Tips og råd
Sliter du økonomisk?
Det å slite økonomisk er ikke noe du bør sitte med alene. Hvis du ikke får privatøkonomien til å gå rundt er det viktig at du tar tak i situasjonen. Det er første skritt på veien til å få økonomien på stell.

Bruker du mye penger på ting som kaffe, snus og takeaway? Her kan du sjekke hvor mye du kan spare ved å kutte litt i forbruket.
Jeg trenger å ta grep
Hvis du merker du at regningsbunken vokser, og at kontoen er tom før lønningsdagen, er det på tide å få litt orden på økonomien:
Skaff deg full oversikt
- Sett opp et budsjett, slik at du får full oversikt over alle inntektene og utgiftene dine. Få full oversikt med Min økonomi i mobilbanken.
- Sjekk om du kan stramme inn og kutte i det daglige forbruket ditt.
- Sett opp kontoene dine slik at du skiller daglig forbruk, regninger og sparing.
- Snakk om økonomien med partneren din, venner og familie. Vær åpen om at økonomien er utfordrende.
Tilpass forbruket ditt
- De små lommetyvene, som kjøpekaffe, vann på flaske og mat i kantina, blir fort til tusenvis av kroner i løpet av et år. Test sløsekalkulatoren vår og se hvor du kan kutte.
- Gjør du daglige innkjøp, blir det fort mye dyrere enn om du handler én gang i uka. Gå over til ukeshandling og bruk handleliste.
- Har du ting du ikke trenger, som du kan selge? Ikke glem mulighetene til å tjene penger.
Ikke bruk penger du ikke har
- Hvis du bruker kredittkort, pass på at du betaler tilbake det du har lånt. Da slipper du å renter og gebyrer.
- Unngå å utsette betalinger ved kjøp. Det kan være fristende å kjøpe nå og betale senere, men det lønner seg sjeldent.
- Har du flere smålån eller kredittkortgjeld flere steder, kan det lønne seg å samle disse i ett lån. Det gir færre gebyrer og bedre oversikt.
Jeg har et gjeldsproblem
Opplever du at inkassosakene hoper seg opp, eller sliter du med å betale de faste utgiftene og lånene dine? Det er fortsatt mulig å rydde opp, selv om du har havnet i økonomisk uføre. Dette kan hjelpe deg ut av problemene:
- Skal du lykkes med å komme deg ut av det økonomiske uføret, må du erkjenne at du har et problem og bestemme deg for å gjøre noe med det.
- Skaff deg så god oversikt over situasjonen som mulig. Jo mer du vet, jo lettere er det å ta tak.
- Vær åpen overfor familien. Å holde det hemmelig gjør ofte situasjonen vanskeligere.
- Gjør det vanskelig for deg selv å ta opp lån på impuls. Hos et kredittopplysningsbyrå kan du registrere en frivillig kredittsperre, slik at du ikke kan ta opp usikrede lån. Du kan selv fjerne sperren når du ønsker det.
- NAV tilbyr gratis økonomisk rådgivning basert på ditt behov.
- Du kan ringe 800 GJELD (tlf 80045353) for å få veiledning over telefonen, hvis du føler at du står fast.
- Du kan få hjelp til å lage en oversikt over den økonomiske situasjonen din, og sette opp et realistisk budsjett.
- Du kan også få hjelp til å blant annet gjøre avtaler med dem du skylder penger og skrive søknad om å utsette betalinger.
Les mer om økonomisk rådgivning på nav.no
Les mer om økonomi- og gjeldsrådgivning på finansnorge.no
Vi anbefaler at du alltid bruker det offentlige tilbudet om gjeldsrådgiving. Kundene som har knyttet seg til ulike private gjeldsrådgivere har blandet erfaring med dette, og slik hjelp kan vise seg å bli kostbar.
- Kontakt kreditorene dine så raskt som mulig for å vise at du jobber med en løsning, og for å hindre at du fortsetter å få nye kostnader i den perioden du trenger for å komme frem til en løsning.
- Start på tvers av alle kreditorene. Ikke prioriter løsninger for de kreditorene som er hissigst i krav, uten at du ser at det er mulig å finne en totalløsning for hele gjelden din. Alle kreditorer må behandles likt, med samme rente, og få samme informasjon av deg.
- Vær åpen om hva du har å rutte med, og send alle kreditorer en oversikt over månedsøkonomien din og totallisten over kreditorer. Har du en oversikt over din betalingsevne (inntekten din minus forbruks- og boligutgifter) per måned, eller mulighet til å øke inntekten din ved å selge for eksempel en bil eller andre verdisaker, er de fleste kreditorer villig til å inngå betalingsavtaler med deg.
- Vær også konkret når du foreslår hvilke delbetalinger du kan gjøre på gjelden fremover. Vår erfaring er at de fleste kreditorer som ikke har pant i bil eller bolig, strekker seg langt for å finne en betalingsordning med deg.
- Har du flere smålån eller kredittkortgjeld flere steder, kan det lønne seg å samle disse i ett lån. Det gir færre gebyrer og bedre oversikt.
- Du kan bruke et referansebudsjett for normalt forbruk for å se om du har spare eller kutte noe i det daglige forbruket ditt.
- Du kan også vurdere hvilke muligheter du har til å øke inntektene dine. Kan du forhandle på lønnen din? Har du noe du kan selge, som for eksempel bil, teknologi eller andre verdigjenstander? Alle monner drar!
Slik kan banken hjelpe
Vi er her – bruk oss. Hvis du ikke får betalt regningene dine, og du ikke klarer å løse det på egenhånd, bør du kontakte oss så tidlig som mulig. Da blir det enklere for våre rådgivere å finne gode løsninger for deg.
Vi kan blant annet:
- hjelpe deg med å få oversikt over økonomien.
- se om du kan få avdragsfrihet, betalingsutsettelse eller gjøre endringer på lånet.
- undersøke mulighetene for refinansiering.
- skaffe oversikt over forsikringene dine, og hvilke grep du eventuelt kan ta her.
- sette på frivillig kredittsperre.