Stadig flere ungdommer blir lokket til å bli pengemuldyr. Vær oppmerksom om noen frister deg med lettjente penger – høres det for godt ut til å være sant, er det ofte det.
Stadig flere ungdommer blir lokket til å bli pengemuldyr. Vær oppmerksom om noen frister deg med lettjente penger – høres det for godt ut til å være sant, er det ofte det.
Pengemuldyr blir ofte rekruttert via direktemeldinger på plattformer som Snapchat, Facebook, WhatsApp, Instagram, TikTok eller Discord. Vær alltid oppmerksom når en fremmed kontakter deg. De kan ha skjulte hensikter.
Avsender kan utgi seg for å være noen andre, og ser ofte profesjonell ut. Sosiale medier kan ha mange falske profiler som brukes til ulike former for kriminalitet.
Kriminelle kan skjule seg bak tilsynelatende profesjonelle stillingsutlysninger på Finn.no, Facebook eller andre jobbsider.
Du kan få tilbud om, eller finne en jobb som ikke krever noen kvalifikasjoner ut over at du har en bankkonto, og kan flytte penger mellom kontoer. Du kan også få tilbud om å flytte penger forkledd som "småjobber" og enkeltoppdrag uten noen form for ansettelse. Disse tilbudene dukker ofte opp i "småjobb"-grupper i sosiale medier.
Vær på vakt om all kommunikasjon foregår digitalt og det ikke passer å møte oppdragsgiver ansikt til ansikt. Svært ofte ser vi falske profiler og identiteter som brukes til kommunikasjon med de som brukes som muldyr.
Undersøk alle potensielle arbeidssteder godt før du takker ja til en stilling eller et oppdrag. Gjør søk og egne undersøkelser rundt den eller de som tilbyr deg jobben/oppdraget – hvorfor trenger de nettopp deg til å gjøre dette?
Noen pengemuldyr får i oppgave å verve flere pengemuldyr. Du vil da bli kontaktet av noen som tipser deg om lettjente penger.
Det kan være en fremmed på samme alder som deg, en bekjent eller til og med en venn. Mistenker du at en venn utnyttes som pengemuldyr bør du advare om konsekvensene, oppfordre de til å stoppe og melde fra til politiet så snart som mulig.
Kontaktpersonen din kan si at det er noe galt med egen konto eller Vipps, at han eller hun har mistet bankkortet sitt eller at det er enklere eller raskere om du utfører handelen eller overføringen.
Høres noe merkelig ut - bruk litt betenkningstid og vurder hele situasjonen før du går med på å gjøre noen en økonomisk tjeneste. Vær sikker på at du stoler på vedkommende.
Jobbene virker kanskje enkle, og du blir lovet lettjente penger uten risiko.
Du kan få i oppdrag å flytte penger, kjøpe dyre varer for en du ikke kjenner eller ta imot penger på konto eller Vipps, for deretter å sende pengene videre. Du kan også få i oppdrag å kjøpe verdikort, gavekort eller kontantkort, og sende bilder av kortene til oppdragsgiver. Du får tilbud om å beholde noe av pengene selv, eller at du skal få annen betaling.
Virker det for godt til å være sant, så er det som regel noe mistenkelig eller ulovlig. Det vil være klokt å takke nei og holde seg unna.
Du kan bli bedt om å oppgi informasjon som kort- og kontoinformasjon og lignende. Du kan også bli bedt om å opprette en ny konto.
Oppgi aldri dine kontoopplysninger til noen.
Du kan i verste fall oppleve å bli truet til å stille kontoen din til disposisjon, eller gjenta pengeflyttingen flere ganger. Dette kan være tunge kriminelle, som tyr til vold eller trusler for å få det slik de vil.
Dersom du opplever trusler, er det svært viktig at du tar kontakt med politiet på telefonnummer 112 eller 02800, slik at de kan vurdere truslene
Som pengemuldyr regnes du som medvirkende til den kriminelle aktiviteten som pengene stammer fra. I ytterste konsekvens kan du dømmes til fengselsstraff.
De fleste som har blitt dømt for å være pengemuldyr i Norge har fått en fengselsstraff på ett år.
Du kan miste muligheten til å få lån – både studielån, billån, boliglån og kredittlån (kredittkort). BankID kan bli sperret, noe som betyr at du blant annet ikke kan bruke Vipps.
De som trenger pengemuldyr er kriminelle som tyr til alle midler for å lure deg. Mistenker du at du blir forsøkt vervet til eller allerede brukt som pengemuldyr? Da bør du gjøre følgende: