Tips til deg som leier ut

Vurderer du å leie ut et hus eller en leilighet? Syns du det er mye å holde styr på leietakere, kontrakter og forsikringer? Her får du noen nyttige tips på veien.


Lurt å tenke på når du skal leie ut

Det kan lønne seg å sjekke hvilke referanser leietakeren har fra tidligere til steder han eller hun har leid. Hvis det skulle oppstå konflikter er leietaker beskyttet av oppsigelsesvern, og kan ikke kastes ut uten videre.

Det er lurt at utleier og leietaker går gjennom boligen sammen både før innflytting og utflytting. Dokumentér gjerne eventuelle mangler med bilder.

Hvis du bruker standarddokumenter øker du sjansen for at du slipper trøbbel underveis. Forbrukerrådet har gode standarder for husleiekontrakt. De har også skjemaer og nyttige veiledninger, både for deg som skal leie ut og for leietaker. 

Les mer om å leie ut på forbrukerrådets boligsider

 

Om du må betale skatt av leieinntektene avhenger blant annet av hva slags bolig du leier ut, og hvor mye du leier ut. Hvis du leier ut deler av boligen du selv bor i, er inntekten som regel skattefri. 

Men vær klar over at hovedreglene i skattereglene er at alle inntekter fra utleie er skattepliktig, så her er det viktig at du sjekker unntakene.

Les mer om leieinntekter på skatteetaten.no

Når du leier ut bolig må du forholde deg til husleieloven. Det kan derfor være lurt å ha lest gjennom og gjøre seg kjent med denne. 

Les hele husleieloven på lovdata.no

Sørg for å ha forsikringene og depositumskontoen på plass

Forsikring

Innboforsikringen din dekker kun deg, din ektefelle/partner/samboer og andre faste medlemmer av husstanden. Den dekker ikke leietakere. 

Har du husforsikring hos oss vil du få en utleieforsikring knyttet til husforsikringen når du melder fra at boligen din er helt eller delvis utleid. Da er du dekket mot skade, ubetalt husleie og omkostninger til utkastelse. 
 

Depositum

Utleier og leietaker må opprette en depositumskonto sammen. Dette er en sperret konto der leieboeren setter inn penger for å dekke eventuelle skader eller manglende husleie.

Det er du som utleier som oppretter depositumskonto i din mobilbank eller nettbank.

Avtale om depositum må inngås samtidig med inngåelsen av selve leieavtalen. 

Vurderer du å investere i en bolig for utleie? 

Prøv lånekalkulatoren for å se hvor mye du kan låne. Du kan søke lån på nett, eller snakke med en av våre dyktige rådgivere.