Healthy EATS

– Jeg vil bidra til en bedre folkehelse!

Grundere Healthy Eats

GRÜNDER: VILDE REGINE TELLNES

SELSKAP: HEALTHY EATS

IDÉ: SUNN FASTFOOD TIL FOLKET

Det hele startet den våren hun jobbet med datasikkerhet i Silicon Valley. Samfunnsøkonomen Vilde Regine Tellnes befant seg midti finansdistriktet der nye ideer blir til innovative selskaper og en viktig del av amerikanernes hverdag. Hun ble inspirert av helt nye løsninger, som ubetjente Amazon Go hvor handelen ble registrert via mobilen, eller kafeer med roboter som mikset kaffe.

– Privat er jeg veldig opptatt av mat og helse og hadde lyst til å overføre dette til andre, sier Tellnes, gründeren som dro fra jobb i Silicon Valley til start-up-kurs i Bergen.

– Sammen med min gode venn og medgründer Arve Førland Eide ble jeg med i SpareBank 1 SR-Bank sitt program Gründerhub (nå GründerAcademy). Vi lærte enormt mye om å starte eget selskap. For eksempel lærte vi at vi måtte teste markedet. 

Fra idé til selskap

– Vi begynte med å intervjue folkom hvilke frustrasjoner de opplever i hverdagen. Alle de vi spurte svarte at det er vanskelig å spise sunt i en travel hverdag! Vi skjønte jo at vi var inne på noe. Har du kun pizza i nærheten, så spiser du det. Konseptet vårt går ut på å tilby et sunt alternativ til hurtigmaten. 70 prosent av alle voksne, og ett av fire barn, er overvektige. Vi kan faktisk bidra til en endring.

Konseptet tok form

I 2020 åpnet selskapet sin førsteFood wall, som rett og slett er en kjøleskapsvegg fylt med deilige, ferske, friske salater i skåler, såkalte bowls. Hun fikk tak i det hun selv kaller verdens beste kokk, og brukte god tid på å utvikle menyene. Salaten koster 99 kroner og passer til både lunsj og middag.

– Det første stuntet vi gjorde var å leie en shipping-container. Jeg kjøpte et kjøleskap på FINN, hang opp plakater, satte opp en høyttaler og stilte megmidt på fisketorget i Bergen. Jeg skrapte sammen det siste jeg hadde og sponset noen annonser på Facebook. Første dagen var maten utsolgt. Etter 10 dager hadde vi solgt bowls for 40 000 kr. Da skjønte vi at dette er det marked for!

– Markedsføring er viktig. Det må man bare bruke penger på, ellers får jo ingen høre om det gode konseptet ditt! Vi tenkte stort, leide en fantastisk flink fotograf og blåste halve budsjettet på en dag. Haha. Det ble gode bilder, men jeg hadde nok ikke gjort det igjen.

Hver morgen klokken 07 begynner kokkene å lage salatene på kjøkkeneti Bergen. Klokken 09 er de ferdige, og salatbowls kjøres ut til 6 utsalgssteder. I et kjøleskap i veggen står salatene delikat plassert i hyllene. Det eneste kundene trenger å gjøre er å skanne QR-koden, vippse betalingen og luken går opp.

– Vi får beskjed når hyllene blir tomme og fyller på utover dagen. Vi samarbeider med distributører som henter og kjører alt ut. Dermed unngår vi store utgifter i personalkost og lokasjon.

Nær helsehus

Støtte fra Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og fast jobb ved siden av gründerdrømmen gjorde prosjektet mulig. For Vilde handler det om å bedre folkehelsen og bidra til å kutte utslipp i matvareindustrien.

– Jeg brenner for sunn mat og prøverå gjøre det så tilgjengelig som mulig. Vi ønsker å være strategisk plassert nær helsehusene. På sykehuset forteller de oss at både pasienter og pårørende mangler sunne varianter. I stedet hoper det seg opp med tomme pizzakartonger. 


Vildes beste oppstartstips: 

  • Finn et samfunnsproblem som det er verd å løse
  • Se til andre land og la deg inspirere
  • Jobb ved siden av for å sikre inntekten din
  • Gjør mye selv. Du får til mer enn du tror'
  • Ikke gi opp, uansett hvor tøft det føles
  • Ha tro på egen kompetanse 
  • Tenk gjennom hva du skal bruke tiden din på
  • Søk om støtte der du kan. Det finnes mange gode støtteordninger 

5 om Healthy EATS

 Kjøleskapsvegg med salater

Åpnet november 2020

Solgte 1500 salatbowls første måned

6 utsalgssteder

Mål innen 2025: 100 utsalgs- steder med sunn
fastfood.    


{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }