• Risiko

  Det er alltid en viss risiko forbundet med verdipapirer. Risiko betyr at det i teorien kan gå dårlig med et selskap du har investert i, og at verdien av investeringen din da vil synke. Å eie aksjer i fond gir lavere risiko enn å eie aksjer i bare ett selskap. Fordi et fond kjøper biter av mange forskjellige selskaper sprer man risikoen. Dermed reduseres den også. Hvis ett selskap gjør det dårlig trenger du ikke merke noe til det, fordi det kan gå bra med alle de andre.

  Du kan imidlertid oppleve at alle selskapene som fondet har investert i, faller i verdi samtidig. Fra tid til annen kan du oppleve et verdifall på 30 til 50 prosent. På tross av disse verdifallene har aksjefond historisk gitt bedre avkastning enn andre spareformer.

  Aksjeandelen bestemmer

  Aksjer kan gi høy avkastning, men innebærer altså en viss risiko. Derfor er størrelsen på aksjeandelen i et fond med på å påvirke risiko og forventet avkastning for det fondet.

  Les mer om sparing i fond

  Hvilket fond bør du velge?

  Har du lyst til å spare i fond, men usikker på hva du skal velge? Prøv spareveilederen og la oss hjelpe deg å få sparingen på riktig kurs.