person som sitter på pc med kredittkort i hånden. foto.

TIPS OG RÅD

Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret gir deg full oversikt over hva du har i kredittkort- og forbruksgjeld. Slik kan du bruke oversikten til å ta smarte valg for økonomien din.


Hva er gjeldsregisteret?

Gjeldsregisteret er en oversikt over nordmenns usikrede gjeld. Det vil si all din kredittkortgjeld, alle forbrukslån og kjøpekreditt du har. Målet med gjeldsregisteret er å forebygge betalingsproblemer.

Med gjeldsregisteret blir det enklere for bankene å vurdere din økonomiske situasjon, og dermed forhindre at du låner mer enn du har råd til. Det gir deg også god innsikt i og forståelse for din egen økonomi. 


dame-peker-briller

Ofte stilte spørsmål om gjeldsregisteret

I gjeldsregisteret står blant annet: 

  • Navnet på selskapet du har lånt av
  • Hvor mye du skylder i dag
  • Hvor stor kredittgrensen din er
  • Hva renten på lånet ditt er

Du som har forbrukslån vil også se hvor mye du opprinnelig lånte, hvor lenge du har igjen å betale på lånet og hvor mye du skal betale hver måned.

Alle disse opplysningene hentes inn fra rundt 200 banker og finansforetak som kan gi usikrede lån. Informasjonen blir løpende oppdatert.

Bankene trenger registeret for å forhindre at du låner mer enn du har råd til.

Norske husholdninger ligger i verdenstoppen i privat gjeld. Gjeldsregisteret skal være med på å hindre at folks gjeldsgrad fortsetter å stige.

Du får oversikt over alle kreditter du har, enten de er i bruk eller ikke. Når banken vurderer økonomien din, er det størrelsen på kredittgrensen på kredittkortet ditt som teller – ikke hvor mye du faktisk har brukt.

Med kredittgrensen mener vi beløpet du har mulighet til å bruke på kredittkortet ditt. Kredittgrensen er viktig å ha oversikt over, både for bankene og for deg. Hvis du skulle havne i en vanskelig økonomisk situasjon vil vi ikke risikere at du bruker all kreditt du har og gjør situasjonen verre. 

Hvis økonomien din ikke tåler at du bruker alle kredittgrensene du har, er det ingen som har lov til å låne deg mer penger. Merk at du også skal tåle en renteøkning på 3 prosent på alle dine lån, i tillegg til boliglånet.

Gjeldsregisteret påvirker ikke eksisterende lån, men er med i vurderingen neste gang du skal søke om lån eller utvide lånet du har. 

Vi i SpareBank 1 bruker informasjon fra Norsk Gjeldsinformasjon AS, som drives av Finans Norge.

Stortinget vedtok loven som gjorde at vi fikk et gjeldsregister i Norge – den såkalte Gjeldsregisterloven. 

3 tips til en ryddigere økonomi

Se forbruksgjelden din i mobilbanken

Er du en av dem som har kredittkort du sjelden bruker og kundekontoer hos flere butikker? Føler du ikke at du har helt oversikt over hvor mye du har i kreditt og gjeld?

Nå kan du se alle forbrukslån og kredittkort i mobilbanken og nettbanken. Du finner dette under Mine lån. Der kan du også sjekke om det lønner seg å refinansiere noen av lånene eller kredittkortene dine. Da kan du får mer å rutte med. Smart, ikke sant?