Slik gjør du parkbesøket billigere i sommer

karusell

Mange barnefamilier bruker sommerferien til å besøke de ulike dyre-, bade- og fornøyelsesparkene landet har å by på. Slike besøk kan imidlertid fort bli en kostbar affære, i hvert fall hvis du ikke er obs på de mange tilleggsutgiftene.

Hver tredje nordmann i aldersgruppen 25 til 44 år oppgir at de skal besøke én eller flere temaparker i løpet av sommeren. Omtrent like mange oppgir at de vurderer et besøk. Dette viser en landsrepresentativ forbrukerundersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank 1.

Dyr erfaring

- Jeg tror mange har erfart at et parkbesøk ble langt dyrere enn de hadde sett for seg. Det er ikke lett å holde igjen når en først har tatt turen med hele familien, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Det finnes fornøyelsesparker for enhver smak i dette landet. De tre parkene som troner høyest, målt i besøkstall, er Dyreparken i Kristiansand, Tusenfryd og Hunderfossen, som har henholdsvis 996.000, 450.000 og 275.000 besøkende i året.

- Dette er store og populære parker der man gjerne må tilbringe en hel dag, og kanskje flere, for å komme gjennom alt. Da er det klart det blir en del utgifter på mat, is, brus – og ikke minst overnatting, sier Gundersen.

Sjekk rabattene dine

Forbrukerøkonomen mener det er viktig å ha kontroll på utgiftene før de løper løpsk. Med de rette grepene kan familien ha det like gøy som andre, men uten at kontoen tømmes fullstendig. Å kjøpe billetter på forhånd – der man også sjekker om man kan få billigere billetter gjennom en organisasjon, fagforening, boligbyggerlag eller liknende man er medlem av – kan fort spare deg for 50-100 kroner per person.

- Gå inn på hjemmesidene til de ulike organisasjonene du er medlem av. Her ligger det ofte lett tilgjengelig informasjon om hvilke rabatter du får som medlem. Mange blir overrasket over hvor mye det er å spare på denne måten, sier forbrukerøkonomen. 

Piknik i parken

Mange parker har et stort utvalg kiosker og serveringssteder, der mat og drikke er høyt priset. Et par måltider i parken koster fort like mye som inngangsbilletten. Her oppfordrer Gundersen til å ta med medbrakt.

- Fyll opp piknikkurven eller kjølebagen med god niste, kanskje litt frukt og en flaske drikke til hver. Flasken fyller du opp igjen med vann helt gratis. Medbrakt mat er minst like god og garantert mye rimeligere enn å spise på serveringsstedene i parken. Og det beste av alt: Det går ikke ut over kosen å spare penger, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

 8 smarte tips som gjør parkbesøket billigere:

  • Bestill billettene på nett. Der er det ofte lavere billettpris og muligheter for stor rabatt på dag to-billetter.
  • Ta med drikke og en god niste. Og gjerne litt frukt eller snacks og et piknikpledd.
  • Avtal på forhånd et beløp barna kan bruke i parken eller at de får en leke eller en suvenir. Da unngår dere mas og diskusjoner underveis.
  • Sjekk om du kan få rabatter gjennom medlemskap i lag, foreninger eller kredittkort.
  • Med sesongkort blir prisen per besøk fort svært lav for de som har planer om mange besøk. Noen sesongkort gir rabatt eller gratis inngang i andre parker i samme kjede i Norge og i utlandet.
  • Bestill overnatting et stykke unna parken. Dette blir fort mye billigere enn hoteller tett ved.
  • Sjekk om rabattert parkering kan bestilles på forhånd, eller om det finnes gratis parkering i nærheten av parken.

Norges fem største familieparker i årlig besøkstall:

1.      Dyreparken (996.198 besøkende (2018)

2.      Tusenfryd (ca. 450.000 besøkende årlig)

3.      Hunderfossen (ca. 275.000 besøkende årlig)

4.      Kongeparken (ca. 260.000 besøkende årlig)

5.      Bø i Sommarland (ca. 150.000 besøkende årlig)

 

 

Undersøkelsen er utført av Respons Analyse for SpareBank 1 i perioden 2. – 7. mai 2019 med et landsrepresentativt utvalg på 1 092 personer.

 

 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }