjelpe deg med bedre kontroll på de faste utgiftene. 

Gjør du daglige innkjøp, blir det fort mye dyrere enn om du handler én gang i uka. Unngå å handle når du er sulten! Planlegg innkjøpene, bruk billigkjedene, velg de rimelige produktene, ikke kast mat, men bruk opp restene. Smør niste og lag maten selv. Spis mindre ute og bestill mindre takeaway.

Eksempel: Kjøper du ti pakker kjøttdeig på tilbud til 50 kroner og ikke fullpris 80 kroner, har du spart 300 kroner, som du kan kjøpe to andre middager for.

Lavere innetemperatur og mindre bruk av varmt vann er det som monner mest. Tetningslister rundt trekkfulle vinduer og dører er også en rimelig måte å få ned strømforbruket.

Vent med å sette på oppvaskmaskinen og klesvasken til maskinen er helt full. For mange maskiner blir det også rent med kortprogram, kanskje det er mulig for deg også?  

Sjekk om du kan få ned prisen på abonnementene for mobil, alarm, forsikringer, tv-kanaler, nyheter, strømmetjenester, trening, bredbånd, gaming, bøker og andre produkter og tjenester. Kanskje du også kan kutte ut noen av abonnementene?

Det er mye å spare på å kjøpe brukt. Og selg unna det du ikke lenger har bruk for. Bedre å få penger inn på konto enn å la klær, møbler og utstyr samle støv hjemme.

Du kan også arranger byttekveld med venner, eller kanskje dere kan utfordre hverandre på en shoppefri måned?

Færre kjørte kilometer er bra for både lommeboka og miljøet. Ofte kan det være mye å spare på å droppe bil og heller velge kollektivt, der det er mulig. 

Kreditt og forbrukslån kan oppfattes som raske og enkle løsninger på betalingsproblemer, men det kan fort bli svært kostbart.

Det er greit å bruke kredittkort, men pass på at du betaler tilbake det du har lånt. Da slipper du å betale for renter og gebyrer.

Usikker på hvordan du skal håndtere økonomien din?

Opplever du at regningsbunken vokser, og at kontoen er tom før lønningsdagen? 

Det finnes muligheter og ulike grep du selv kan gjøre, slik at du enklere kan ta gode valg for deg selv og din økonomiske hverdag. 

Våre rådgivere er her for å hjelpe deg!

Vi er her – ta kontakt!

Om du opplever tøffere tider er det viktig å se lenger fram – også i privatøkonomien. Hos oss får du hjelp og noen å snakke med, for å avklare hva som kan være aktuelt for deg i din situasjon. Kanskje kan vi rydde i doble forsikringer, eller hjelpe deg med lengre nedbetalingstid på lånet?

Ikke utsett et økonomisk problem, våre rådgivere er her for å hjelpe deg!

Planlegg økonomien

Føler du at lønningen tar slutt overraskende fort? Et budsjett kan hjelpe deg med å planlegge økonomien og få et mer bevisst forhold til hva du bruker penger på.

Trenger du avdragsfrihet?

Klarer du å betale avdrag på lånet som du pleier, er dette helt klart det beste. Får du imidlertid store utfordringer med økonomien kan avdragsutsettelse være et alternativ i en begrenset periode. 

Refinansiering av forbrukslån og kredittkort

Nå kan du rydde opp i økonomien på en enkel måte. Samler du alle smålån på ett sted, får du bedre oversikt og sparer penger. 

Full oversikt over eget forbruk med mobilbanken

Har du noen gang lurt på hvor pengene tar veien? Det er du i så fall ikke alene om. De fleste av oss har grei oversikt over de største månedlige beløpene – men hva med alt det andre? Bruk nettbanken eller mobilbanken til å få god oversikt over økonomien.

Hva lurer andre på?

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }