Å spare til pensjon er å sette av lønn til deg selv i fremtiden, så sørg for at du har nok å rutte med.
Som selvstendig næringsdrivende kan du velge mellom mange sparealternativer. Vi hjelper deg med å finne sparemåten som passer for deg.
Jeg tjener over 750.000
Hvis du har en lønn på rundt 750.000 kroner (7G i 2022), er det lurt å spare gjennom bedriften din. Et godt valg her kan være innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende.
Innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende
Dette sparealternativet har flere fordeler:
- Du kan spare opp til 7 prosent av lønnen din mellom 0 og 12 G.
- Du får skattefordel for innskudd og kostnader knyttet til sparingen.
- Skulle du bli ufør, har innskuddspensjon en obligatorisk forsikring som dekker sparingen etter 12 måneder.
- Du kan kjøpe forsikringer som dekker uførepensjon, ektefelle- eller samboerpensjon og barnepensjon.
- Du kan samle pensjon fra tidligere arbeidsgivere på ett sted.
Selv om denne pensjonssparingen passer for lønnsnivået ditt, kan det være lurt å spare litt ekstra i en privat pensjonsavtale. Det kan du gjøre i både individuell pensjonssparing (IPS) og en pensjonssparekonto.
Jeg tjener under 650.000 og vil spare litt
Hvis du har en lønn på rundt 650.000 kroner (6G i 2022), og du i tillegg regner med å spare under 15.000 kroner i året, kan det være lurt å spare privat i individuell pensjonssparing (IPS).
Individuell pensjonssparing (IPS)
Dette sparealternativet har flere fordeler:
- Du får en skattefordel som er lik alminnelig inntekt i form av utsatt skatt på 22 prosent (2022) av det du sparer. I 2022 var denne fordelen opp til 3300 kroner.
- Du kan spare opp til 15.000 kroner hvert år.
- Du kan ta ut pensjonen din fra du er 62 år.
- Du betaler ikke formueskatt på pensjonssparingen og det er ingen skatt på avkastningen mens du sparer.
Når du får utbetalinger, skatter du som alminnelig inntekt på 22 prosent (2022).
Du kan i tillegg spare på en pensjonssparekonto, hvis du vil spare mer enn 15.000 kroner i året.
Jeg tjener under 650.000 og vil spare mye
Hvis du har en lønn på rundt 650.000 kroner (6G i 2022), og du i tillegg ønsker å spare mer enn 15.000 kroner i året, kan det være lurt å spare privat gjennom en pensjonssparekonto.
Pensjonssparekonto
Dette sparealternativet har flere fordeler:
- Du kan spare så mye og så ofte du vil.
- Pengene er ikke bundet, og du kan ta ut hele eller deler av sparebeløpet når du vil.
- Du kan selv velge hvordan du vil fordele sparingen mellom aksje- og rentefond, og om du vil være forsiktig eller offensiv når du sparer.
Når du tar ut penger fra pensjonssparekontoen din, må du betale skatt for avkastningen på rentene med 22 prosent og avkastningen på aksjer med 35,20 prosent (2022).
Aksjeandelen på pensjonssparekontoen får likevel et årlig fradrag (skjermingsfradrag), som betyr at deler av avkastningen du tar ut blir skattefritt.
Synes du det er vanskelig å velge pensjonssparing?
Snakk med oss! Vi hjelper deg med å finne sparemåten som passer din økonomi best og svarer på hvor det er smartest å legge pengene dine.
Hva lurer andre på?
Ja, det er mulig for selvstendig næringsdrivende å spare til pensjon, men det er ikke lovpålagt. Du kan spare fra 2 til 7 prosent av brutto personinntekt mellom 0 og 12 G. Du kan få skattefradrag for inntil 50 prosent av det du betaler.
Du kan også knytte til uførepensjon, ektefellepensjon eller samboerpensjon og barnepensjon.
Hvis du som selvstendig næringsdrivende har en innskuddspensjonsavtale hos oss, kan du også få tilleggssparing med lavere forvaltningsgebyr i IPS og pensjonssparekonto hos oss.
Hvor mye du kommer til å få i pensjon er påvirket av mange forhold gjennom livet. Valg av arbeidsgiver, antall jobbskifter, lønn, pensjonsalder, antall barn, år i deltid og permisjoner påvirker hvor mye pensjonspenger du har den dagen du går av med pensjon. Snart pensjonist? Se våre råd til deg her.