Kjærlighetssvindel

Ved kjærlighetssvindel lurer svindleren deg til å tro at du er i et romantisk forhold. I virkeligheten er det bare pengene dine, eller sensitiv informasjon, de er ute etter. Det kan være vanskelig å forstå at du blir utsatt for en slik svindel.

Mann som sitter på kne for å fri, forlovelsesring. Illustrasjon

Kjennetegn på kjærlighetssvindel

Såkalt kjærlighetssvindel er at en svindler innleder, eller forsøker å innlede, et forhold med deg på nett. Etter hvert ber svindleren om penger for komme seg ut av en vanskelig situasjon eller bestille en flybillett. Noen ganger ber de om et lån som straks skal betales tilbake. Som regel har man aldri møttes, og plutselig forsvinner svindleren i løse lufta, mens pengene er borte for godt.

Typiske kjennetegn:

  • Du får en henvendelse fra en person du ikke kjenner i sosiale medier eller en møteplass på internett.
  • Personen utgir seg for å ha en viktig jobb eller et oppdrag i utlandet, og trenger etter noe tid hjelp med å overføre penger til «oppdraget».
  • Spørsmålet om penger spiller enten på følelser, å dele gevinst, eller hastverk, for eksempel at det haster med å overføre pengene innen en tidsfrist.
  • Samtalen foregår på sosiale medier og flytter seg så over til e-post eller meldingsapper. Som oftest møter du aldri personen i virkeligheten.

Kvinner og menn svindles ulikt 

Stadig flere blir utsatt for kjærlighetssvindel. De fleste er kvinner i starten av 60-årene, men svindelen kan ramme alle aldersgrupper og kjønn.

Kvinnelige ofre for kjærlighetssvindel blir lokket av svindlere som later som de er velstående og lover en lykkelig fremtid. Menn blir lurt av svindlere som fremstiller seg som sårbare og ber om hjelp.

kjærlighetssvindel, illustrasjon av knust hjerte

Mer avanserte svindelmetoder

Ny teknologi gjør det enda lettere enn før å bli utsatt for svindel. Deepfake-teknologi, som gir mulighet for produksjon av falske videoer og lydklipp, er blitt en av de vanligste metodene som brukes. I tillegg kan kunstig intelligens generere realistiske bilder av personer som ikke engang eksisterer.

«Marit» trodde hun hjalp kjæresten sin. I stedet ble hun svindlet for flere hundre tusen kroner.

Les historien om en helt vanlig kvinne i 40-årene, som plutselig ble svindlet for 400.000 kroner. Vi har kalt henne Marit, slik at hun får være anonym.

Illustrasjonsbilde

Illustrasjon. Dame med kikkert. Slik unngår du å bli lurt

Slik unngår du å bli lurt 

  • Vær på vakt hver gang en ukjent person tar kontakt med deg – enten det er på sosiale medier, datingsider, e-post eller telefon.
  • Sjekk om personen som tar kontakt med deg har en ekte tilstedeværelse på sosiale medier, eller om det er mulig å finne informasjon om personen på nettet.
  • Vær forsiktig med å dele informasjon om deg selv på internett og i sosiale medier. Gi aldri fra deg kontoinformasjon, BankID-koder, bekreftelser i engangskodeapp, passord eller kopi av legitimasjon.
  • Si nei når noen spør deg om å overføre penger raskt, og ikke betal penger til folk eller bedrifter du ikke kjenner eller vet hva er.
  • Vær skeptisk til å motta og overføre penger fra ukjente personer eller folk du ikke har møtt i virkeligheten, som en «jobb», «tjeneste» eller et «oppdrag».
  • Vær oppmerksom på faresignaler, som at personen ber om penger eller om å flytte kommunikasjonen bort fra datingsiden eller appen.

Mistenker du at du er utsatt for kjærlighetssvindel, snakk med venner og familie og kontakt banken umiddelbart.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }