Skal du søke om boliglån for aller første gang? Da er det lurt å ta en prat med rådgiveren her i banken. Lønn og egenkapital er de aller viktigste kriteriene for å få boliglån, men rådgiver Anette Hiim Solberg i SpareBank 1 SR-Bank ser på totaløkonomien og lager en plan sammen med deg for å finne din vei til det første boligkjøpet.
Har du fast inntekt?
Er inntekten større enn utgiftene?
Hvor mye har du spart, for eksempel i BSU eller andre spareformer?
Har du andre lån, som billån, forbrukslån eller studielån?
Skal du kjøpe bolig alene eller sammen med andre?
Har du barn?
Har du bil?
Har du kausjonist som kan hjelpe?
Dette er noen av temaene rådgiveren din snakker med deg om. Når dere har sett på totaløkonomien får du også vite hvor mye penger du kan låne og hva du kan klare å betale i utgifter per måned. Er du ikke helt klar økonomisk for å få boliglån enda får du en plan til hvordan du kan komme deg dit.
Hva må til for å få boliglån?
Din egen rådgiver
– Hos oss får alle førstegangskjøpere sin egen rådgiver. Da går vi gjennom spareplan, budsjett, lånesøknader og andre utfordringer som kan være vanskelig for førstegangskjøperne. Hvis alt er i orden, får de et tilbud på hvor mye de kan låne. Det kalles et finansieringsbevis, og viser hvor mye de kan låne og hvor høyt de kan gå i en budrunde, forteller Anette Hiim Solberg, bankrådgiver i SpareBank 1 SR-Bank.
På denne siden har banken samlet nyttig informasjon om boligkjøp for deg som kjøper bolig for første gang. Dette kan du gå gjennom i fred og ro hjemme eller sammen med rådgiveren i banken. I tillegg til råd, hjelp og veiledning om økonomi, egenkapital, sparekalkulator, lånekalkulator, samboerkontrakt og mye mer, får du også gode fordeler. Blant annet tilbyr SpareBank 1 SR-Bank ekstra lav rente på det første boliglånet og halv pris på digital samboerkontrakt.
Finansieringsbevis og lånebeløp
For å få boliglån må 15 prosent av kjøpesummen være egenkapital. Selv om lønn og egenkapital er det viktigste, spiller også andre faktorer inn når banken avgjør hvor mye lån du kan få til å kjøpe bolig. Det handler om å se på totaløkonomien og livssituasjonen.
– Du må selvsagt kunne klare å betale lånet ditt, men du skal også ha råd til mat og klær, og kunne tåle at renta stiger litt. Sammen snakker vi litt om de månedlige utgiftene. Du må jo ha råd til å gjøre litt kjekke ting, selv om du kanskje kan gjøre noen endringer i budsjettet. Er du klar til å kjøpe bolig får du et finansieringsbevis som bekrefter hvor mye du kan kjøpe for. Beviset varer i tre måneder og kan fornyes når det går ut. Dersom du ikke får boliglån etter første møte med oss, så ta det helt rolig. Sammen setter vi opp en spareplan. Vi ser også på andre muligheter for å oppnå boligdrømmen, som kausjonist eller å kjøpe bolig sammen med noen andre.
For noen kan det være skummelt å møte opp i banken. Kanskje føler du at du må ha alt på stell før du snakker med banken din om lån? Det trenger du ikke, faktisk er det en fordel å prate sammen tidlig. SpareBank 1 SR-Bank tilbyr også unge å søke boliglån på nettet. Imidlertid anbefaler Hiim Solberg et møte for å kunne gi personlig og mer tilpasset rådgiving.
– Jeg vil gjerne ta en prat uansett hvor de er i låneprosessen. Da kan vi sammen finne de beste løsningene for å oppfylle drømmen om egen bolig.
SPARETIPS TIL FØRSTEGANGSKJØPERE:
- Legg en plan med rådgiveren din
- Kutt ned forbruket og legg kafépengene i egenkapital-potten
- Bytt ut kjøpelunsjen med matpakke
- Dropp impulshandling
- Prøv skippertakssparing og spar alt du klarer på ett år
- BSU: Hvis du ikke har spart til bolig tidligere, opprett en BSU-konto med bankens beste rente og få 20 prosent av sparingen tilbake på skatten!