Hva er IPS? Og er det noe for meg?

IPS er et spareprodukt som belønner deg for å spare til pensjon. Her er det du trenger å vite om IPS - pensjonssparing med skattefordel, og om det passer for deg!

IPS er et insentiv fra staten som skal hjelpe nordmenn med å sette av penger til pensjonstiden. Du bestemmer selv om du vil spare lite eller mye, men du kan spare inntil 15.000 kroner i året. Uavhengig hvor mye du velger å spare får du en skattefordel på 22 % av sparebeløpet. Skattefordeler er utsatt skatt -  for det er først når du begynner å ta ut pengene du skatter. Du skatter som ved alminnelig inntekt, som i 2022 er 22 %. 

– Dette er en svært god spareordning for pensjon. Det er mange år siden det var så gunstig å spare til pensjon med skattefordel, sier Wenche Seljeseth, leder av Pensjon i SpareBank 1.

Forbeholdt pensjonstiden

Du skatter ikke av avkastningen mens du sparer og trenger heller ikke betale formueskatt for oppspart beløp, men siden sparepengene er forbeholdt pensjonstiden, binder du sparepengene dine frem til du fyller 62 år.

– Er du en som synes det er vanskelig å spare langsiktig, og som tar litt fra sparekontoen både nå og da, er IPS en gunstig og forutsigbar sparemåte som sikrer at pengene går til det formålet de skal, sier Seljeseth og tilføyer:

– Men i og med at pengene er bundet til du er 62 år, er det viktig at du tenker over hvilket beløp du ønsker å spare.

Spar penger på å spare

Belønningen fra staten kan sees på som et slags «lån» som må tilbakebetales når du tar ut pensjonen, men som du har fått avkastning av i alle årene du har spart. På denne måten sparer du penger på å spare.

En annen stor fordel med IPS er at når du begynner å ta ut pengene, beskattes de kun som alminnelig inntekt, som i 2022 er 22 %, og ikke som en pensjonsinntekt.

Hvem kan opprette IPS?

Pensjonsreformen som kom i 2011 gjør at pensjonen fra folketrygden blir mindre. Dette vil ramme samtlige av oss, og for å opprettholde den levestandarden vi er blitt vant med, må vi sette av penger til pensjon selv også.

Alle mellom 18 og 75 år, som er skattepliktige i Norge kan opprette en IPS-konto. Seljeseth mener dette er en gavepakke for alle som ønsker å spare til pensjon og som synes det er greit å binde pengene til pensjonstiden.

Samtidig finnes det flere måter å spare til pensjon på, ofte varierer hva som er den beste spareformen med hvilken livssituasjon du er i. Ønsker du for eksempel ikke å binde pengene dine, som du gjør med IPS, finnes det andre pensjonsordninger du kan spare i.

Dette er IPS

  • Uavhengig av hvor mye du velger å spare får du en skattefordel på 22 % av sparebeløpet, i form av utsatt skatt. Det er først når du begynner å ta ut pengene du begynner å skatte.
  • Du kan spare opptil 15.000 kroner i året.
  • Du må ikke betale formueskatt på det du sparer.
  • Pengene er forbehold pensjon. De kan derfor tas ut tidligst ved fylte 62 år.
  • Beskattes som alminnelig inntekt ved uttak (22 % i 2022), og ikke som pensjonsinntekt.
  • Utbetalingen må skje over minimum 10 år, og minst til fylte 80 år. Det vil si at om du starter å ta ut pengene når du er 62 år, vil minimum utbetalingstid derfor bli 18 år.

Hvor i livet er du?

Din pensjon er pengene du skal leve av i fremtiden. Å spare smart kan gi deg en bedre hverdag som pensjonist. Velg den livsfasen du er i, så hjelper vi deg i gang.

Ung
For deg mellom 18 - 34 år
Voksen
For deg mellom 34 - 50 år
Godt voksen
For deg mellom 50 - 62 år
Snart pensjonist
For deg som er over 62 år