Tilhenger-regler

Her finner du de viktigste lover og regler for bruk av tilhenger og varehenger.

Hvor stor og tung tilhenger kan jeg kjøre?

Hvilken tilhenger du kan kjøre avhenger av hvordan tilhenger du har, hvilken type bil du trekker den med og hvilket førerkort du har.

Hvis du har førerkort klasse B og kjører en personbil med tillatt totalvekt* på høyst 3500 kg gjelder følgende regler:

Tilhenger/varehenger:

Du kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på maks 750 kg. For å trekke hengere tyngre enn 750 kg må du avlegge en egen tilhengerprøve og få påført bokstav E i førerkortklassen (BE, C1E, CE, D1E eller DE).

Campingvogn

Med campingvogn gjelder andre regler. Campingvognregelen er enkel; bilens totalvekt + campingvognens totalvekt kan ikke overstige 3500 kg.

*Tillatt totalvekt står i bilens og hengerens vognkort. Har du registreringsnummeret kan du også sjekke totalvekten her.

 


lastebil henger tilhenger forsikring bedriftforsikring

Tilhenger-kalkulator

For å få oversikt over bilens og tilhengerens tillatte totalvekt, se Statens Vegvesen sin kalkulator.


Er forsikring for tilhenger påbudt?

Nei, det er ikke påbudt med egen forsikring på tilhengeren. Ved uhell eller skade er det ansvarsforsikringen på bilen som gjelder. Men ønsker du å forsikre egen henger mot skade og tyveri må du ha en egen kaskoforsikring på hengeren.
 

Video placeholder image

Hvordan laste tilhengeren?

Lang last skal plasseres så langt frem som mulig. Husk å sikre all last godt på tilhenger slik at den ikke forskyver seg eller faller av. Bruk merkebånd på last som stikker ut mer enn 1 meter bakover.

Videoen viser hvor viktig det å fordele vekten i tilhengeren riktig slik at ikke tilhengeren blir ustabil når du kjører.

Hvor fort kan man kjøre med henger?

Hvis tilhengeren har egen brems, er hastigheten på maks 80 km/t, uansett om fartsgrensen på veien er høyere.

Hvis tilhengeren ikke har brems og har en aktuell totalvekt på over 300 kg kan du kjøre i maks 60 km/t.

Selv om det er skiltet med høyere fartsgrense på veien du kjører, kan du ikke kjøre fortere enn det som er tillatt for tilhengeren. Tilhengeren har innvirkning på bilens kjøreegenskaper og påvirker trafikksikkerheten. 

 


Egen app for alt du lurer på

Før du laster tilhengeren og kjører avgårde bør du være klar over en del regler. Noen tilhengere krever et eget sertifikat. Alle tilhengere (og biler) har en tillatt maksvekt. Statens vegvesen har laget en app som gir deg svar på det meste.
 Har du hatt uhell eller skade på tilhengeren?


Dame som rater best i test på forsikring

Best i test på skadeoppgjør

*Tusen takk til alle våre kunder! Vi har Norges beste skadeoppgjør i følge Bytt.no. I tillegg har vi svært fornøyde forsikringskunder, i følge Norsk kundebarometer (2021). Vårt forsikringsselskap Fremtind scorer nok en gang høyt i kategorien skadeforsikring, med 4 av 5 stjerner i testen.   

Les mer om våre best i test-utmerkelser