Tenåringen og økonomi

Fra 18 år har man fullt ansvar for egen økonomi. Hva kan du gjøre for at ungdommen får en god start?

Magne Gundersen

Magne Gundersen 
Forbrukerøkonom Luksusfellen

Hvordan lære ungdommen om økonomi?

Her er forbrukerøkonom Magne Gundersens råd:

  • Bruk familiens økonomi til å gi ungdommen innsikt i hvilke typer utgifter familien har.
  • Sett ungdommens utgifter i perspektiv ved å ta utgangspunkt i SIFO-budsjettet, og så trekke fra alle de utgifter ungdommen ikke har.
  • Trapp opp lommepengene før du trapper ned. Ungdommen kan få mer penger hver måned, men samtidig ta gradvis mer ansvar for egne utgifter. Tenåringen kan for eksempel begynne med mobilregningen eller klær.
  • Bruker ungdommen penger på lite fornuftige ting, kan det være lurt å sette opp et regnestykke på hvor mye daglige småutgifter vil koste i løpet av et år. Mange vil bli overrasket over at en daglig lunsj til 50 kroner hver skoledag blir til 9.500 kroner i løpet av et år.

Oversikt i hverdagen

Når ungdommen selv tjener penger, blir de fort lei av et kort med ukentlige begrensninger. For å enkelt få en oversikt over hva pengene brukes på, følger derfor mobilbank for barn med når du bestiller bankkort for ungdom. Da kan poden selv sjekke status, og du kan alltid følge med på forbruket i din egen mobilbank.



Vil du hjelpe til med boligsparing? 
Ikke spar i BSU for tidlig!

Den store fordelen med BSU er at ungdommen får et skattefradrag. 

Det er selvsagt lov å begynne boligsparing tidlig, men hvis ungdommen ikke betaler skatt går de glipp av fordelen med BSU. Derfor fraråder Skatteetaten BSU-sparing for ungdom under 17 år, som ikke betaler skatt.

Hvis det er litt tidlig med BSU-sparing, kan det være lurt å sette opp andre sparemål sammen med ungdommen.