mann og kone på bryllupsdagen. foto.

TIPS OG RÅD

Smarte tips til bryllupsplanlegging

Bryllupsplanlegging kan føles overveldende, spesielt når det kommer til kostnader. Her finner dere gode tips til å sette opp bryllupsbudsjettet.

Tar penger av pengestabel.

Hvordan spare til bryllupet?

Først må dere finne ut hvor mye dere ønsker å bruke på bryllupet. Når dere har satt en budsjettramme bør dere finne ut hva som er viktig for dere på den store dagen. Da vet dere også hva dere skal prioritere å bruke penger på. 

Etter det lager dere en plan over hvor mye dere kan spare hver måned. Har dere god tid og ønsker å spare mest mulig til den store dagen, er det flere måter å gjøre dette på:

  • Sett opp et månedsbudsjett med faste utgifter, finn ut hvor mye dere kan avse og legg inn automatisk trekk på lønningsdagen.
  • Sett av en del av ferie- og skattepengene når de kommer.
  • Se om dere kan gjøre noen harde prioriteringer og spare ekstra intensivt i en periode, for eksempel 6 måneder.

Tips: Sett opp bryllup som sparemål i mobilbanken, og lag en konto dere kaller «Bryllup». Da har dere har full oversikt over hvor mye dere har spart og hvor langt unna målet dere er. 

pensjon-sparegris-baerekraft

Slik kan et bryllupsbudsjett se ut

Her er noen tips til hva et bryllupsbudsjett kan inneholde og forslag til hvor dere kan spare dyrebare kroner.

Først må dere bli enige om hvor mange som skal inviteres. Gjestelisten kan fort bli lang, spesielt om dere har mye familie.

Hvor langt ut i slekten ønsker å dere å invitere? Hvor mange venner skal dere ha? Er det noen dere kan luke bort, som dere ikke har kontakt med lenger? 

Noen velger å invitere nærmeste familie og forlovere til middag, og venner til kaffe/fest. 

Etter dere har fått landet hvor mange dere ønsker å invitere, er neste på lista å finne ut hvor bryllupsfesten skal holdes. Det å leie lokale er en av de største utgiftspostene for et bryllup. Denne kostnaden varierer veldig ut fra hva man ønsker.

Én mulighet er å leie et rimelig lokale, ordne med pynt selv og leie inn bekjente for å servere og lage maten. Eventuelt kan dere bestille catering eller folk til å lage maten.

Et annet alternativ er å leie en restaurant eller annet festlokale med servitører og matservering. Da vil kostnadene bli vesentlige høyere.

Det er lurt å sjekke ut aktuelle lokaler i god tid med tanke på både pris og tilgjengelighet.

Kjenner dere noen som har plass til bryllupet hjemme, eller finnes det et hyggelig grendehus/låve dere kan leie? Eller kanskje samfunnshuset driver med utleie? Det er også mye å spare på å kunne kjøpe inn og lage maten selv.

Mat

Hvem skal lage maten? Hvis lokalet også skal levere maten, må du antagelig beregne en kuvertpris på minimum 1.000 kroner. Da må dere typisk også betale faste summer for alkohol. Har dere et privat lokale kan dere kjøpe inn mat og drikke/alkohol selv.

Drikke

Det er også lurt å gjøre seg noen tanker om det skal være fri bar etter middagen. Mange går for en variant hvor gjestene tar med egen drikke eller betaler for drikken selv utover kvelden. Noen deler også ut et visst antall bonger. Det kan være lurt å ha en oversikt over hvem som ønsker alkoholfri drikke, slik at dere har et alternativ til dem.

Bryllupskake

Er det mange gjester, blir kaken ofte stor. En tradisjonell bryllupskake på fem etasjer holder til ca. 70 personer og koster fort mellom 5.000 og 6.000 kroner. Kjenner du noen hobbybakere som kan bake bryllupskaken, eller er dere flinke til å bake selv? Eller hva med å gå for favorittsjokoladekaken istedenfor den mer tradisjonelle varianten?

Bruden(e)

Prisene på brudekjoler varierer fra en tusenlapp på amerikanske nettsider til skreddersydde kjoler til over 20.000 kroner.  Et godt tips er å se om du finner drømmekjolen brukt på Finn eller Tise. 

Hår og styling varier fra sted til sted, men kan koste nærmere 5.000 kroner. Har du en god venninne som liker å ordne hår og sminke? Du kan også la deg inspirere på YouTube, øve godt på forhånd og gjøre jobben selv. 

Brudgommen(e)

Kostnader til dress eller smoking kan variere enormt. Husk å inkludere sko, belte, skjorte, slips/sløyfe i budsjettet. Også her er det mye å spare på å handle brukt.  

Brudepike eller brudesvenn

Her er det store variasjoner fra 200 til 1.200 kroner. Heller ikke her er det så dumt å gå på leting etter brukte skatter. Penklær til barn er ofte i veldig god stand. 

Når det kommer til ringene, er det store variasjoner.

  • Skal det være tradisjonelle gullringer, eller noe mer individuelt tilpasset? 
  • Skal det være diamant eller andre edelstener i? 

Her kan dere få alt fra 400 kroner til 15-20.000 kroner. Hvis dere kjøper ringer i det dyre sjiktet kan det være lurt å vurdere verdisakforsikring

Noen ønsker bilder fra kirken og festen. Andre ønsker en fotograf som er med hele dagen og følger bruden fra sminke og påkledning, til vielse og fest. I tillegg er det mer og mer vanlig at noe av vielsen og festen blir filmet. Priser her kan ligge mellom 25–35.000 kroner. 

Muligheter for å spare penger finnes også her. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som liker å ta bilder og gir dere en bedre pris? Kanskje engangskameraer på bordene holder på festen? Dere kan eventuelt be alle gjestene være flittig med kameraet den kvelden, så har dere mange bilder og minner for livet.

Ønsker dere et band eller en trubadur som kan underholde på festen? Her må dere nok ut med mellom 7.000–13.000 kroner, alt ettersom hvor mange som spiller. 

Er en god fest det viktigste for dere? Lag en spilleliste som garanterer god stemning! Kanskje dere kjenner en DJ-spire? Spør om vedkommende eller noen av gjestene kan ta seg av å lage spilleliste og ta ansvar for musikken på festen. 

Her varierer prisen ut ifra hvor ekstravagant dere ønsker det. På flere steder kan dere lage invitasjonen på nett og få den trykket. Regn med en pris på om lag 10 kroner per stk.

Et litt rimeligere og mer personlig alternativ er å lage invitasjoner og bordkort selv. Kjøp inn fint papir og dekorer de akkurat som dere selv ønsker. 

Husk frimerker dersom invitasjonene skal sendes i posten. Bordkort og eventuelt kirkeprogram ligger på omtrent det samme som invitasjonene. 

Hvor mye vielsen koster vil variere veldig basert på hva slags type vielse dere skal ha. Det vil også kunne variere basert på hvor i landet du bor. 

Kirkevielse

Det er hovedsakelig gratis å gifte seg i kirken man sokner til. Skal man gifte seg i en annen kirke vil du måtte betale for leie av kirken, prest, kirketjener og organist. Det koster som regel mellom 2.500 og 6.000 kroner. Noen kirker, som for eksempel Ishavskatedralen og Nidarosdomen, har egne priser. Er ikke brud eller brudgom medlem i Den norske kirke kan prisen øke enda mer.

Borgerlig vielse

Hvis dere ønsker å gifte dere i rådhuset vil dette ofte være gratis. I noen kommuner vil dere derimot være nødt til å betale for vielse på bestemte dager. 

Humanistisk vielse

En humanistisk vielse koster 4000,- for medlemmer i Human-Etisk Forbund og 5000,- for ikke-medlemmer (2023).

Pris på blomster varierer naturlig nok basert på hva slags blomster du velger, sesong og hvor mye blomster du skal ha. En brudebukett kan koste rundt 1.500–3.000 kroner. Husk å inkludere blomster til lokaler og vielse i budsjettet. 

En måte å spare penger på i budsjettet er å få hjelp av familie og venner til å plukke blomster i skog eller hage dersom det er sesong for det. 

Ønsker dere å leie en fin bil med sjåfør til bryllupet kan dette fort koste 5.000 kroner. Det er mye å spare på å bruke deres egen bil eller spørre om å låne av noen dere kjenner. 

Skal dere sove på hotell på bryllupsnatten kan dere beregne mellom 2.000 og 7.000 kroner for en natt, avhengig av hvor fancy dere skal gjøre det. 

Etter festen kan det være godt å lande litt og fordøye alle inntrykkene med en bryllupsreise. Prisen her avhenger av hvor langt dere ønsker å reise og hvor lenge dere blir borte.

Ofte vil det være utgifter dere har glemt, eller som blir høyere enn dere hadde planlagt. Det kan være lurt å legge inn en buffer for uforutsette kostnader inn i budsjettet. 


Trenger dere å låne penger til bryllupet?

Kanskje sparepengene ikke strekker til, eller dere har lyst til å gifte dere før dere har fått spart opp det drømmebryllupet vil koste?

Forbrukslån

Et forbrukslån kan være et alternativ for lån til bryllup. Forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at dere ikke trenger pant i bolig eller annen eiendom.

Forbrukslån har etableringsgebyr, så sørg for å ha en totaloversikt før dere søker om lån, så dere slipper å låne opp flere ganger.

Og husk, ikke lån mer enn dere vet dere kan betale tilbake.

Øk boliglånet

Eier dere bolig og har et boliglån fra før, kan dere søke om å øke det eksisterende lånet. Lånet må fremdeles være innenfor rammen på 85 prosent av husets verdi.

Hvis dere velger dette anbefaler vi å justere nedbetalingstiden slik at dere blir kvitt det ekstra lånet raskere. Dere bør også prioritere å betale ned ekstra på lånet når dere kan, ellers risikerer dere at bryllupet blir unødvendig dyrt.

Flexilån (Rammelån)

Er boliglånet deres godt under 60 prosent av boligens verdi? Da kan et flexilån, eller rammelån, være løsningen.

Har dere betalt ned mye på boliglånet kan dere med sikkerhet i boligen låne en ramme dere kan bruke som dere vil når dere trenger det. Og dere kan selv velge når og hvor mye dere vil betale ned på lånet. Dere betaler kun på det dere bruker av lånet. 

Bryllup trenger ikke være dyrt for å være romantisk

Når alt kommer til alt er det ikke hvor flott lokale dere leide eller hvor fancy mat dere spiste som betyr noe. Et bryllup kan være minst like vakkert med hjemmelagete bordkort og blomster fra hagen. Det er mange gode tips på nettet til å lage dere en drømmedag med et begrenset budsjett. 

Husk at dette er en dag dere skal minnes med glede, ikke bekymring. Ikke start livet som ektepar med økonomiske problemer fordi dere arrangerte et bryllup dere ikke hadde råd til. Kos dere med prosessen og nyt tiden frem til den store dagen. Dagen er deres og størst av alt er kjærligheten.

mann som frir. illustrasjon.
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }