Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna

Har du noen gang lånt bort bankkortet ditt til barna? Det kan gi økt risiko for kortsvindel og identitetstyveri.

Et av de viktigste prinsippene for trygg kortbruk er å aldri låne kortet bort til andre. Likevel viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1, at flere enn én av fem foreldre i Norge låner ut sitt eget bankkort til barna. For de med barn i ungdomsskolealder er tallet nesten to av fem.

- Det virker kanskje lettvint å låne bort sitt eget bankkort til barna når de skal kjøpe seg noe eller være borte fra hjemmet, men dette er noe vi fraråder på det sterkeste. Ved å låne ut kortet gir du barnet tilgang til mer penger enn det som ofte er nødvendig, samtidig som du har lånt bort et ID-papir. Du skaper også et inntrykk av at det å låne bort kort og kode er ok. Det er det ikke, sier Ole Jørgen Eiterå, sikkerhetssjef i SpareBank 1.

ID-papir

En undersøkelse på vegne av Skatteetaten og Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) viste at over 100.000 nordmenn har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene. De fleste opplever at noen har kjøpt en vare eller tilsvarende i deres navn på internett.

- Bankkortet ditt er et ID-papir, og får uvedkommende tak i informasjonen som ligger der kan de handle, tømme kontoen, ta opp nye lån eller anskaffe et kredittkort i ditt navn. Selv om norske forbrukere i stor grad er beskyttet mot økonomisk tap i svindeltilfeller, er det svært ubehagelig bli utsatt for identitetstyveri. Det kan også være krevende og ta mye tid og ressurser å få ryddet opp, sier Eiterå.

Ta forholdsregler

Med alle turer, idrettsturneringer og arrangementer, melder behovet seg for å sende med barna penger på en trygg måte. Alternativene er å bruke kontanter eller et eget bankkort tilpasset barn.

- Fordelen med kort er at du får dekket tapet dersom barnet skulle miste det. Et bankkort for barn er heller ikke et gyldig ID-papir, ettersom det kun har kortholders navn og kontonummer på seg. Likevel anbefaler vi alle foreldre å snakke med barna sine om hva som er trygg kortbruk, og trene på dette sammen, sier Eiterå.

Les også: 3 tips til hvordan snakke med barn om økonomi

Ta kortpraten med barnet ditt:

  • Hvordan betaler jeg med kortet i butikken?
  • Hvordan tar jeg ut penger i minibanken?
  • Er det greit å låne bort kortet til andre?
  • Kan jeg skrive ned PIN-koden til kortet på en huskelapp?
  • Er det greit å dele PIN-koden med andre?
  • Hva gjør jeg om noen presser meg for å få koden?
  • Hva gjør jeg hvis jeg mister kortet?
  • Hvordan kan jeg finne ut hvor mye penger jeg har på kortet?
  • Skal jeg få lommepenger og hva kan jeg gjøre for å få lommepenger?
  • Hva kan jeg bruke pengene mine til?

Andre sider for deg

Slik sikrer du kortet ditt
Kort fortalt - slik kan du unngå kortsvindel
Når bør barnet få eget kort?
Ingen barn er like. Derfor finnes det heller ikke noe fasitsvar.
Snakk med barna om penger
3 tips til hvordan lære barn om økonomi.
Hvor kommer pengene fra?
Mange barn tror at bankkort er en utømmelig kilde til penger.