Aksjesparekonto

Aksjesparekonto er en konto for deg som vil spare i aksjer og fond. Du kan kjøpe, selge og bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt.

Du betaler først skatt når du tar gevinsten ut fra kontoen.
Kontoen er gratis og du har full oversikt i nett- og mobilbanken.
Du får et av de beste fondsutvalgene, og det er enkelt å kjøpe og selge.

Vi tilbyr aksje- og fondssparing i Norne 

Vi tilbyr sparing via vår samarbeidspartner Norne fram til 30. juni. Etter 28.mai kan nye kunder som ikke sparer i Norne i dag, kjøpe fond og aksjer via SpareBank 1 Helgeland. Dette gjelder både aksjefond, kombinasjonsfond, obligasjonsfond og pengemarkedsfond.

For å ha oversikt over dine fond og aksjer i den nye nettbanken må gi din aksept til at vi flytter dine fondsandeler fra Norne til SpareBank 1 Helgeland. Vi tar kontakt for innhenting av aksepter. 

Kunder som har gitt sin aksept til flytt trenger ikke gjøre noe mer - vi ordner resten. 

Kunder som ikke har gitt sin aksept vil ikke se sine fond og aksjer i nettbanken, og må henvende seg direkte til Norne for å få tilgang.

 

Tidslinje for fondssparing


Er aksjesparekonto noe for deg?

Aksjesparekonto er en god og langsiktig sparemåte med skattefordeler. Kontoen er ikke bare for proffe aksjehandlere, men passer for deg som: 

  • Har planer om å starte langsiktig sparing i aksjer eller aksjefond.
  • Vil ha frihet til å ta ut pengene du satte inn uten å betale skatt
  • Vil kjøpe og selge aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis skattefritt. Du betaler først skatt når gevinsten tas ut av kontoen.
  • Har aksjer, aksjefond eller egenkapitalbevis, og vil samle alt på ett sted.

Skatt og utbytte på aksjesparekonto

Skatt og utbytte på aksjesparekonto

Tidligere måtte du skatte av eventuell gevinst med en gang du solgte fond og aksjer, men det trenger du ikke med fond og aksjer du har inne på kontoen. Du kan kjøpe, selge og bytte fond og aksjer, uten å skatte av gevinsten du har oppnådd først. Du betaler skatt først når du tar gevinsten ut av kontoen. 

Utbytte fra aksjer og egenkapitalbevis skal skattlegges på lik linje som annen avkastning. Det vil si at utbytte du får fra aksjer og egenkapitalbevis føres inn på bankkontoen i din aksjesparekonto. Dette ordner vi automatisk for deg. I tillegg kan du utsette skatt på utbytte til du selv velger å ta ut mer enn det skattefrie uttaket.

Flytt sparingen din til aksjesparekonto

Flytting av aksjer og aksjefond

Du kan flytte hele eller deler av en aksjesparekonto til oss i mobilbanken eller nettbanken.

Har du aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond utenfor en aksjesparekonto som du vil flytte inn i en aksjesparekonto, må du selge det du har i dag. Når pengene fra salget er kommet på konto kan du kjøpe aksjefond eller aksjer på nytt i aksjesparekontoen.

Husk at salg av fond og aksjer medfører skattemessig realisasjon (gevinst eller tap).

Flytting av spareavtaler

Har du spareavtale i fond hos oss, må denne også flyttes. Dette kan du gjøre i mobilbanken eller nettbanken, inne på den aktuelle spareavtalen.

Det er ikke mulig å flytte en spareavtale fra en annen bank til oss. Da må du slette dagens avtale og eventuelle trekk som ligger til forfall, og legge opp ny spareavtale på aksjesparekontoen. Hvis du ikke sletter dagens avtale vil den fortsette å gå til din gamle fondstilbyder/bank.


Ofte stilte spørsmål


Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no