Rammeverk for bærekraftig finansiering

Dette rammeverket er ment for å bidra til omstillingsmålene om finansiering og tilrettelegging av bærekraftige aktiviteter hos bedrifter og personkunder.

placeholder image

1.    Innledning


1.1 SpareBank 1 Østfold Akershus profil og bærekraftstrategi

SpareBank 1 Østfold Akershus er en norsk bank med virksomhet i Norge.

Bærekraft er en sentral del av vår konsernstrategi, og vi ønsker å bidra til en bærekraftig utvikling i regionen og i vårt lokalsamfunn.

Samtidig er det viktig å ha et globalt perspektiv. Vi lever i en verden med stadig mer komplekse utfordringer og en økende bevissthet om vårt felles ansvar. Vi skal styrke vår påvirkning og redusere våre negative påvirkninger på mennesker, miljø og samfunn. Som bank vet vi at vi har stor påvirkning på pengestrømmene og de midlene vi forvalter.

Dette betyr at bærekraft vil være en integrert del av alt vi gjør; hvordan vi skaper verdifulle kundeopplevelser, hvordan vi leverer resultater; hvordan vi driver vår virksomhet, og hvordan vi samarbeider med andre og bidrar til samfunnet vi er en del av.


1.1.1       Våre globale initiativer

FNs 17 bærekraftsmål legger grunnlaget for arbeidet med bærekraft i konsernet og vårt bidrag til det grønne skiftet. Konsernet støtter Paris-avtalen og anser dette rammeverket å være et viktig grunnlag for å styrke vårt bidrag til å nå klimaforpliktelsene.  

I tillegg baserer vi dette rammeverket og vår tilnærming til bærekraft på følgende prinsipper og retningslinjer: 


1.1.2    Våre målsettinger

SpareBank 1 Østfold Akershus har flere ulike målsetninger knyttet til de vesentlige temaene banken har identifisert i sitt arbeid. De vesentlige temaene for banken er:

 

Klimaendringer
Egne ansatte
Berørte samfunn
Konsumenter og sluttbruker
Forretningsadferd

Dette rammeverket vil bidra til å nå konsernets omstillingsmål og øvrige mål knyttet til bankens arbeid med bærekraft.

SpareBank 1 Østfold Akershus skal bidra til at kundene kan ta klimavennlige valg. Det er svært sannsynlig at rammeverket vil bidra til å nå målet om utslippsreduksjon, ettersom andelen til bærekraftig finansiering vil øke.


1.2    ESG som en del av kredittprosessen

Alle kunder av SpareBank 1 Østfold Akershus må overholde relevante lover og forskrifter, samt bankens retningslinjer for bærekraft.

I tillegg har SpareBank 1 Alliansen utviklet en ESG risikovurderingsmodell som brukes til å score bedriftskundene. Enhver kunde eller potensiell kunde som vurderes for bærekraftig finansiering under dette rammeverket må kunden tilfredsstille minimumskriteriene for ESG-score. Kravene kan variere mellom produktene grunnet iboende bransje- og kunderisiko.

Prosessen for å kvalifisere lån under dette rammeverket avhenger av bransje, størrelsen på lånet og potensielt andre faktorer. Alle lån i bedriftsmarkedet behandles i henhold til ordinær fullmaktsstruktur.

Kvalifisering for berettiget bærekraftig finansiering:



1.3    Regulatorisk rammeverk: EU-taksonomi

EU-taksonomien (taksonomien) er et rammeverk for å klassifisere bærekraftig økonomisk aktivitet og fungerer som et verktøy som gjør det mulig for kapitalmarkedsaktører å identifisere og gjennomføre investeringsmuligheter som bidrar til de miljøpolitiske målene EU har satt, som igjen er basert på målene i Parisavtalen. Taksonomien fastsetter tekniske screeningkriterier for økonomiske aktiviteter som kan bidra vesentlig til minst ett av seks miljømål. Videre fastsetter den kriterier for å ikke påføre betydelig skade på de andre miljø­målene.

Dette rammeverket er harmonisert med kriteriene i taksonomien i den grad det anses som relevant på dette tidspunktet. Noen bransjer som er inkludert i dette rammeverket er ennå ikke dekket av taksonomien, for eksempel akvakultur og fiskeri. For eiendom har norske nasjonale standarder som svarer til kriteriene i taksonomien ennå ikke blitt ferdig utviklet. For disse bransjene bruker vi gjeldende markedspraksis som beskrevet i delen om grønne lån til spesifikke formål.

SpareBank 1 Østfold Akershus anser taksonomien for å være den viktigste rettesnoren for dette rammeverket, og vi følger nøye med på utviklingen av taksonomien.


1.4    Produktomfang og evalueringsprosess

Dette rammeverket gjelder for kreditter og lån der bruken av lånet enten overholder de miljømålene som er oppført under kapittel 2.2.

SpareBank 1 Østfold Akershus vil fortløpende overvåke utviklingen og oppdatere rammeverket etter behov.

2.    Rammeverk for bærekraftig finansiering


2.1    Oversikt

For å nå våre overordnede bærekraftsforpliktelser om å være en proaktiv alliert i omstillingen og bidra til bærekraftsmålene, må vi sikre at kundene våre har tilgang til finansielle produkter som fremmer bærekraft. Målet med dette rammeverket for bærekraftig finansiering er å veilede rådgivere i SpareBank 1 Østfold Akershus i å identifisere og utvikle grønne og bærekraftige lån og produkter med henvisning til:

  • Grønne lån til spesifikke formål

Spesifikke tilbud til kunder kan referere til dette rammeverket.

Se også følgende tabell som viser hvordan bærekraft kan knyttes til bankfinansiering:

  Grønn finansiering
Prinsipper for grønne lån Lånet er til spesifikke formål ved at det er direkte knyttet til grønne prosjekter eller eien­deler iht. rammeverket. Alternativt kan lånet gå til generelle sel­skaps­­formål når et selskap har minimum 90 % av om­setningen fra aktivi­teter iht. ramme­verket.
Definisjoner bærekraftig finansiering
  1. Grønt iht. taksono­mien [1]
  2. Grønt iht. andre regler enn taksonomien [2]
Bruk av midler Portefølje av grønne prosjekter og eiendeler som oppfyller kravene i kapittel 2.2.

Prosess for prosjektevaluering og utvelgelse

Banken iden­ti­fiserer låntakeres grønne aktiviteter basert på definerte godkjente aktiviteter og bekreftes av låntaker.
Rapportering I/A
Bekreftelse I/A


2.2    Grønne lån til spesifikke formål

Grønne lån til spesifikke formål er i tråd med Loan Market Association (LMA) Green Loans Principles (GLP) 2023-utgaven. GLP inneholder frivillige anbefalte retningslinjer, som skal brukes av markedsaktører på det enkelte lån eller transaksjon avhengig av sine underliggende egenskaper. GLP skal videre fremme integritet i utviklingen av det grønne lånemarkedet ved å klargjøre i hvilke tilfeller et lån kan klassifiseres som «grønt». GLP er ment for utstrakt bruk i markedet. Prinsippene utgjør et rammeverk der fleksibiliteten til låneproduktene kan opprettholdes, og de vil bli gjennomgått regelmessig i lys av utviklingen og veksten til det globale markedet for grønne lån. GLP er basert på fire komponenter:

  1. Bruk av lånemidler (lån til spesifikke formål)
  2. Prosess for prosjektevaluering og utvelgelse
  3. Styring av lånemidlene
  4. Rapportering

Videre er kvalifiseringskriteriene i tråd med de tekniske screeningkriteriene i EU-taksonomien i den grad kriterier er tilgjengelige for de aktuelle bransjene på en etter beste evne basis. EU-taksonomien er et EU klassifiseringssystem for å bestemme om en økonomisk aktivitet er miljømessig bærekraftig. EU-taksonomien er et verktøy for å hjelpe investorer til å forstå om en økonomisk aktivitet er miljømessig bærekraftig. Den er et felles språk mellom investorer, utstedere og beslutningstakere som kan bygge tillit til at investeringene oppfyller robuste miljøstandarder og er i tråd med politiske forpliktelser på høyt nivå, som Parisavtalen.

Byggjobbare ute på arbete

 

I tilfelle taksonomien ikke har klare kriterier for en spesifikk kategori, henviser dette rammeverket til rådende markedspraksis.

Nedenfor finnes en oversikt over grønne kategorier og aktiviteter som kan kvalifisere. Dette kapittelet (grønne lån til spesifikke formål) dekker SpareBank 1 Østfold Akershus sin finansiering av investeringer i prosjekter og eiendeler som er oppført som kvalifiserte nedenfor. Under dette rammeverket kan lån være for individuelle prosjekter/eiendeler eller på selskapsnivå. 


2.2.1    Grønne boligbygg

Underkategori Kvalifiserte aktiviteter
Boliger [6]
(eksisterende og nybygg)
Kriterier for Grønt lån til boligbygg
  • Nye bygninger bygget etter 1. januar 2021 som følger gjeldende TEK og er 20 % mer energieffektive enn gjeldende krav (må dokumenteres av profesjonell part)
  • Eksisterende bygninger Bygget mellom 2019-2021 (TEK17) - energiklasse A Bygget mellom 2012-2018 (TEK10) - energiklasse A eller B


2.2.2    Grønne næringsbygg

Underkategori Kvalifiserte aktiviteter Eksklusjoner Aktiviteter iht. EU-taksonomien [5]
Næringseiendom
(eksisterende og nybygg)

Næringsbygg med byggeår 2021 eller nyere [7]

  • Næringsbygg med energimerke A eller som ellers oppfyller NZEB-10-kravet
  • Næringsbygg større enn 5.000 kvm må også ha gjennomført en analyse av livssyklus globalt oppvarmingspotensial, og ved ferdigstillelse må bygningen gjennomgå testing for lufttetthet og termisk kontroll

Næringsbygg med byggeår før 2021: Energimerke A eller tilhører topp 15 % av næringsbygg med lavest karbonutslipp i Norge [8]

  • Næringsbygg med enten energimerke A-B eller bygningskoder TEK10-17 er innenfor
  • Næringsbygg som ellers tilhører topp 15 % av næringsbygg med lavest karbonutslipp i Norge

Nye eller eksisterende næringsbygg som har mottatt, eller er designet og ment for å motta, minst en av følgende sertifiseringer

  • LEED "Gold"
  • BREEAM eller BREEAM-NOR "Very Good", eller tilsvarende eller høyere nivå av sertifisering
  • Svanemerket
  • Tilsvarende sertifiseringsordning og -nivå

Næringsbyggene må oppfylle de ovennevnte kriteriene og i tillegg ha, eller være designet og ment for å få, energimerke A eller B [10]

Næringsbygg designet for utvinning, lagring, transport, produksjon av fossile drivstoff eller krypto­valuta­utvinning er ikke kvalifisert

7.1. Oppføring av nye bygninger.

7.7. Kjøp og eierskap av bygninger.

Næringsbygg
(renovering)

Renoveringslån for næringsbygg i Norge med en forbedret energieffektivitet på 30 %

Næringsbygget må oppfylle eller være designet og ment for å oppfylle ett av følgende kriterier:

  • Renoverte norske næringsbygg med minst 30 % reduksjon i energibruk, kwt/kvm levert energi [9]
  • Renoveringsprosjekt som bidrar til at næringsbygget blir minst 70 % selvforsynt med fornybar energi. Dette inkluderer også plussbygg
  7.2. Renovering av eksisterende bygninger.


2.2.3    Fornybar energi

Underkategori Kvalifiserte aktiviteter
  Utvikling, handel, kjøp, installasjon, drift og vedlikehold av produksjonsanlegg for fornybar energi, produksjon og overføring av energi fra slike fornybare kilder og framstilling av tilknyttet teknologi og utstyr:

Vindkraft

  • Vindenergiprosjekter: Land- og havbaserte vindkraftprosjekter
Solenergi
  • Solenergiprosjekter: Fotovoltaisk, konsentrert solkraftenergi og solvarmeanlegg

Aktiviteter iht. EU-taksonomien [5]

 

4.1. Produksjon av elektrisitet ved bruk av sol­celleteknologi

4.2. Produksjon av elektrisitet ved bruk av konsentrert solkraft (CSP)-teknologi

4.3. Produksjon av elektrisitet fra vindkraft


2.2.4    Grønn transport

Underkategori Kvalifiserte aktiviteter
  Produksjon, etablering, anskaffelse, utvidelse, oppgraderinger, vedlikehold og drift av lavutslippskjøretøy og -fartøy og tilhørende infrastrukturer. [12]

Kjøretøy

Fullelektriske, hydrogen- eller på annen måte nullutslipp passasjer- og godstransport

Eksklusjoner


Alle landbaserte kjøretøyer som er dedikert til transport av fossile drivstoff vil ikke være kvalifisert.

Aktiviteter iht. EU-taksonomien [5]


6.3. By- og forstadstransport, veitransport av passasjerer

6.6. Godstransporttjenester på vei

6.5. Transport med motorsykler, personbiler og lette varebiler

 


2.2.5    Landbruk

Underkategori Kvalifiserte aktiviteter Eksklusjoner
Landbruk

Jordbruksteknologi/-prosjekter

  • Prosjekter for å redusere metan- eller andre klimagassutslipp fra husdyr
  • Landbruksprosjekter som forbedrer eller ikke utarmer eksisterende karbonreservoarer og/eller som er i overens­stemmelse med (norske) organiske standarder eller KSL-standarden. Eksempler kan omfatte mindre gjødselbruk, forvaltning av beiteområder, innsamling, bruk av landbruksavfall og gjenoppretting av utarmede landområder.
  • Produksjon av biodrivstoff fra avfallsprodukter
  • Landbruksteknikker og -prosjekter som betydelig reduserer miljøpåvirkningen på jord, lokal flora eller fauna. Eksempler kan være bevaringslandbruk, integrerte teknikker for skadedyrshåndtering
  • Investeringer i lavkarbon landbruksteknologi som forbedrer effektiviteten og reduserer miljøpåvirkningen. Eksempler kan være vertikalt landbruk, hydroponi og aeroponi
  • Produkter og/eller tjenester som betydelig forbedrer energieffektiviteten ved trekking, vanning og andre sider av landbruks- og husdyrdrift.

Ikke-sertifisert kommersielle jordbruks­aktivitet
 

Ingen konvertering av land­områder med høyt karboninnhold
 

Kjøp/forbedring av apparater og utstyr primært basert på fossile drivstoff for å unngå innlåsing av forbruk av fossile drivstoff. Aktiviteter som resulterer i bytte av drivstoff kvalifiserer
 

Genetisk modifiserte organismer og avlinger
 

Biodrivstoffproduksjon som konkurrerer med matproduksjon eller reduserer skogplanting, biologisk mangfold eller karbonlagre i jorden

Aktiviteter iht. EU-taksonomien


Ikke omfattet av EU-taksonomien


2.2.6    Energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp

Underkategori Kvalifiserte aktiviteter
Energieffektivitet for bygninger

Produksjon, installasjon, vedlikehold og reparasjon av energieffektivseringsutstyr som definert av EU-taksonomien, inkludert men ikke begrenset til følgende:

  • Ekstra isolasjon til eksisterende bygningsdeler, som for eksempel yttervegger (inkludert grønne vegger), tak (inkludert grønne tak), loft, kjellere og førsteetasjer (inkludert tiltak for å sikre lufttetthet)
  • Bytte av eksisterende vinduer med nye energieffektive vinduer;
  • Bytte av eksisterende utvendige dører med nye energieffektive dører;
  • Installasjon av og bytte til energieffektive lyskilder;
  • Installasjon, bytte, vedlikehold og reparasjon av oppvarmings-, ventilasjons- og klimaanlegg (HVAC) og varmtvannssystemer
     

Installasjon, vedlikehold og reparasjon av instrumenter og utstyr for måling, regulering og kontroll av energistatus til bygninger slik definert av EU-taksonomien, inkludert, men ikke begrenset til følgende:

  • Installasjon, vedlikehold og reparasjon av bygningsautomatisering- og kontrollsystemer, energistyringssystemer for bygninger (BEMS), kontrollsystemer for lys og energistyringssystemer (EMS);
  • Installasjon, vedlikehold og reparasjon av fasade- og takkonstruksjoner med solavskjermings- eller solkontrollfunksjon, inkludert de som støtter dyrking og vekst av vegetasjon
  • Anskaffelse, drift og vedlikehold av nullutslipps anleggsmaskiner
Andre energieffektiviseringsprodukter Produkter og tjenester innen fornybar energi eller energieffektivitet innen relevante områder slik beskrevet i dette kapittelet 2.2
Vann- og avløpsbehandling Teknologi, systemer og anlegg som resirkulerer eller øker effektiviteten av avløpsvannbehandling, inkludert utvikling, produksjon, installasjon og drift
Andre aktiviteter for reduksjon av klimagassutslipp
  • Oppgradering av eksisterende nærings-, bolig- eller industriell infrastruktur med kjøleutstyr som resulterer i betydelig reduserte klimagassutslipp
  • Støtte av prosesser knyttet til fangst og/eller lagring av klimagasser
  • Nye prosesser/systemer som betydelig reduserer klimagassutslipp i eksisterende forsyningskjeder
  • Teknologi med nær null karbonutslipp som erstatter fossildrivstoffteknologi
  • Systemer for overvåking av klimagassutslipp

Eksklusjoner



Aktiviteter iht. EU-taksonomien [5]

 

3.5 Produksjon av energi­effektivt utstyr for bygninger

7.3 Installasjon, vedlikehold og reparasjon av energieffektivt utstyr

7.5 Installasjon, vedlikehold og reparasjon av instrumenter og enheter for måling, regu­lering og kontroll av energi­presta­sjonen til byg­ninger

Enhver referanse til EU-taksonomien i de ovennevnte tabellene, henviser til taksonomiens tekniske screeningkriterier.

I tillegg til bransjene og kriteriene spesifisert i rammeverket, vil lån for andre aktiviteter som er i samsvar med de tekniske screeningkriteriene for betydelig bidrag iht. EU-taksonomien også kvalifisere som grønne lån.


Fotnoter

◀ Klikk tilbake i nettleseren for å komme dit du var.

[1]
Grønt iht. taksonomien er økonomiske aktiviteter som vesentlig bidrar til minst ett av de seks miljømålene i EU-taksonomien og som ikke gjør vesentlig skade på de øvrige miljømålene og som videre oppfyller de sosiale minstekravene for bedrifter, inkludert OECD retningslinjer for multinasjonale selskaper og FNs veiledende prinsipper for forretningsvirksomhet og menneskerettigheter.

[2]
Grønt iht. andre regler enn taksonomien er økonomiske aktiviteter som: 

  • Oppfyller kravene til grønn eller bærekraftslinket finansiering; og/eller
  • Er iht. beste markedspraksiskriterier/-prinsipper/-standarder/-reguleringer (prinsipper for grønn/ bærekraftslinket finansiering/taksonomien/CBI; og/eller
  • Bidrar vesentlig til minst ett av taksonomiens seks miljømål, men vilkår for å ikke gjøre vesentlig skade på øvrige miljømål eller sosiale minstekrav er ikke implementert (pga. f.eks. tekniske forhold ved kriteriene, dataforhold, beliggenhet av eiendeler etc.)

[3]
Låneprodukter som støtter, blant annet, miljømessige og sosiale forhold, eller en kombinasjon av disse, forutsatt at selskapet også har gode rutiner for eier- og selskapsstyring.  Denne definisjonen er hentet fra artikkel 8 (1) fra EU-regulering 2019/2088 knyttet til SFDR.

[4]
Overholdelse av dette kravet kan måles basert på inntekter, samlede utgifter og/eller andre indikatorer som bestemt av SpareBank 1 Østfold Akershus, og må dokumenteres og bekreftes årlig, både foroverskuende og tilbakeskuende.

[5]
Aktiviteter iht. EU-taksonomien som vesentlig bidrar til målet om å hinde klimaendringene

[6] 
Inkludert fritidsboliger

[7]
I henhold til EU-taksonomien kreves det for bygg med byggeår fom. 2021 for å være bærekraftig at de tilfredsstiller NZEB-10-kravet, dvs. har et netto energibehov minimum 10 % lavere enn NZEB (Nearly Zero Emission Building, eller nesten-null-utslippsbygninger). I Norge ble de nasjonale NZEB-definisjonene annonsert 31. januar 2023.

Bygninger vurderes mot de respektive NZEB-grensene publisert av departementet, uttrykt som spesifikt energibehov i kwt/kvm. Pt. er alle norske bygninger med energimerke A (med unntak av enkeltleiligheter) og noen med energimerke B, i samsvar med NZEB-10. Småhus med energimerke B, leilighetsbygninger med energimerke B og enkeltleiligheter med energimerke A krever ytterligere dokumentasjon for å anses som i samsvar med de respektive NZEB-10-kravene.

Hele metodikken og utvelgelsesprosessen som brukes for å identifisere NZEB-10-bygninger, vil bli publisert i en teknisk rapport fra en spesialisert ekstern konsulent.

[8]
Kvalifiserende TEK-standarder og energimerker (offisielle eller estimerte) vil bli fastsatt med støtte fra en spesialisert ekstern konsulent og kan ta hensyn til veiledning fra departementet. Det forventes at norske boliger og næringsbygg oppført iht. TEK10 og TEK17 samt de som har energimerke A eller B er innen topp 15 % ut fra 2023 bygningsstatistikk.

TEK07-bygninger and energimerke C kan blir vurdert som innenfor topp 15 % i Norge iht. nye grenser for inkludering i topp 15 % i metodikk og retningslinjer fra Energidepartementet 

[9]
For renoverte boliger kan det blir relevant med framtidige fremtidige grenser for primærenergibehov for renoveringer i tråd med regjeringens fremtidige langsiktige plan for bygningsrenovering.  

[10]
Energimerket må gjelde for minst 75 % av gulvarealet

[11]
Må være iht. siste norske byggtekniske forskift, pt. TEK17, når det er relevant. For andre aktiviteter enn bygningsrelaterte, må beste kommersielt tilgjengelige teknologi benyttes

[12]
Ingen transport som er dedikert til transport av fossile drivstoff

[13]
En energieffektivitetsforbedring vurderes som vesentlig av konsernets Bærekraftsteam, tatt hensyn til markedsstandard, tilgjengelig teknologi, konkurrenters prestasjoner, relevante energimål og vitenskapsbaserte utslippsbaner når relevant

[14]
Taksonomiaktivitet som bidrar vesentlig til miljømålet forebygging og kontroll av forurensing

[15]
Taksonomiaktivitet som bidrar vesentlig til miljømålet bærekraftig bruk og beskyttelse av vann og marine ressurser

[16]
Taksonomiaktivitet som vesentlig birar til klimamålet om beskyttelse og restaurering av biodiversitet og økosystemer

[17]
Siste versjon er fra desember 2020


FRASKRIVINGSKLAUSUL

DETTE DOKUMENTET ER MENT Å GI IKKE-UTTØMMENDE, GENERELL INFORMASJON. DOKUMENTET KAN INNEHOLDE, ELLER INNLEMME GJENNOM HENVISNING, OFFENTLIG INFORMASJON SOM IKKE ER SEPARAT GJENNOMGÅTT, GODKJENT ELLER STØTTET AV SpareBank 1 Østfold Akershus, OG FØLGELIG GIR SpareBank 1 Østfold Akershus INGEN EKSPLISITT ELLER IMPLISITT ERKLÆRING, GARANTI ELLER FORPLIKTELSE, OG PÅTAR SEG HELLER IKKE NOE ANSVAR NÅR DET GJELDER INFORMASJONENS RETTFERDIGHET, NØYAKTIGHET, RIMELIGHET ELLER FULLSTENDIGHET.

DETTE DOKUMENTET KAN INNEHOLDE UTSAGN OM FREMTIDIGE HENDELSER OG FORVENTNINGER SOM ER UTSAGN OM FREMTIDEN. INGEN AV DE FREMSKRIVNINGENE, FORVENTNINGENE, ESTIMERINGENE ELLER PERSPEKTIVENE SOM OMHANDLER FREMTIDEN I DETTE DOKUMENTET, SKAL ANSES SOM PROGNOSER ELLER LØFTER, DE SKAL HELLER IKKE ANSES Å INNEBÆRE EN INDIKASJON PÅ, FORSIKRING OM ELLER GARANTI FOR AT ANTAGELSENE SLIKE FREMTIDIGE FREMSKRIVNINGER, FORVENTNINGER, ESTIMATER ELLER PERSPEKTIVER BYGGER PÅ, ER KORREKTE ELLER UTTØMMENDE ELLER, NÅR DET GJELDER ANTAGELSENE, ER FULLT UTTRYKT I DOKUMENTET. SpareBank 1 Østfold Akershus VERKEN HAR ELLER PÅTAR SEG NOEN FORPLIKTELSE TIL Å OPPDATERE, ENDRE ELLER RETTE DETTE DOKUMENTET ELLER UTSAGNENE I DET FOR Å GJENSPEILE FAKTISKE ENDRINGER I ANTAGELSER ELLER ENDRINGER I FAKTORER SOM PÅVIRKER DISSE UTSAGNENE, ELLER PÅ ANNEN MÅTE VARSLE ADRESSATER HVIS INFORMASJON, SYNSPUNKTER, FREMSKRIVNINGER, PROGNOSER ELLER ESTIMATER I DOKUMENTET ENDRER SEG ELLER SENERE BLIR URIKTIGE.

DETTE DOKUMENTET ER IKKE MENT Å GI JURIDISK ELLER ØKONOMISK RÅDGIVNING, OG SKAL IKKE TOLKES SOM DET. DET UTGJØR IKKE ET TILBUD ELLER EN INVITASJON TIL Å SELGE ELLER EN OPPFORDRING MED TILBUD OM Å ABONNERE PÅ, ELLER KJØPE. ELLER EN ANBEFALING OM, VERDIPAPIRER, INGENTING I DETTE DOKUMENTET SKAL UTGJØRE GRUNNLAGET FOR EN KONTRAKT ELLER EN FORPLIKTELSE, OG DET ER IKKE GODKJENT AV NOEN SIKKERHETSMYNDIGHET.

DISTRIBUSJON AV DETTE DOKUMENTET OG INFORMASJONEN DET INNEHOLDER, KAN VÆRE UNDERLAGT JURIDISKE BEGRENSNINGER I NOEN LAND. PERSONER SOM KAN KOMME I BESITTELSE AV DET, MÅ UNDERSØKE OM DET FINNES SLIKE BEGRENSNINGER OG OVERHOLDE DEM.

INFORMASJONEN I DETTE DOKUMENTET ER IKKE UAVHENGIG VERIFISERT.

ADRESSATEN BÆRER ALENE ALT ANSVAR FOR ALL BRUK AV INFORMASJONEN I DOKUMENTET, OG SpareBank 1 Østfold Akershus SKAL IKKE HOLDES ANSVARLIG FOR EVENTUELLE, DIREKTE ELLER ANDRE SKADER, SOM OPPSTÅR SOM FØLGE AV ADRESSATENS BRUK AV DETTE DOKUMENTET.


2.    Rammeverk for bærekraftig finansiering

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Relevant for deg", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis resultater fra", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }