Hvor store svingninger tåler økonomien din?

Nå stiger renta på boliglånet ditt, og det vil du merke på lommeboka. Velger du et fastrentelån har du en langsiktig forsikring mot økte renteutgifter.

mamma-barn-epler.jpg


– Et fastrentelån gir trygghet og forutsigbarhet i et ustabilt renteklima, sier Hege Haukland Andresen, kredittsjef i SpareBank 1 Østfold Akershus. Norges Bank hevet styringsrenta i juni, og konsekvensen av det vil du merke nå i august når det trekkes mer penger enn vanlig fra kontoen din for boliglånet.


Sånn påvirker renteøkningen deg

For å få en reell idé om hvor mye mer boliglånet ditt vil koste deg, så har vi laget dette regnestykket: La oss si at boliglånet ditt er på to millioner kroner. Med en renteøkning på 0,25 %, som er en realitet i høst, vil du betale 5 000 kroner mer per år.

Men dette tallet bør ikke sees isolert. Siden november 2018 har Norges Bank satt opp renta med 0,25 % hele tre ganger, og de har signalisert ytterligere to renteøkninger. Det betyr at renta på lånet ditt kan stige med tilsammen 1,25 % sammenlignet med i fjor sommer.

Svart på hvitt tilsvarer denne renteøkningen hele 25 000 kroner per år, eller drøye 2 000 kroner i måneden, for et lån på to millioner kroner. Er det noe du kan håndtere?


Gi deg selv en trygg økonomi

– Å bytte til fastrentelån er en effektiv måte å trygge økonomien på. Boliglånet er tross alt en viktig del av familieøkonomien, og mange setter pris på forutsigbare månedlige utgifter, sier Haukland Andresen. Hun forteller at i Norge har vi en tradisjon for å velge flytende rente, men at mange med fordel kan velge fast rente. Ønsker du ikke fastrente på hele lånet ditt, kan du for eksempel gå for en 50/50-løsning.

– Du kan ha flytende rente på halvparten av lånet, og fryse renten på den andre halvparten. Da får du det beste av begge verdener. Rentesvingningene blir ikke fullt så merkbare, samtidig som du bevarer fleksibiliteten med flytende rente, tipser kredittsjefen.


Ulemper ved fastrentelån

På samme måte som en flytende rente har sine ulemper, har også et fastrentelån sine begrensninger.

  • Ikke fleksibelt – Når du binder deg til en fast rente, gjør du det i en periode på tre eller fem år. Velger du å bryte avtalen, må du betale en overkurs til banken hvis fastrenten har sunket siden du inngikk fastrenteavtalen. Beløpet vil være avhengig av hvor mye renten har sunket. Skulle fastrenten ha steget skjer det motsatte – det blir underkurs og du får penger tilbake.

  • Avtalefestet nedbetaling – Med fast rente kan du ikke gjøre noen endringer på lånet ditt i avtaleperioden, som f.eks å betale ned lånet ditt raskere enn det som er avtalefestet med banken. Det vil si at dersom du for eksempel arver en sum penger, så kan du ikke nedbetale lånet over natten uten å bryte fastrenteavtalen. 
Nå: Attraktiv fastrente

I skrivende stund tilbyr vi en svært gunstig fastrente. Den er faktisk lavere enn den flytende renten. Men også fastrenten vil justeres i forhold til bankens kapasitet til enhver tid. Det betyr at hvis du vil sikre deg en lav fastrente, så bør du ikke nøle med å ta en prat med banken. Hos oss kommer du enkelt i gang med å søknaden om et fastrentelån, og du kan også omgjøre flytende rente-lånet ditt til et fastrentelån.

– Mange tror det er en omfattende prosess, men det er det ikke. Og kunder som allerede er i et annet bankforhold, men som ønsker vår gunstige fastrente, trenger ikke å uroe seg for en omstendig søkeprosess. Vi hjelper til med alt, og henter også inn nødvendige dokumenter fra Altinn for kunden, sier kredittsjefen.


Hege Haukland Andresen, kredittsjef i SpareBank 1 Østfold Akershus

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }