Tips og råd
Spare i fond til barn
Når du sparer til barn og unge, skal du som regel spare over lang tid. Da kan det være lurt å spare i fond.
Når du sparer til barn og unge, skal du som regel spare over lang tid. Da kan det være lurt å spare i fond.
Du kan velge å spare i ditt eller barnets navn. Her finner du litt om hvordan du går frem.
Ønsker du å spare i fond til barnet ditt, i ditt eget navn, kan du som foreldre/verge
Spar i barnets navn
Ønsker du å spare i fond i barnets navn kan du som foreldre/verge
Hovedregelen er at begge foreldre/verger må signere på kunde- og kontoavtalen. Er du verge alene må dette dokumenteres.
Fond i gave?
Fond er en smart gave å gi til de som har fremtiden foran seg. Fond i gave passer til mange anledninger, og kan over tid hjelpe barnet med å realisere små og store drømmer.
Hyggelig å få – enkelt å gi.
Hva må du tenke på når du skal spare i fond til barn?
Før du starter sparingen, må du bestemme deg for om du skal spare i ditt eget navn eller i barnets navn.
Ulemper
Ulemper
Du kan velge mellom en rekke ulike fond. Hvilke fond du burde velge avhenger av to ting:
Sparing i fond vil normalt gi langt bedre avkastning enn tradisjonell banksparing. I tillegg reduseres risikoen ved fondssparing over lang tid.
I sparekalkulatoren kan du få en oversikt over hvor mye sparepengene kan vokse ved å ta ulik grad av risiko.
For å følge med på barnets fondssparing må du bestille innsyn til barnets sparing. Det gjør du ved å sende oss en melding innlogget fra mobil- eller nettbanken. Kravet for å få innsyn er at du selv har fond, porteføljekonto eller aksjesparekonto hos oss.
Foreldre/verger får ikke mulighet til å kjøpe, bytte eller selge barns fond i sin nettbank eller mobilbank, kun innsyn.
En aksjesparekonto er en konto for deg som vil spare i aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis.
En aksjesparekonto består i praksis av tre deler:
Med en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis skattefritt. Det betyr at du kan investere disse pengene på nytt uten å måtte betale skatt. Du betaler først skatt når gevinsten tas ut av kontoen.
Ja, det kan du.
En aksjesparekonto kan kun gis i gave i sin helhet. Dersom du ønsker å dele aksjesparekontoen på flere barn, eller kun ønsker å skille ut deler av kontoen, må du først opprette ny(e) aksjesparekonto(er) i ditt eget navn, før du kan flytte kontoen. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å overføre aksjesparekontoen (gaven) korrekt.
Se også:
Kan aksjesparekonto arves?
Les mer om hvordan du kan dele opp aksjesparekontoen.
Du kan velge mellom aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond.
Aksjefond: Et aksjefond består av eierandeler i flere børsnoterte selskaper. Dette betyr at du ved å spare i et aksjefond indirekte eier aksjer i de ulike selskapene som fondet har investert i. Du tjener penger hvis den samlede verdien av selskapene i fondet stiger. Aksjefond passer for deg som ønsker høy avkastning, skal spare i 10 år eller mer, og tåler at sparepengene svinger i verdi.
Aksjefond kan være indeksfond eller aktivt forvaltede fond. Her kan du lese mer om forskjellen på aktivt forvaltet fond og fond som følger en index.
Rentefond: Ved å spare i rentefond låner du i praksis bort pengene dine til flere selskaper. Du tjener penger på renten som selskapene betaler på lånet. I et rentefond tjener man ikke like mye som i et aksjefond, men det er en mer forutsigbar spareform fordi risikioen er lav.
Kombinasjonsfond: Et kombinasjonsfond består av både aksjefond og rentefond. Fondet passer for deg som ønsker å tilpasse hvor stor risiko du ønsker å ta. Jo høyere aksjeandel kombinasjonsfondet har, jo høyere er forventet verdistigning på sparepengene. Kombinasjonsfond som har mer enn 80 prosent aksjeandel kan du kjøpe innenfor aksjesparekonto, hvis ikke kjøpes det i den ordinære fondsløsningen.
Se også:
Hva er fond?
Hva er indeksfond?
Oversikt over alle fond vi tilbyr
Hva er forskjellen på fond og aksjer?
Ja, aksjesparekontoen kan overføres som arv eller gave med skattemessig kontinuitet, det vil si uten at mottaker kommer i skatteposisjon.
Se også:
Kan jeg gi deler av min aksjesparekonto til mine barn?
Les mer om hvordan du kan dele opp aksjesparekontoen.
Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no
Du må være kunde hos oss.
Sparer du i fond til deg selv, anbefaler vi at du holder egen sparing adskilt fra gavesparingen.
Skal du gi gaven i rent aksjefond (min. 80 % aksjeandel) anbefaler vi at du oppretter en ny Aksjesparekonto og gir denne navnet som skal motta gaven etter hvert. Dette gjør overføringen til mottaker enklere når gaven skal fullbyrdiges.
NB! Husk å velge rett konto når du kjøper fond.
Skal du gi kombinasjonsfond med aksjeandel under 80 % så kan vi opprette en egen portefølje med mottakers navn. For å kunne
gjøre det må du sende oss en melding om dette i nett – mobilbanken. Når den er på plass kan du kjøpe fondet du ønsker å gi i gave.
NB! Husk å velge rett portefølje når du kjøper.
Fordeler
Barnets penger inngår ikke i boet hvis foreldrene skilles eller dør. Barnets penger vil etter fylte 17 år ikke inngå i foreldrenes skattepliktige inntekt og formue.
Ulemper
Når barnets formue er større enn 2G kan Fylkesmannen overta forvaltningen av pengene. Dette kan unngås ved å skrive et gavebrev eller testament hvor man skriver at barna i samråd med foreldrene skal råde over pengene. Send en kopi til Fylkesmannen.
Husk
Hvis midlene står i barnets navn og nettoformuen overstiger 454.075 kroner (2022, summen justeres årlig) vil Statens lånekasse redusere stipendandelen i utdanningsstøtten.
Når barnet fyller 18 år får det full disposisjonsrett over pengene, og du kan dermed ikke bestemme hva pengene skal brukes til.