Tenåringen og økonomi

Fra 18 år har man fullt ansvar for egen økonomi. Hva kan du gjøre for at ungdommen får en god start?

Magne Gundersen 
Forbrukerøkonom Luksusfellen

Hvordan lære ungdommen om økonomi?

Her er forbrukerøkonom Magne Gundersens råd:

  • Bruk familiens økonomi til å gi ungdommen innsikt i hvilke typer utgifter familien har.
  • Sett ungdommens utgifter i perspektiv ved å ta utgangspunkt i SIFO-budsjettet, og så trekke fra alle de utgifter ungdommen ikke har.
  • Trapp opp lommepengene før du trapper ned. Ungdommen kan få mer penger hver måned, men samtidig ta gradvis mer ansvar for egne utgifter. Tenåringen kan for eksempel begynne med mobilregningen eller klær.
  • Bruker ungdommen penger på lite fornuftige ting, kan det være lurt å sette opp et regnestykke på hvor mye daglige småutgifter vil koste i løpet av et år. Mange vil bli overrasket over at en daglig lunsj til 50 kroner hver skoledag blir til 9.500 kroner i løpet av et år.

Oversikt i hverdagen

Når ungdommen selv tjener penger, blir de fort lei av et kort med ukentlige begrensninger. For å enkelt få en oversikt over hva pengene brukes på, følger derfor mobilbank for barn med når du bestiller bankkort for ungdom. Da kan poden selv sjekke status, og du kan alltid følge med på forbruket i din egen mobilbank.

 


Hjelp tenåringen til gode sparevaner

  • Motiver til å starte med sparing. Er det noe tenåringen har veldig lyst på?
  • Hva vil det koste og hvor lenge må en spare for å få råd?
  • Sett opp en egen sparekonto for målet slik at pengene ikke plutselig blir brukt på noe annet.
  • Har tenåringen en fast jobb? Da kan dere sette opp fast sparing, så det blir enda lettere å nå målet!
  • Det er lett å bare finne frem egen lommebok, men det er ikke spesielt lærerikt i lengden. La ungdommen ta initiativ og hjelp heller litt til om noe kommer i veien - eller gi en bonus på slutten for bra innsats!

Vil du hjelpe til med boligsparing? 
Ikke spar i BSU for tidlig!

Den store fordel med BSU er skattefradraget, men det krever at ungdommen betaler nok i skatt til å kunne trekke fradraget fra. Du kan heller ikke overføre skattefordelen til deg selv.

Når tenåringen har minimum 60.000 kroner i inntekt, kan dere begynne å spare ca 6.000 årlig (for eksempel 500 i måneden). Når ungdommen tjener minimum 75.000 kroner kan dere begynne å spare maksbeløpet på 27.500 kroner i året.