Starte aksjeselskap
Skal du starte AS?
Enten du er klar for å sette inn aksjekapital, eller er helt i startfasen, begynner du her.
Og du, alle nye AS får 6 måneder med regnskapsprogrammet SpareBank 1 Regnskap – helt gratis!
Slik starter du et AS – steg for steg
Å starte et aksjeselskap trenger ikke å være komplisert. Her får du en enkel oversikt over prosessen – velg "Start AS" hvis du er klar til å sette i gang.
1. Stift selskapet
Når du skal opprette et aksjeselskap, må selskapet først stiftes. Når stiftelsesdokument og vedtekter er signert, regnes selskapet som stiftet.
Stiftelsesdokumentet skal inneholde informasjon som foretaksnavn, virksomhet, eiere, styremedlemmer og hvor mye aksjekapital du starter med (minimum 30.000 kroner).
Skal du eie selskapet alene, ordner vi dette for deg.
Er det flere eiere, må dere ordne stiftelsesdokumenter selv via Altinn, eller sette bort jobben til en regnskapsfører, revisor eller advokat.
Selskapet er stiftet når alle som har aksjer i selskapet har signert stiftelsesdokumentet.
2. Sett inn aksjekapital
Når selskapet er stiftet, opprettes en bedriftskonto hos oss. Her setter du inn aksjekapitalen på minimum 30.000 kroner.
Aksjekapitalen er summen av det eierne investerer i bedriften, med et minimum på 30.000 kroner. Denne er bundet og kan ikke tas ut som utbytte, men kan brukes til å betale utgifter frem til bedriften har inntekter.
Innbetaling av aksjekapital skal gjøres av hver enkelt aksjeeier (hvis det er flere eiere), slik det står i stiftelsesdokumentet.
Bedriftskontoen er sperret frem til selskapet er registrert i Brønnøysundregistrene, og du har fått organisasjonsnummer.
Greit å vite
- Hvis aksjekapitalen kun består av penger, kan banken bekrefte innbetalt aksjekapital i Altinn. Du vil da få en bekreftelse på e-post når dette er gjort.
- Hvis hele eller deler av aksjekapitalen er noe annet enn penger (for eksempel anleggsmaskiner og andre ting av større verdi som kan knyttes til bedriften), må en revisor bekrefte aksjekapitalen.
3. Registrer selskapet
Når aksjekapitalen er bekreftet hos oss, må selskapet registreres i Brønnøysundregistrene for å få et organisasjonsnummer.
Skal du eie selskapet alene, registrerer vi det for deg.
Er det flere eiere, må Samordnet registermelding fylles ut.
Her legger du ved:
- Stiftelsesdokument
- Vedtekter
- Bekreftelse av aksjekapital (dette får du fra oss)
Når dette er gjort må du regne med noe behandlingstid før selskapet er registrert. Du får beskjed fra oss når organisasjonsnummeret ditt er klart.
Gratulerer, du er i gang!
Når organisasjonsnummeret er klart, er du i gang. Du kan nå begynne å ta betalt for bedriftens varer og tjenester, og ordne alt det du trenger av bank-, forsikring- og regnskapstjenester hos oss.
Når du oppretter et AS gjennom oss, kan du velge de produktene og tjenestene som passer for din bedrift underveis i løsningen.
Disse opprettes automatisk:
- Nettbank bedrift
- Mobilbank bedrift
- Driftskonto
- SpareBank 1 Regnskap (6 måneder gratis)
Disse kan du enkelt velge som tillegg:
- Skattetrekkskonto
- Plasseringskonto
- Bankkort til bedriften
- Pensjon
- Forsikring
Alle produkter og tjenester utover dette finner du på linken nedenfor.
Vanlige spørsmål
Aksjeselskap eller AS er en selskapsform som fremstår som en egen juridisk person, og du som eier er ikke økonomisk ansvarlig for mer enn den aksjekapitalen som er innbetalt.
Litt mer om AS
- Kan ha en eller flere eiere.
- Må ha en aksjekapital på minimum 30.000 kroner.
- Må registreres i Foretaksregisteret og Enhetsregisteret.
- Samme person kan være eier, styremedlem, daglig leder og ansatt. Du kan altså ansette deg selv for å få bedre pensjon og sykepenger.
- Det er enkelt å investere i et aksjeselskap.
- Et AS må levere offentlig årsregnskap og ha et styre.
Et AS må ha en aksjekapital på minimum 30.000 kroner for å få registrere seg i Brønnøysundregistrene, og selve registreringen koster 5.570 kroner. Dette kan du betale fra aksjekapitalen.
Banken tar også et gebyr på 1.500 kroner for å bekrefte bedriftens aksjekapital. Dette kan også betales fra aksjekapitalen.
I utgangspunktet koster det ikke noe mer å opprette et AS, men det kan være andre kostnader som varierer etter bedriftens behov. For eksempel leie av lokaler, innkjøp av utstyr, regnskapsprogram og regnskapstjenester.
Sett deg inn i de viktigste forskjellene mellom AS og ENK – før du registrerer bedriften.
Eier du et aksjeselskap kan du være ansatt selv, og ansette andre. Da er det noen produkter du er lovpålagt å ha.
Å starte et aksjeselskap trenger ikke å være komplisert. Sjekk ut fremgangsmåten ved å trykke på linken nedenfor.
Anbefalt for aksjeselskap
Med nettbank bedrift får du god oversikt over økonomien. Du kan betale regninger, flytte penger og bruke verktøyene våre for å planlegge.
Et enkelt regnskapsprogram som passer godt for de fleste bedrifter. Du kan velge om du vil føre regnskapet selv, eller få hjelp av regnskapsfører.
Bedrifter med ansatte er lovpålagt å ha yrkesskadeforsikring, men det er også lurt med andre forsikringer som trygger bedriftens fremtid.
Bedrifter med ansatte er lovpålagt å spare til pensjon. En god pensjonsordning er viktig når du skal ansette nye folk, men også for å beholde de som jobber for deg.
Sjef i egen bedrift
Gratulerer med egen bedrift! Å være sin egen sjef gir deg stor frihet, men også risiko, rapporteringsplikter og frister å huske på. Feir oppstarten i dag! I morgen hjelper vi deg på veien videre.
Starte bedrift-boka
E-boka for deg som skal starte bedrift
Få tips og råd, inspirasjon, metoder og oppskrifter når du skal starte bedrift. Hva du må tenke på, og hva du må gjøre for å komme i gang. Tipsene er samlet i en pdf.