Vennebetaling

Med vennebetaling på mobilen, kan barna trygt betale tilbake det de har lånt av venner og familie.

to barn med mobiltelefon

- Akkurat som oss voksne, trenger barn noen ganger å låne penger. Med vennebetaling i Spink kan de trygt betale tilbake det de har lånt av venner og familie, uten å være avhengige av kontanter, sier Anne Gundersen, konseptansvarlig for familie i SpareBank 1.

Hvordan få vennebetaling i Spink?

  1. For å benytte vennebetaling må barnet ha appen Spink og et bankkort i SpareBank 1. Hvis vennebetaling ikke er aktivert fra før, må dette gjøres av en forelder på "Min side" i barnets Spink-app. 
  2. For å kunne betale penger til venner og familie må mottakeren være forhåndsgodkjent av en forelder. Mottakere legges til i listen over betalingsmottakere i Spink-appen med navn, kontonummer og godkjennes deretter med BankID. 
  3. Når mottakerene er godkjent kan barnet selv betale til personer som er forhåndsgodkjent av en forelder. Maksgrense for vennebetaling er 1000 kr på 4 dager.


En av fem sier at barna låner penger

I en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1, sier en av fem foreldre at det hender barna deres låner penger. Det de i stor grad låner til er småting som mat, godteri, leker og spill.

- Vi voksne vet jo selv hvor lett det har blitt å Vippse, og vi ser at barna har samme behov for enkelt å kunne overføre penger til venner og familie. En slik tjeneste har vært etterspurt av våre kunder lenge, sier Gundersen.

Les også: Lær barna å spare

Sikkert å betale til venner

For at barnet skal kunne betale og motta penger fra venner, må en forelder godkjenne hver enkelt mottaker. Dette gir foreldre kontroll på barnas forbruk, samt hvem barna betaler til og mottar penger fra.

- Vennebetalingsfunksjonen er en trygg og lærerik måte for barna å gjøre opp for seg på. Den er utviklet i dialog med både foreldre og Forbrukertilsynet, med sikkerhet og brukervennlighet i høysetet, sier Gundersen.

Tjenesten har en maksgrense på 1000 kroner for fire dager. Dette kommer i tillegg til maksgrensen som ligger i barnebankkortet, som er på samme beløp.

Les også: Hvorfor skal barnet mitt tenke på penger?

Dette er Spink

Spink er SpareBank 1 sin mobilbank for barn mellom 6 og 15 år. Appen lar barnet se saldo på kortet, få ukes- og månedsoppsummering av forbruket sitt, se sparekontoen sin og lære seg å spare ved bruk av sparemål. Barnet kan overføre penger mellom kortkonto og sparekonto, be foreldre om penger, og betale til venner og familie gjennom funksjonen vennebetaling.

Andre sider for deg

Når bør barnet få eget kort?
Ingen barn er like. Derfor finnes det heller ikke noe fasitsvar.
Snakk med barna om penger
3 tips til hvordan lære barn om økonomi.
Hvor kommer pengene fra?
Mange barn tror at bankkort er en utømmelig kilde til penger.
God læring i lommepenger
Barn lærer gjennom praktisk øving. Hva med å innføre lommepenger?
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }