serielån ikon

Serielån

Med et serielån betaler du mindre for hver måned du nedbetaler lånet. Renteandelen synker i takt med restgjelden, mens avdragsdelen er den samme.

Serielån

Hva er serielån?

Et serielån er et lån hvor terminbeløpet varierer. Selve avdragene er de samme, mens rentebeløpet er variabelt. I starten av nedbetalingsperioden vil terminbeløpet være større, ettersom rentedelen tar en stor del av terminbeløpet. Etterhvert som lånet betales ned vil terminbeløpene bli lavere og lavere, ettersom man betaler mindre renter. Selve avdragene på lånebeløpet holder seg konstante igjennom hele avdragsperioden. 

Hvem passer serielån for?

Med et serielån betaler du ned lånet med høyere terminbeløp i starten, og du vil få romsligere økonomi etterhvert som lånet betales ned.

Serielån er mindre vanlig enn annuitetslån, hvor terminbeløpene er konstante igjennom hele avdragsperioden. Dersom du har råd til å opprettholde de store innbetalingene i starten av et serielån, gjennom hele låneperioden, kan det lønne det seg å heller velge et annuitetslån med kortere løpetid.

Et serielån kan derfor passe for deg som låner langt mindre enn det din låneevne tillater, ettersom de totale rentekostnadene er lavere enn ved et annuitetslån. Det kan også passe for deg som har fremtidsplaner som vil endre stabiliteten i egen økonomi, som f.eks. gå av med pensjon innen lånet er nedbetalt.

Husk at hvis du velger flytende rente, så bør du ta høyde for eventuell renteøkning, da dette påvirker månedskostnadene mer enn ved et annuitetslån.


Hva lurer andre på?


Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no