Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret

1. juli 2019 ble det innført et nytt gjeldsregister som gir både bankene og deg full oversikt over kredittkort- og forbruksgjelden din. Hva betyr det for deg som forbruker?

Hva er et gjeldsregister?

Gjeldsregisteret er en fullstendig oversikt over nordmenns usikrede gjeld, det vil si kredittkortgjeld, forbrukslån og kjøpekreditter.

Hensikten med gjeldsregisteret er å forebygge betalingsproblemer. Norge ligger helt i verdenstoppen i privat gjeld, viser tall fra Finanstilsynet. Med det nye gjeldsregisteret blir det enklere for bankene å vurdere din økonomiske situasjon, og dermed forhindre at du låner mer enn du har råd til. 

Spørsmålikon med bakgrunn.

Ofte stilte spørsmål om gjeldsregisteret

Eksempler på data som registreres er navn på selskapet du har lånt av, hvor mye du skylder i dag, hvor stor kredittgrensen din er og hva renten på lånet ditt er. Har du nedbetalingslån, i form av et forbrukslån, vil også opprinnelig lånt beløp, hvor lenge du har igjen å betale på lånet og hvor mye du skal betale hver måned, være registrert. Alle disse opplysningene innhentes fra rundt 200 banker og finansforetak som har tillatelse til å tilby usikrede lån. Informasjonen blir løpende oppdatert.

Bankene trenger registeret for å forhindre at du låner mer enn du har råd til. Hittil har ikke bankene hatt mulighet til å ha oversikt over den totale gjelden når en kunde søker lån og kreditt. Resultatet av dette er at vi er det landet i verden som skylder mest penger. Norske husholdningers gjeld har siden 2009 økt med nesten 1500 milliarder kroner. Gjeldsregisteret skal være med å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige.

Når gjeldsregisteret trer i kraft får du også selv en komplett oversikt over alle kreditter du har, enten de er i bruk eller ikke. Noe som er viktig å huske på, er at når banken vurderer din økonomi, er det størrelsen på kredittgrensen på kredittkortet ditt som legges til grunn – ikke hvor mye du faktisk har brukt. Med kredittgrensen menes beløpet du har til rådighet på kredittkortet ditt. Grunnen til dette er at dersom man havner i en anstrengt økonomisk situasjon, vil mange risikere å bruke all kreditt de har tilgang til. Dersom din økonomi ikke tåler belastningen ved å trekke opp alle kredittgrensene du har maksimalt, er det ingen som har lov til å låne deg mer penger. Merk at du også skal tåle en renteøkning på fem prosentpoeng på alle dine lån, i tillegg til boliglånet.

Gjeldsregisteret påvirker ikke eksisterende låneforhold, men gjør seg gjeldende neste gang du skal søke om nytt lån eller utvide lånet du har. 

Det er Stortinget som har vedtatt loven som åpner for etablering av gjeldsregister i Norge – den såkalte Gjeldsregisterloven. Loven åpner for at private foretak kan starte virksomhet med behandling av gjeldsregisterinformasjon, men det kreves konsesjon. Så langt har tre konsesjoner blitt gitt, og to selskap er etablert og klare til å samle inn og gi ut informasjon. Disse selskapene er Evry, gjennom sitt selskap Gjeldsregisteret AS, og Finans Norge, gjennom sitt selskap Norsk Gjeldsinformasjon AS.

Begge disse gjeldsregistrene vil få inn informasjon fra alle finansieringsselskap som opererer i Norge, og videre tilby informasjon til sine kunder.


3 tips for å rydde i økonomien

1
Samle kreditten din på ett sted
Mange har kredittkort eller kredittrammer flere steder som de gjerne ikke har brukt på årevis. Kontakt den som har gitt deg kreditten. Vårt råd er å samle mest mulig av kreditten i egen bank, da har du til enhver tid oversikt over forbruket ditt i nettbanken og Norges beste mobilbank.
2
Avslutt kredittkort du ikke bruker
Det er lurt å redusere kredittrammen på kredittkort som ikke brukes. Vurder om du virkelig trenger alle kredittene du har, og om du trenger så store kredittgrenser. Det samme gjelder for andre rene fordelskort der du først og fremst er ute etter bonuser og rabatter. Dette er gjerne kort du bruker mye og hvor du betaler ned hele beløpet hver måned. Vurder også om det er hensiktsmessig å ha fordelskort med smale bruksområder. Er det for eksempel noen vits å ha et kort som gir rabatt på byggevarer nå når du er ferdig med oppussingen?
3
Refinansier gjelden din
Undersøk med banken om du kan refinansiere noe av den dyre gjelden din. Det gir deg lavere månedlige utgifter og økonomien din blir sunnere, både i virkeligheten og i bankens beregninger.

Nyhet! Se studielånet ditt i mobilbanken

Er du en av de som har studielån i Lånekassen, men ikke har helt oversikt over hvor mye du har igjen å betale? Nå kan du se studielånet ditt i mobilbanken, og få oversikt over samlet gjeld, renter og gebyrer. Smart hva?

Les mer om hvordan dette fungerer

Her finner du studielånet:
  1. Logg inn i mobilbanken
  2. Klikk på knappen "Legg til konto eller kort"
  3. Her kan du hente inn studielånet

PS! Tjenesten er på vei, så finner du den ikke kommer den snart.