Hvordan frigjøre penger i en urolig tid?

Familie på fire stykker legger penger i en sparegris

Det er mange som uroer seg for økonomien nå og det gjør kanskje at vi bruker penger litt mer forsiktig enn det vi vanligvis gjør. Her har vi samlet noen tips du kan gjøre for å frigjøre penger til utgifter i en krevende tid.

Mye kan vi hjelpe deg med, og mye kan du gjøre selv.  


Noen økonomigrep er mer krevende enn andre, disse er de enkleste å ta fatt på:
 • Lag et budsjett for å få bedre oversikt over kostnadene dine, hva kan du kutte nå?  
 • Søk om avdragsfrihet på lånene dine, det er det mange som gjør nå. Du kan også snakke med oss om muligheten for å endre antall år du skal betale ned lånet på – forlenger du lånet fra for eksempel 25 år til 30 års nedbetaling vil beløpet du betaler hver måned bli mindre. 
 • Du kan vurdere å gi deg en betalingsfri måned fra kredittkortet. 
 • Be om betalingsutsettelser på regninger og rentefritt/avdragsfrihet fra lånekassen. 
 • Spar de pengene du eventuelt får tilbake på skatten og feriepengene når de kommer. Dette kan også brukes til å betale de regningene du har bedt om betalingsutsettelse på. 
 • Verne om bufferkontoen din, det kan være en god trygghet å ha penger stående der nå. 
 • Slett abonnement du ikke bruker, men du trenger kanskje ikke slette alle strømmetjenestene dine. Det er viktig å ha det hyggelig også i disse krisetider. 
 • Benytt reiseforsikringen til å avbestille ferier du har planlagt, vi vet ikke hvor lenge dette vil vare og om du kan reise. I tillegg vil et lavere feriebudsjett hjelpe godt nå. Kanskje kan en kortreist ferie være løsningen i år? Ikke bare blir det billigere for deg, men det vil gjøre godt for økonomien til norske bedrifter om vi ferierer hjemme. 
 • Hvis du er leietaker, hør med utleier om å få redusert leie eller betalingsutsettelse. 
 • Ta kontakt med oss og få økonomisk rådgivning tidlig slik at vi kan hjelpe deg med å holde på planen eller tilpasse den du allerede har til en ny økonomisk hverdag – vi ønsker å hjelpe deg gjennom denne krevende tiden. Vi har geleidet kunder gjennom kriser før. 
 • Sjekk hva permittering vil bety for pensjonen din – les gjerne denne artikkelen. 
 • Angående pensjon: Hvis du kan, og føler deg komfortabel med det, hva med å øke aksjeandelen i pensjonssparingen din nå? Det vil gi deg mer pensjon på lang sikt. Snakk med rådgiveren din dersom du tenker at det er noe for deg. 
 • Ikke ta opp forbrukslån for å kunne bruke penger slik du er vant til. Vurder heller tiltakene på denne lista og ha lav terskel for å snakke med oss om andre løsninger.  

Disse grepene tenker vi at burde være «siste utvei», men det er greit at du kjenner til de. I alle tilfeller, snakk med oss før du tar fatt på disse – så finner vi en løsning sammen:

Forsikring

Å si opp forsikringer (f.eks. uførepensjon) bør være siste utvei siden det i verste fall kan sette deg i en enda verre økonomisk situasjon. Det er bedre å redusere dekningen enn å fjerne den. Sammen finner vi frem til en løsning som kan være god nok for en periode. 

paraply ikon sirkel
Sparing

Du kan stoppe spareavtalene dine, men det er et tiltak som skal sitte litt langt inne. Likevel, det kan være fornuftig dersom du har behov for å frigjøre penger til utgifter. Du skal vite at det er nå spareavtalene dine virker på sitt beste. 

sparegris
Sparing - fond

Forsøk å unngå å måtte selge eventuell fondssparing med tap, historisk sett har verdiene på børsen alltid hentet seg inn igjen. 

Fond

Kontakt oss gjerne på telefon 915 02130 - vi er her for deg!

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }